Nova Power&Gas, firma ”băieţilor deştepţi” de la Electrogrup, a trecut pe pierderi

454

Nova Power & Gas SRL, una dintre companiile fraţilor Mureşan, patronii Electrogrup, a trecut pe pierderi, declarând la Ministerul de Finanţe un minus de peste 47.000 de lei din profitul net. Această raportare a avut loc în condiţiile în care anul trecut a avut un profit net de peste 2,5 milioane de lei şi societatea a câştigat mai multe licitaţii de la diferite instituţii de stat de furnizare a energiei electrice. Anterior, acţiunile Nova Power&Gas a fost deţinute de Alin Ardelean, fiul fostului şef DGIPI, Virgil Ardelean, zis „Vulpea”, şi de Rareş Criste, unul dintre ”băieţii deştepţi” din domeniul energiei. Firma este administrată de Bica Ioan Mircea, care este şi şef în cadrul Transelectrica.


Una dintre cele mai interesante raportări financiare a companiilor care activează în domeniul afacerilor cu energie electrică este cea a SRL-ului Nova Power&Gas, deţinut în totalitate de Electrogrup SA, afacerea fraţilor Simion şi Teofil Mureşan.

Din 2007 până anul trecut, firma a raportat profituri nete de peste un milion de lei, în 2011 înregistrând un profit de peste cinci milioane de lei, iar în 2015 unul de peste 2,5 milioane de lei. De asemenea, începând de anul trecut, firma fraţilor Mureşan a câştigat mai multe licitaţii de furnizare a energiei electrice cu diferite instituţii de stat. Compania de Apă din Timişoara, Compania Naţională a Uraniului, diferite inspectorate de poliţie din ţară, instanţe, unităţi militare, spitale, etc, au încheiat contracte cu această companie clujeană pentru achiziţionarea de energie electrică.

Spre exemplu, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice, cu o valabilitate de un an de zile cu firma clujeană Nova Power Gas patronată de fraţii Simion şi Teofil Mureşan, care deţin şi afacerea Electrogrup. Contractul a fost încheiat la valoarea de  277.784 de lei, fără TVA, în situaţia în care valoarea estimată fusese mai mică, de 276.608 de lei.

În luna decembrie a anului trecut, Compania Naţională a Uraniului SA a atribuit licitaţia ” Energie electrică pentru Sucursala Suceava a CNU SA, Sucursala Suceava, pentru anul 2017” firmei NOVA POWER & GAS S.R.L. din Cluj Napoca. Estimarea iniţială a contractului a fost de 1.001.000 de lei, fără TVA, însă clujenii au câştigat licitaţia cu suma de 696.263,85 de lei, fără TVA.

Însă, un contract cu adevărat important a fost câştigat de la compania de stat Aquatim din Timişoara, care a publicat rezultatul unei licitaţii de achiziţie de energie electrică al cărei câştigător a fost desemnată firma clujeană Nova Power Gas. Dacă cei de la Aquatim estimaseră contractul la suma de 24.000.000 de lei, fără TVA, clujenii au licitat cu cel mai scăzut preţ posibil, de 8.163.120 de lei, fără TVA, şi au câştigat contractul, procedura de atribuire fiind ”negociere fără anunţ de participare”.

 

Clujenii din energie

Firma este deţinută de compania Electrogrup SA, controlată de fraţii MURESAN SIMION ADRIAN  şi MURESAN TEOFIL OVIDIU, şi administrată de Bica Ioan Mircea. Administratorul este şi şef la DET CN Transelectrica SA, însă potrivit  declaraţiei de avere şi de interese din 2015 calitatea de administrator al Nova Power&Gas nu apare. Teofil Mureşan a fost dispecer şef la Dispeceratul Energetic Naţional.

Până în 2010, firma Nova Power&Gas a fost controlată de Alin Ardelean şi de Rareş Criste şi a schimbat două denumiri. Până în 2007 firma a fost cunoscută sub numele de AMGAZ FURNIZARE SRL şi, ulterior, până în 2010 a funcţionat sub denumirea de TEN GAZ SRL.

În 2005, Rares Criste a intrat în afaceri prin intermediul Premier Construct şi, în paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc.. Dacă la Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a făcut afaceri timp de 5 ani. La această societate, Criste a dezvoltat un adevărat “lanţ al puterii”. A deţinut controlul acestei firme alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi şi-un sfert, şi alături de Sorin Piciu, un alt personaj bine înfipt în afacerile cu energie. De asemenea, Criste este unul dintre partenerii constanţi ai unei firme olandeze, Energon Holding Delft B.V, axată pe afacerile cu energie. Ten Transilvania Energy avea contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe.

