O tragedie ce putea fi evitată: moartea unui tânăr de 19 ani din Poieni din cauza unui şanţ nefinalizat de Primărie!

186

Moarte năprasnică prin înec a unui tânăr de 19 ani din comuna clujeană Poieni! În noaptea de duminică spre luni, a săptămânii trecute, acesta se întorcea acasă după o petrecere ocazionată de o zi de naştere. Ghinionul său a fost, se pare, faptul că drumul se contopea cu malul îngust, de beton, al văii regularizate şi a alunecat în vale. Din păcate, acesta s-a lovit la cap, a leşinat şi s-a înecat apoi într-o apă adâncă de numai zece centimetri! După tragedie familia tânărului a făcut plângere împotriva Primăriei şi a firmei care a efectuat regularizarea, acuzându-i de ucidere din culpă.

 

„A murit într-un loc total neluminat şi neasigurat de Primărie”

Marian Paşcalău – victima tragediei din valea comunei Poieni – a fost până în urmă cu câteva zile un tânăr vesel şi optimist , de profesie ospătar la un restaurant situat în parcarea din localitatea învecinată, Negreni. De circa trei ani  avea o prietenă, Ştefania, la care ţinea ca la ochii din cap şi curând cei doi urmau să se căsătorească. Îşi construise, împreună cu părinţii , o casă şi nimic nu părea să stea împotriva fericirii lui. Însă, din păcate, soarta avea pentru el alte planuri.

Marţi, 10 octombrie, pe coridoarele I.M.L. Cluj erau prezente rudele apropiate ale acestuia ca să-i ridice trupul neînsufleţit după încheierea autopsiei, fiind vorba aici de un caz de moarte violentă. Frântă de durere, mama tânărului, Aniţa Paşcalău, îşi începe mărturisirea – o piatră de moară pe care încearcă să şi-o dea jos de pe suflet – transferându-mi totodată şi teribilele sale îndoieli: „În noaptea aceea blestemată de duminică spre luni a fost la aniversarea unui prieten din sat. A băut un pahar maxim două de bere şi a pornit spre casă. La cheful lor apăruse la un moment dat şi un rom din sat, unu` Laici care îi căuta întotdeauna pricină, oriunde îl întâlnea. Era invidios pe Marian fiindcă băiatul meu era harnic şi, în ciuda vârstei crude un om realizat. Şi, cum vă spuneam, indispus şi de venirea acelui individ, el a pornit gândit spre casă – dar nu ştim ce s-a întâmplat în valea aceea, fiindcă l-au găsit mort luni dimineaţă, în jurul orei 7.00, cu răni şi julituri pe corp. Nu ştim, a fost bătut de individ – sau împins de acesta – şi băiatul a căzut în vale şi a dat cu capul… Dar asta sperăm să soluţioneze poliţia şi procurorul care cercetează cazul”… Intervine în discuţie şi mătuşa decedatului, Doina Mocan: „Ca să poată ajunge  acasă a fost nevoit să treacă pe un drum aflat la mică distanţă de vale, neprotejat şi neluminat, în unele locuri acesta contopindu-se cu marginile betonate ale văii, late de circa 35-40 de centimetri. Deci trebuia să facă o adevărată echilibristică să poată trece pe acolo. Din luna iulie, când au fost inundaţii, cei de la Primărie au scos ţevile şi înălţimea de la malul văii până la fundul ei este de un metru şi jumătate – doi. Dar, se pare, Marian a avut un ghinion teribil fiindcă locul unde a căzut era plin de bolovani şi s-a lovit la cap, dacă n-o fi fost cumva pocnit în cap de acel Laici, după ce s-au certat”… Ne luăm rămas bun de la aparţinători, urmând să ţinem legătura prin telefon în cazul apariţiei unor elemente noi. Le zăresc ultima dată pe cele două femei grăbite să rezolve formalităţile legate de ridicarea trupului băiatului, ce urma să fie îngropat, joi, 5 octombrie.

