Peste o mie de fermieri atestaţi ca producători bio din Bistriţa-Năsăud au renunţat la facilităţile oferite de stat pentru agricultura ecologică din cauza birocraţiei excesive, dar şi a faptului că produsele lor nu sunt competitive pe piaţă şi nu rezistă la fel de mult ca şi produsele tratate chimic, arată Mediafax.ro.

Ani în şir judeţul Bistriţa-Năsăud s-a aflat pe locul al doilea în topul naţional al producătorilor bio din România, după judeţul Suceava. Dacă în 2014 existau în evidenţele Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud 1.676 de producători autorizaţi, la finele anului trecut numărul acestora a scăzut drastic, la doar 615.

APIA BN: Începe vizarea carnetelor de rentier agricolDirectorul Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Nuţu Tabără, spune că anul trecut producătorii care practică agricultura ecologică au cultivat aproape 5.300 de hectare de teren, mai mult de jumătate fiind fânaţe naturale, lucernă şi păşuni naturale.

“În evidenţele Direcţiei Agricole există producători agricoli care au cultivat bio o suprafaţă de 227 de hectare de mere, 118 de hectare de porumb, 66 de hectare de ovăz, 51 de hectare de grâu, 39 de hectare de cartofi şi 21 de hectare de legume. Avem şi producători de viţă de vie care cultivă bio o suprafaţă de 56 hectare de vie, 37 de hectare de cătină, 23 de hectare de prune, 6 hectare de zmeură, dar şi producători de nuci pe 13 hectare şi alune pe 6 hectare”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Nuţu Tabără.

Cererile pentru schema de ajutor de stat pentru deţinătorii de teren agricol şi neagricol, pe ultima sută de metri! Care este termenul limităConducerea Direcţiei Agricole recunoaşte că numărul micilor fermieri care practică agricultura ecologică a scăzut drastic în ultimii doi ani, însă nu are prea multe pârghii pentru a-i ajuta.

“Noi încercăm să-i ajutăm cât se poate pe producătorii bio să rămână înscrişi ca şi producătorii ecologici, însă, pentru o parte dintre ei, subvenţiile s-au terminat, iar o parte au renunţat să mai depună actele, existând şi cazuri în care oamenii au dat banii înapoi”, a spus Nuţu Tabără.

Fermierii din Bistriţa-Năsăud au renunţat în mare parte din cauza birocraţiei, dar şi din pricina faptului că produsele pe care ei le livrează nu sunt competitive pe piaţă, având în termene de valabilitate cu mult mai mici decât celelalte produse cu care vin la vânzare producătorii din sudul ţării.

“Am o fermă de legume de aproape 10 hectare şi produc sută la sută bio. Din păcate, deşi produsele mele sunt de o calitate excepţională, nu sunt competitive pe piaţă deoarece, nefiind tratate chimic, au termen de valabilitate foarte mic. De exemplu, roşiile se strică în două zile, ori cele pe care le aduc oltenii ţin fără probleme peste o săptămână. Deşi produc totul sută la sută natural, oamenii încă nu au cultura produselor bio, nu înţeleg cât de benefice sunt acestea comparativ cu celelalte produse tratate chimic, motiv pentru care nu sunt dispuşi să plătească mai mult decât pe kilogramul de roşii din Oltenia. Oamenii nu ştiu să aprecieze şi să preţuiască aceste produse. Preţurile pe care le practic nu sunt mai mari decât cele cu care vin în pieţele din Bistriţa ceilalţi comercianţi, însă pentru mine este un efort substanţial să lupt de la egal la egal cu comercianţii din pieţe. Trebuie să plătesc muncitorii, munca lor este mai grea, trebuie să îmi achit masa din piaţă şi produsele mele nu sunt atât de rezistente ca şi cele tratate chimic, ele rezistă maxim două-trei zile. Din acest motiv am decis să mă reprofilez: păstrez o parte din culturile de legume pentru cei apropiaţi, pentru familie şi pentru vechii clienţi care apreciază o roşie sută la sută naturală şi în rest am început să mă axez pe fructe de sezon şi pe producerea de plante ornamentale, întrucât există o piaţă bună de desfacere pentru aceste produse”, a spus unul dintre fermieri, Marcel Pop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.