Anual, municipalitatea bistriţeană alocă bani cultelor religioase. Zilele trecute Primăria Bistriţa, prin Ovidiu Creţu, a împărţit nu mai puţin de 260.000 lei, unui număr de 9 biserici de pe raza municipiului, din care şase aparţin cultului ortodox.

 

Repartizarea unor sume de bani de la bugetele locale sau judeţene sau chiar din cel naţional, unităţilor de cult din România, a devenit o obişnuinţă. Sumele de bani nu sunt însă de neglijat, în condiţiile în care enoriaşii au contribuţiile lor personale către acestea, iar ONG-urile nu se lasă nici ele mai prejos.

Numărul bisericilor din Bistriţa care au cerut anul acesta, Primăriei Bistriţa,alocări financiare este cevamai mare decât numărul celor care s-au ales cu alocări propriu-zise. Banii primiţi vor fi, cel puţin teoretic, utilizaţi pentru diferite lucrări de construire sau amenajare pe care bisericile respective le derulează în momentul de faţă.

 

Ortodocşii, felia cea mai mare

Şase biserici ortodoxe din Bistriţa, au solicitat municipalităţii, prin intermediul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului în fruntea căruia se află IPS Andrei Andreicuţ, bunul prieten al preşedintelui CJ BN, Emil Radu Moldovan, nu mai puţin de 170.000 lei. Şi cât au cerut, atât li s-a dat.

În adresa înaintată primăriei, IPS Andrei Andreicuţ precizează însă că pe raza municipiului „sunt în construcţie 8 biserici şi edificii bisericeşti în diferite faze, de la fundaţie până la pictură”.

„De la an la an, costurile mari ale acestor lucrări sunt acoperite în bună parte prin efortul credincioşilor, iar pe de altă parte, prin contribuţia generoasă a Consiliului Local, care de fiecare dată a dat dovadă de multă înţelegere în condiţiile de criză ale economiei româneşti”, a mai scris IPS Andrei Andreicuţ, Primăriei Bistriţa.

Astfel, Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Unireai s-au alocat 20.000 lei, bani necesari pentru pictura bisericii.

Parohia Ortodoxă Română„Sfântul Ioan Botezătorul” de pe str. Mărăşeşti şi Parohia Ortodoxă Română„Sfântul. Mucenic Gheorghe” de pe Calea Moldoveiau primit fiecare câte 40.000 lei pentru continuarea lucrărilor de construire a bisericii. Aceeaşi sumă – 40.000 lei – i-a fost repartizată şi Parohiei Ortodoxe Române „Buna Vestire” din Ghinda pentru construirea noii biserici.

Parohiei Ortodoxe Române „Tuturor Sfinților” din Subcetate, municipalitatea i-a repartizat o sumă ceva mai mică – 20.000 lei – bani necesari pentru continuarea lucrărilor de construire a bisericii, acestea fiind ceva mai avansate – finisaje interioare, realizare faţadă şi inconostas.

Parohia Ortodoxă Română „Sf. Ilie” de pe str. Mihai Viteazu a primit suma cea mai mică – 10.000 lei – bani care vor fi cheltuiţi pentru realizarea instalaţiilor termice şi cele electrice.

 

Au mai dat şi altora

Municipalitatea nu a neglijat celelalte culte de pe raza Bistriţei.

Astfel, Biserica Greco – Catolică „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” de pe str. Mihai Viteazu mai are de executat, potrivit documentaţiei depusă la Primăria Bistriţa, lucrări de renovare în valoare de aproximativ 56.000 lei. Primăria Bistriţa a alocat acestei biserici circa jumătate din necesar – 30.000 lei.

Biserica penticostală „Filadelfia” de pe str. Drumul Dumitrei Vechi a început construirea unui locaş de cult, valoarea lucrărilor ajungând la 150.000 lei, din care anul acesta au rămas de executat lucrări în valoare de circa 144.000 lei. Municipalitatea a repartizat acestei biserici suma de 30.000 lei.

