Nu mai are voie să calce în România în următorii 15 ani! A încercat să spioneze baze militare

638
sursa foto: Serviciul Român de Informaţii

La cererea SRI, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională, a cetățeaului sârb Zivkovic Bratislav. 

 

7Potrivit SRI, Zivkovic Bratislav este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”. Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste.

 

În perioada 2014-2015, cetățeanul sârb a participat de partea separatiştilor pro-ruşi – alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei – la conflictul din Ucraina. Zivkovic Bratislav s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

 

Zivkovic Bratislav

ZIVKOVIC a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României.

Zivkovic Bratislav

„ZIVKOVIC BRATISLAV a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice.

Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj.

Zivkovic Bratislav

Măsurile specifice întreprinse de către Direcţia Generală Contraspionaj a SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională.

Aici vreau să subliniez că cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate.

Evaluarea SRI arată că prezenţa lui ZIVKOVIC BRATISLAV pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

În calitate de autoritate naţională pe profil contraspionaj, SRI a avut ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări la adresa cetățenilor României şi a cooperat în acest caz cu instituţii interne (Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, respectiv cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti), precum şi cu partenerii noștri externi, potrivit SRI.

3 COMENTARII

  1. MASURI DE-A-N PU.LEA ! Pentru astfel de actiuni, ar trebui arestat si bagat la zdup aici la noi in Romania, macar 10 zece ani de zile, nu o masura prin care ” nu-i mai dai voie sa mai vina in Romania 15 ani”… Sa fim seriosi ! Eu sper sa fie mult mai ferm statul roman !
    Ala-i un ofitzer specializat in astfel de activitati, care practic si-a facut datoria fata de tzara care l-a platit, numai ca actiunile sale au fost indreptate impotriva tzarii noastre. Om fi noi prieteni cu sarbii, dar nu trebuie tratata cu atata usurinta o astfel de actiune ostila tzarii noastre . S-ar putea ca el sa fie ostil chiar si sarbilor si chiar si aia sa-l urmareasca .
    Eu nu i-as fi dat drumul ci efectiv l-as fi condamnat si bagat la zdup, asa cum face oricare alta tzara care prinde un astfle de ofitzer ( spion ) … ca nu-i un terchea-berchea…
    Acuma, nu-i treaba noastra de ce ” zbiara magarul la stana ” , sau de ce lupul da tarcoale turmelor de oi, dar niste masuri ferme, trebuie sa luam , chiar daca „ecologistii” ar dori ca lupii si ursii sa ne manance de vii … daca intelegeti ce vreau eu sa spun…
    La urma urmei, „omu” ( spionul asta ) nu si-a facut decat datoria fata de tzara lui… si nu trebuie sa ne suparam pe el , iar pentru ca autoritatile noastre au reusit sa-l prinda, merita toata inalta noastra consideratiune pozitiva ! Felicitari domnilor nostri ofitzeri , pe care-i tot „ocaram si tot urlam ca tahuii in drum „… ce ” salarii nesimtite au ” !

  2. No stati o tzaruca… Pai a fost identificat, dupa ce era deja plecat din tzara ( dupa cum se dicuta pe la TV ) si asa i s-a interzis sa mai vina pe la noi o „bucata” de vreme… No, ( mai ) prinde „orbu” si ( mai ) „scoate-i ochii”… !

LĂSAȚI UN MESAJ