şanţul fatal pentru Marian

Rudele:„Primarul şi firma sunt vinovaţi de omor prin imprudenţă”

Între timp se încheie şi autopsia cadavrului tânărului şi rezultatul este teribil: Marian a murit înecat după ce şi-a pierdut cunoştinţa, în cădere, lovindu-se probabil de malul de beton sau de bolovanii aflaţi pe fundul văii, rămaşi de la constructor! Aşa se explică şi juliturile găsite pe trupul băiatului, indicii care iniţial au alarmat autorităţile, determinându-le să preia cazul fără să excludă posibilitatea crimei. Miercuri, 4 octombrie, aflăm lucruri noi de la o persoană implicată în anchetă: „Valea e regularizată şi malurile de beton sunt recente şi verticale, neprotejate, cu o adâncime de 1,5 – 2 metri! Drumul trece pe marginea văii, e neluminat, deci cei din Primărie şi constructorul în solidar ar fi vinovaţi de producerea accidentului. Oricine putea muri acolo! Faptul că tânărul a băut o bere-două sau trei nu constituie un motiv ca el să moară!” Cât despre varianta unei eventuale crime aflăm  că respectiva supoziţie pare a fi fost exclusă după ce s-a verificat ora la care au fost date câteva s.m.s.-uri de către Marian, pe drumul său de întoarcere spre casă, respectiv ora prezumtivă a accidentului şi cea la care Laici se afla într-o anume locaţie, fapt certificat de mărturiile unor  martori. Sunăm apoi la rudele tânărului decedat şi aflăm alte amănunte legate de caz: miercuri, familia s-a prezentat la Parchetul Huedin şi a făcut plângere penală pe numele primarului comunei Poieni,  Gheorghe Boc şi împotriva firmei, acuzându-i de omor prin imprudenţă. „Este strigător la cer. Ca să acopere urmele morţii lui Marian, firma şi Primăria au muncit non-stop, zi şi noapte şi au încheiat în numai 48 de ore lucrările la vale, au montat conductele, au acoperit şanţul.  Inclusiv drumul peste pârâu a fost deja finalizat. Ce altă dovadă mai clară a vinovăţiei lor doriţi? Plus că mama băiatului – în clipa când cei de la firma funerară au adus acasă sicriul cu trupul copilului – a leşinat şi a fost nevoie de intervenţia noastră rapidă şi apoi a ambulanţei, altminteri am fi avut parte de o dublă tragedie” – ne-a declarat o verişoară a lui Marian.

Mama si matusa lui Mrian

Punctul de vedere al primarului comunei Poieni, Gh. Boca

„Am construit în zonă doar un zid  de protecţie pentru drum. Am avut nişte inundaţii care ne-au spart drumul, de aceea nu-s finalizate malurile. De asemenea, s-a făcut consolidarea unui versant care era să vină la vale împreună cu două case… Totodată să știți că băiatul avea ca alternativă drumul spre casă pe culmea unui deal, pe  o cărare, dar a preferat să treacă pe malul văii. Spuneţi-mi dumneavoastră: dacă se făcea un drum şi cineva cădea pe asfalt şi murea era vinovat cel care a turnat asfaltul? Plus că mama lui – din câte ştiu – suferă de epilepsie… Mă întreb doar, nu afirm nimic: oare cumva şi bietul băiat o fi avut aceeaşi problemă de sănătate”?

madalina m stefania

Mădălina Ştefania, iubita lui Marian Paşcalău, pe pagina lui de Facebook:

2 octombrie – „Dacă aş putea aş zbura la fiecare lacrimă ce plânge în ochii tăi pentru mine”. Copil minunat de ce ai plecat aşa repede şi m-ai lăsat singura printre atâţia străini? Aveam atâtea planuri, vise împreună .Mai mult de atât formam o familie de 3 ani. Unde s-au dus visele noastre? De ce nu te-ai ţinut de promisiunii? Răspunde de ce? Erai singura persoana care ştia cum sunt eu cu adevărat. Dumnezeu sa te odihnească în pace copil frumos! O să îmi lipseşti enorm de mult !

2 octombrie – ”Să te odihneşti în pace sufletu meu drag. Ai plecat prea repede şi m-ai lăsat aici singura, dar daca nu am putut fii fericiţi aici pe pământ vom fi acolo sus”

4 octombrie: ”De acuma înainte nu te voi mai căuta la telefon sau acasă, de acuma înainte te voi căuta în inima mea singurul loc de unde nu vei mai pleca niciodată. Nu o să te uit niciodată suflet bun, vei rămâne mereu in inima mea. Doamne, ai grijă de el acolo sus!”.

Sorin Grecu

LĂSAȚI UN MESAJ