 

Electrogrup a secat albii

În 2014, site-ul energyreport.ro scria cum ”câţiva dintre primii 10 cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cluj sunt asociaţi într-o firmă prin care se pregătesc să facă o nouă amenajare hidroenergetică, de data aceasta pe  Crişul Negru, în Bihor, unde au deja o microhidrocentrală. Acelaşi grup de afacerişti, numiţi uneori în presă “băieţii deştepţi” din Cluj, deţin şi alte microhidrocentrale în Bihor şi în Sibiu.

Oamenii de afaceri sunt Claudiu Sugar, Simion şi Teofil Mureşan, Sorin Ghiţe şi Alexandru Meciu. Aceştia au mai fost asociaţi şi în alte afaceri, printre care şi una tot pe energie, respectiv în firma SC Alesis, prin care au construit o microhidrocentrală într-o zonă protejată ecologic, mai precis Bistra-Pădurea Neagră-Budoi, tot din Bihor. Acolo au reuşit să capteze apa cu atâta putere încât… au secat albia naturală a râului. Astfel s-au ales cu amenzi, după un control al Gărzii de Mediu.

Sorin Ghiţe si Eugen Meciu au facut parte din grupul oamenilor de afaceri care au gestionat afacerea radarelor fixe Codec. Mai precis, aceştia au încheiat un protocol de colaborare cu autorităţile din Cluj pentru instalarea de radare fixe în mai multe localităţi din judeţ. În plus, Sorin Ghiţe este şi unul dintre fondatorii Băncii Transilvania astfel că acum are… domiciliul în Monte Carlo.

Simion şi Teofil Mureşan sunt mai cunoscuţi însă pentru afacerile pe care le au în construcţii infrastructură şi telecomunicaţii iar Electrogrup, principala lor afacere, este cu rulajul cam la acelaşi nivel de la începutul crizei pe sectoare unde afacerile au cam căzut.

Claudiu Sugar este un prosper om de afaceri din Cluj, având printre altele şi dezvoltări imobiliare. Despre acesta, presa a scris că a fost unul dintre sponsorii campaniei electorale a lui Emil Boc din anul 2008.

Revenind, firma în discuţie, la care sunt asociaţi cei cinci, se numeşte GV Energy. Pentru amenajarea hidroenergetică a Crişului Negru din zona localităţilor Cristioru de Jos şi Poiana, asociaţii au hotărât să contracteze un credit de până în 8,2 milioane de lei pentru o perioadă de 120 de luni de la Banca Carpatica, se arată într-un document consultat de Energy Report.


Împrumut de 11 milioane de euro

În acelaşi timp, una dintre băncile statului român, Eximbank, a acordat o linie de credit în valoare de 11 milioane de euro firmei Electrogrup din Cluj Napoca, condusă de fraţii Simion şi Teofil Mureşan. Banii sunt destinaţi extinderii activităţii de export derulate de clujeni. Fraţii Mureşan fac parte din clubul, încă exclusivist, al altor ”băieţi”, care fac afaceri cu energie. Banca este condusă de Vasile Secăreş, preşedintele Consiliului de Administraţie, despre care se spune că ar fi fost ofiţer sub acoperire înainte de 1990.

Preşedintele executiv al băncii, Traian Halalai, a fost implicat, în calitate de martor, în dosarul „Dosarul EximAsig” instrumentat de DNA. În dosarul respectiv Radu Frîncu, fost director al EximAsig, a fost trimis în judecată anul trecut. El este acuzat că ”a abuzat de prerogativele funcţiei sale şi a folosit ilegal fondurile Companiei CARE — EXIM România (cu capital majoritar de stat), bani în valoare totală de aproximativ 770.000 lei (respectiv peste 47.000 euro). Vicepreşedintele executiv al Eximbank, Paul Ichim, se poate lăuda că din băncile facultăţii a sărit direct într-un post de consilier de secretar de stat, după aceea de consilier al Ministrului Finanţelor Publice (2002 – 2004), ulterior devenind chiar el secretar de stat la Trezoreria statului pentru a ateriza în postul pe care-l ocupă acum.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