Aceeaşi sumă a primit şi Biserica Reformată de pe str. Independenţei pentru lucrări de reparaţii curente – tâmplărie şi trotuar de protecţie. Suma repartizată de municipalitate aproape că acoperă jumătate dinvaloarea lucrărilor rămase de executat, în cuantum de circa 66.000 lei.

 

Două au fost lăsate pe dinafară

Primăria Bistriţa a primit o solicitare şi de la Biserica Evanghelică Lutherană de pe str. Nicolae Titulescu, care ar fi avut nevoie de bani pentru continuarea lucrărilor de construire a lăcaşului de cult. Valoarea lucrărilor care au rămas de executat depăşeşte 600.000 lei. Cu toate acestea, municipalitatea nu a luat în seamă cererea, fiindcă nu i-a alocat vreun leu.

Şi Comunitatea Evreilor din Bistriţa-Năsăud a depus o solicitare Primăriei Bistriţa în vederea alocării de fonduri financiare de la bugetul local, însă potrivit menţiunilor din anexa la raportul întocmit de direcţiile de specialitate din cadrul municipalităţii, dosarul a fost incomplet în acest caz, motiv pentru care nu a fost inclusă în propunerea pentru finanţare.

 

An de an, primăria deschide baierul pungii

Primăria Bistriţa a fost foarte atentă an de an cu bisericile de pe raza municipiului când vine vorba de alocări bugetare. Anul trecut, spre exemplu, a împărţit peste 300.000 de lei, bisericilor din Bistriţa.

În 2013 au fost împărţiţi tot 300.000 lei, bisericilor de pe raza bistriţei: Parohia Ortodoxă „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – 160.000 de lei, Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică„Sf. Arh. Mihail şi Gavriil – 35.000 de lei, Biserica Evanghelică Lutheranăde pe str. N. Titulescu – 35.000 de lei, Biserica Creştină Baptistă „Golgota” – 35.000 de lei, şi Societatea de Concerte Bistriţa/Comunitatea Evreilor Bistriţa-Năsăud– 35.000 de lei.

Aceeaşi sumă – 300.000 lei – a fost repartizată şi în 2012, când lista a fost destul de lungă şi conţine multe din numele pe care le regăsim anul acesta. Astfel, au primit bani Parohia Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Piaţa Unirii– 30.000 de lei, Parohia Ortodoxă Română „Tuturor Sfinţilor” str. Subcetate– 200.000 de lei pentru instalaţii termice, finisaje interioare, izolaţie termică şi realizare faţadă (lucrări care se derulează şi anul acesta), Parohia Ortodoxă Română Sfântul Dumitru” de pe str. Gen. Grigore Bălan– 15.000 de lei, Parohia Ortodoxă„Sf. Ioan Botezătorul” de pe str. Mărăşeşti – 30.000 de lei, Parohia Ortodoxă „Sf. Mucenic Gheorghe” de pe str. Calea Moldovei – 30.000 de lei, Parohia Ortodoxă „Sfântu Ilie” de pe str. Mihai Viteazu – 25.000 de, Comunitatea Evreilor Bistriţa-Năsăud „Cultul Mozaic”, prin Societatea de Concerte Bistriţa – 50.000 de lei, Parohia Reformată Bistriţa – 20.000 de lei, Parohia Română Unită Greco-Catolică „Bunavestire” de pe str. Gării – 30.000 de lei, Parohia Romano Catolică Bistriţa – 20.000 de lei pentru reparaţii curente, revizuire învelitoare, jgheaburi burlane, reparaţii faţadă, Biserica Penticostală Emanuel– 30.000 de lei.

2 COMENTARII

  1. Chiar nu va e rusine sa va bateti joc de banii publici?! Tot la cei care au, impartiti?! Dupa ce ca biserica este scutita de impozite si taxe mai umpleti si palma care sta intinsa?!

  2. Bine ca de angajatii lui nu are grija , adica sa nu fiu mincinos are de vreo 10 -15 bucati ce sunt sub aripa lui si cu care isi asterne ploile, dar de restul din primarie si alte servicii nici capul nu il doare. Halal sef .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.