Disensiunile dintre acționarul majoritar de la Rompetrol și Guvernul României sunt departe de a se fi încheiat. În principal investitorul din Kazakhstan este nemulțumit de faptul că guvernele României care s-au perindat la putere nu au urmat o linie clară față de predecesorii lor, iar legislația a tot fost schimbată pentru interese de moment. Ei cer stabilitate, predictibilitate și denunță șicanele din partea instanțelor și fără să spună clar lasă să se înțeleagă că politicul a influențat traseul relațiilor dificile cu Guvernul.

 

Ajunși la capătul răbdării după asaltul procurorilor DIICOT, cei de la KazMunayGaz amenință că o opțiune pentru ei ar fi să și părăsească România dacă șicanele vor continua.

Noi, chiar şi în prezent, avem o responsabilitate socială faţă de cei 6000 de angajaţi şi familiile acestora, dar şi pentru cele 50.000 de persoane care depind de activităţile şi operaţiunile noastre.

Ce să facem? Să anulăm toată această istorie şi să cedăm statului român partea noastră, pentru ca apoi să-i pretindem recuperarea tuturor investiţiilor pe care le-am făcut? E posibil şi acest lucru, se poate face şi putem explora legal această posibilitate.

 

Sau putem să avem un acord cu statul român asupra unor termeni care să ne permită să ne continuăm activitatea, pentru că noi considerăm că suntem o companie bună. Plătim toate taxele pe care le avem de plătit, respectăm toate legile, facem totul aşa cum trebuie. Ne comportăm ca un bun angajator, achităm salariile la timp, ba chiar şi creştem veniturile salariaţilor.

Dar ne aşteptăm la un tratament normal din partea autorităţilor. Am cumpărat drept cumpărători de bună credinţă grupul Rompetrol în 2007 şi avem toate documentele emise de instituţiile statului român care arată că privatizarea a fost făcută corect.”, a declarat Azamat Zhangulov, senior vice president, KMG International într-un interviu pentru Bursa.

 

În context oficialul KazMunayGaz a mai spus că așteaptă în continuare ca România să devină și mai atractivă ca până acum pentru investitori și a evitat să se pronunțe asupra disputelor de natură politică asupra tranzacției care a dus la preluarea Rompetrol de către compania din Kazakhstan.

2 COMENTARII

  1. Prin Petromidia, care este cea mai mari unitati de profil din Romania si una dintre cele mai moderne de la Marea Neagra, România are șansa de a deveni pe termen lung un hub energetic cu o contribuție economică semnificativă pentru țara noastră. Asta inseamna preturi mai mici, economie mai puternica, mai multe locuri de munca, venituri mai mari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.