Ultima modă de a face bani în sistemul medicilor de familie este de a vinde sau cesiona praxisul de medicină. Fără a folosi termeni pretențioși, de fapt un medic vinde online sau prin telefon cabinetul medical și fișele pe care le deține, cu pacienți cu tot.

 

Un simplu studiu de piață ne dezvăluie că pentru a intra în posesia unui cabinet cu pacienți gata înscriși prețurile sunt exorbitante. Dacă luăm în considerare că medicul de familie este cel care ne protejează, există situații în care ne înșelăm. Legea permite medicilor să predea un praxis cu tot cu pacienții săi. Dar de acolo până la a face o afacere din asta, nu rămâne decât un singur pas.

Anunțurile de tipul „vând praxis” pentru minim 10.000 de euro cu tot cu pacienți sunt tot mai dese, și nu rămân valabile foarte mult timp.

 

10-12 euro „bucata” de pacient

 

Anunțurile de acest tip se găsesc în tot județul Bistrița-Năsăud. Medicii invocă motive de tipul pensionării sau mutare de domiciliu. Însă un medic mărturisește că se pot face afaceri de tipul cumperi un praxis cu un preț mai avantajos și îl vinzi mai departe. Vorbim de o tranzacție de tipul unui comerț normal, doar că cu oameni.

Contactați telefonic câțiva medici sunt amabili și mai negociază însă prețurile pieței sunt cam aceleași cu un oraș normal.

„Îmi pare rău, anunțul nu mai este valabil. Nu a trecut o săptămână de când am bătut palma. Știți cum e, praxisul cu pacienți se vine ca pâinea caldă. Sunați la Colegiul Medicilor poate știe ceva acolo, însă s-ar putea să fie mai scump ca anunțurile online ce le găsiți” spune un medic de familie din Bistrița, ce refuză să divulge numele, pentru că oricum nu mai avea rost, dacă deja și-a vândut cabinetul.

Un alt anunț de anul trecut ne duce spre dr. Stanciu Camelia din Bistrița. Deşi la fel ca ceilalţi îşi vânduse deja praxisul, aceasta a fost atât de amabilă încât ne-a comunicat „scorurile”.

„În zonă se vine undeva la 10 euro pacientul asigurat. Anunțul meu de anul trecut nu mai este valabil”

Aceasta a vândut un praxis cu 1.660 de pacienți dintre care 1.400 menționați ca asigurați CNSAS.

Conform prețurilor, ar fi încasat aproximativ 17.000 de euro din această tranzacție (16.600 de euro pacenții + alte condiții precum sediul de cabinet).

 

Legalitate la pachetele de pacienți

 

Pacienții înscriși pe lista unui medic de familie pot fi vânduți legal, în bloc, către un alt medic, uneori chiar fără să fie informați și fără să știe nimic despre acesta. Câteodată, ei află că sănătatea lor a ajuns în mâinile altcuiva abia când ajung, dintr-un motiv sau altul, la cabinet.

Această practică a apărut după emiterea unui ordin al ministrului Sănătății care reglementează normele de stabilire și metodologia de preluare a unei astfel de activități (adică ansamblul format din infrastructura cabinetului medicului de familie, lista de pacienți și altele, numit oficial praxis de medicină de familie). Acest ordin nu cuprinde nici o precizare privind informarea pacientului care va fi „vândut” către un alt medic. Autoritățile susțin că metodă este legală, însă nu suflă nici un cuvânt despre moralitatea unor astfel de tranzacții.

 

Listele cu numele pacienților sunt scoase la vânzare cel mai adesea pe forumurile de internet frecventate de medicii de familie. Informarea pacientului ar trebui făcută de Casă Națională de Asigurări de Sănătate, și nu de medicul vânzător.

La nivel național, conform România Liberă, șase euro este sumă medie cerută pentru fiecare cap de pacient înscris pe lista unui medic de familie care, dintr-un motiv sau altul, renunță la afacerea să și vinde portofoliul de clienți unui coleg de breaslă. Elena Stânga, președintele Colegiului Medicilor Bacău, a recunoscut că prețul unei asemenea liste pleacă de la 4.000 de euro și poate trece de 20.000.

 

Merge și cu chiria

 

În Bistrița se face o afacere lunară din asta. Anunțul următor nu este de vânzare a praxisului ci,  de închiriere a turelor. Anunțul arată că pentru trei ture la cabinetul acestuia, medicul interesat are de plătit peste 500 de lei.

„Ofer spre închiriere 6 ture (o tură=6 ore) în cabinet stomatologic situat în Bistrița, pe strada Grănicerilor, vis-a-vis de Casa de Asigurări de Sănătate, la parterul blocului, stradal. Se pot închiria minim 3 ture. Prețul pentru 3 ture este de 135 euro. Cabinetul este înființat in anul 2013.”

În prezent aceștia mai au nevoie doar de o persoană care să ocupe trei ture din cele șase anunțate inițial. La numărul de telefon din dreptul anunțului se comunică faptul că alăturat de cei 135 de euro chirie se mai achită cheltuielile la consum.

Însă nefiind vorba de vânzare praxis, cel interesat trebuie să fie medic stomatolog și să aibă propria listă de pacienți.

 

Ca-ntre frați

 

O altă propunere de tranzacție pacienți contracost o face un medic de familie foarte cooperant. La auzul faptului că este contactat de un posibil client ce nu a mai achiziționat un praxis, propune să i se plătească suma de 15 mii de euro pentru vânzare praxis cu 1800 de pacienți inclusiv și până ies documentele, noul proprietar să funcționeze pe actele sale dar cu ștampilă proprie. Motivul: „doresc să mă mut la Cluj și să profesez acolo. Știți cum e. E mai rentabil”.

 

Ce spune legea

 

Încetarea activității unui medic de familie care practică independent într-un cabinet poate avea loc prin pensionare, deces, schimbarea domiciliului sau alte motive (boală, handicap, interdicție de a profesa, propria decizie). Conform legislației, listele de pacienți pot fi preluate prin vânzare, schimb, donație, comodat, uzufruct și prin aportul de capital social. După aderarea României la UE, doar medicii confirmați în medicină de familie pot prelua activitatea unui praxis de medicină de familie.

 

În cazul decesului medicului de familie titular al unui cabinet, praxisul poate fi preluat de moștenitori, cu condiția că aceștia să fie medici de familie. Dacă această condiție nu este îndeplinită, moștenitorii pot vinde praxisul sau pot angajă un medic de familie pentru o perioadă de cel mult un an. În acest interval, trebuie definitivată acțiunea de preluare a praxisului de către un medic de familie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.