Întotdeauna când se întâmpla un lucru bun trebuie sa existe un „Gica-Contra”. Gica Contra care nu este un individ ci o institutie. Institutia Securitatii. A celor care încalca, au încalcat si vor încalca si în viitor drepturile omului. Si ma refer aici la proiectul noului Cod Penal si Cod de Procedura Penala. Cele doua Coduri, care au reusit sa faca din România tara cu cei mai multi puscariasi la mia de locuitori din Europa si pe locul doi – dupa Marea Britanie – raportat la numarul de oameni aflati dupa gratii, au fost în sfârsit amendate de Camera Deputatilor. Nu mai putin de 120 de modificari au fost adoptate saptamâna trecuta de plenul Camerei, dupa ce respectivele amendamente au fost votate în unanimitate de catre membrii Comisiei Juridice a Camerei, care este formata din specialisti în drept. Cele doua Coduri dupa care se conduce Justitia româna provin din 1969, când vechiul Cod stalinist a fost înlocuit cu cele doua Coduri penale ceausiste.

Iata de ce avem atâtia puscariasi si iata de ce România are atâtea procese pierdute la CEDO, dupa Rusia. Pentru ca legile dupa care se judeca în România sunt legile ceausiste care nu sunt în acrid cu legislatia europeana. Si doar Constitutia României din 1991 spune clar ca legislatia europeana, în caz de contradictie cu legislatia interna a României, are prioritate. Iata de ce era nevoie de amendarea substantiala a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Si atunci intervine Institutia Securitatii. Unde? În mass-media. Apar titluri manipulatoare si mincinoase. „Parlamentul a votat Codul de Protectie a infractorilor”, „Ziaristii vor face puscarie pâna la sapte ani”. Minciuni, minciuni si iar minciuni.

În noul Proiect de Cod Penal adoptat de Camera Deputatilor nu scrie ca ziaristii vor face puscarie daca divulga date dintr-un dosar penal pe rol, ci cu totul altceva. Si anume ca procurorii, politistii care ”nu respecta secretul de serviciu si iau parte la divulgarea continutului unei convorbiri interceptate sau înregistrate audio-video, fara drept” sun pasibili de închisoare de la 2 ani la 7 ani. Foarte bine, pentru ca stim cum procurorii au influentat scurgerile de informatii catre mass-media, care la rândul ei i-a presat pe judecatori sa dea decizii nefavorabile celor acuzati, ca acestia sa fie arestati, iar imaginea lor publica sa fie facuta zob. Cazul „spionilor” si „tradatorilor”, cazul Gayeta, iar acum cazul Remes ilustreaza extrem de bine acest lucru. Legiuitorul român nu a facut altceva decât sa se puna în acord cu legislatia CEDO.

În plus, tot potrivit legislatiei europene, interceptarile telefonice sau ambientale sunt mijloace auxiliare care pot fi folosite doar dupa începerea urmaririi penale. Absolut corect. Nu ca acum când pe baza referatului unui agent de politie, fara sa înceapa urmarirea penala, poti fi ascultat luni întregi, pe principiul ca „tot gasim ceva” si apoi „apoi îl înhatam noi”.

Deci, modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala nu fac altceva decât sa alinieze legislatia româna la cea europeana. Cine se pronunta împotriva lor este ori prost, ori rau intentionat. Ori ambele.

Liviu Man  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.