Săptămâna trecută a fost dat publicităţii topul celor mai bogaţi 500 de români, realizat de o echipă a ziarului „Adevărul”. În Transilvania se regăsesc 103 persoane, care împreună deţin nu mai puţin de 6,3 miliarde de euro.

Printre cei 500 de milionari în euro ai României regăsim şi nouă bistriţeni, a căror avere însumează peste 250 de milioane de euro.

Dan Vasile – metalurgie, industrie, construcţii, imobiliare

Pe locul 84 în clasamentul general, dar pe primul loc între bistriţeni, se situează Dan Vasile, care are o avere estimată la 110 milioane de euro. Acesta nu este la prima prezenţă în acest top al milionarilor.

Originar din judeţul Satu-Mare, comuna Certeze, renumită dealtfel prin bogăţia oamenilor locului, Dan Vasile este acţionar, potrivit datelor Registrului Comerţului, la Dan Steel Group Negreşti Oaş şi Rapid SA, aceasta din urmă ocupându-se cu turnarea fontei. Prin Dan Steel Group, omul de afaceri bistriţean mai este acţionar şi la alte două companii – Eurocassa şi Helios – care însă nu au cifre de afaceri foarte mari, circa două milioane de euro. Pe lângă afacerile din metalurgie şi industrie, Dan Vasile a investit şi în numeroase afaceri imobiliare.

Emil Iugan – industria lemnului

Un alt bistriţean care ani la rând s-a situat printre cei mai bogaţi conjudeţeni este Emil Iugan, preşedintele Montana Iugan Silvania (MIS) Group. Averea acestuia este estimată între 25 – 27 de milioane de euro, în clasamentul general ocupând locul 279.

Emil Iugan a început afacerile imediat după 1990 în comuna Şanţ, când a înfiinţat în propria casă un atelier de dărăcit lâna. Mai apoi, pentru că avea experienţă în prelucrarea lemnului, a cumpărat primul motofierăstrău mecanic, demarând astfel afacerile în acest domeniu. În prezent MIS Group are peste 700 de angajaţi.
După ce anul trecut Emil Iugan a investit circa patru milioane de euro într-o primă fază de modernizare a fabricii de prelucrare a cherestelei, urmând ca încă cel puţin alte opt milioane de euro să fie investite în acelaşi scop, acesta se gândeşte să-şi diversifice afacerile prin valorificarea biomasei din zonă, proiect care necesită circa 20 de milioane de euro.
Alături de familia sa, Emil Iugan activează şi în domeniul construcţiilor, lucrând la proiecte SAPARD de 30 de milioane de euro.

Pamfil Moisil şi Tiberiu Fiscutean – seniorii Grupului Topaz

Pamfil Moisil este cel de-al treilea bistriţean milionar în euro.Pe locul 297 în clasamentul general,acesta are o avere estimată la 25 de milioane de euro.

Pamfil Moisil a cumpărat în 1999 Metaplast Buzău, fabrica de prelucrare a maselor plastice. Nu după mult timp, împreună cu prietenul său Tiberiu Fiscutean, el înfiinţează firma Topaz, instalând primele maşini de producţie de tubulatură din plastic în fostul CAP din Şieu Măgheruş.
Astăzi, din Topaz Grup SRL, care are o cifră de afaceri de 13 milioane de euro, fac parte şapte firme, din care Pamfil Moisil deţine 51%. Activitatea acestor firme este diversă, de la mase plastice la materiale izolante sau confecţii. Afacerile imobiliare nu îi sunt străine nici lui Moisil, acesta investind masiv în ultima vreme, tot alături de Tiberiu Fiscutean, în construirea de case şi apartamente.

Tiberiu Fiscutean are o avere estimată la 20 de milioane de euro şi este poziţionat pe locul 323 în clasamentul general. El deţine 47% din Topaz Grup SRL.

Jean Pădureanu înseamnă Gloria Bistriţa

Din topul milionarilor în euro nu lipseşte nici emblema Bistriţei într-ale fotbalului, Jean Pădureanu, preşedintele Clubului de fotbal „Gloria Bistriţa”. Averea acestuia este estimată la 19 milioane de euro, deşi spune că locuieşte într-un apartament şi nu are maşină, şi îl situează pe locul 346 în clasament.

Ioan Măgădan – industrie

Omul de afaceri bistriţean Ioan Măgădan, clasat pe locul 361, are o avere de 17 milioane de euro şi a investit în principal în industria de utilaje. Acesta deţine 75% din compania Miro, înfiinţată în 1991 ca societate cu capital integral privat. În prezent, compania, specializată în fabricarea de confecţii metalice, are o cifră de afaceri de 20,9 milioane de euro. Domeniul de activitate al companiei s-a diversificat, orientându-se şi spre pomicultură, astăzi având circa 350 de angajaţi.
Ioan Măgădan nu este doar acţionarul principal al Miro SA, ci deţine şi 80% din acţiunile firmei Metalsid SRL, care a avut o cifră de afaceri de 0,6 milioane de euro.

Ioan Moldovan – hoteluri, import şi procesare carne

Pe locul 382 se află situat omul de afaceri bistriţean Ioan Moldovan, cu o avere estimată la 15 milioane de euro. Acesta este acţionar la nouă companii, dar cea mai mare parte a averii sale provine din cele două hoteluri pe care le deţine în judeţul Bistriţa-Năsăud – Coroana de Aur şi Castel Dracula.

Ioan Moldovan nu s-a axat doar pe industria hotelieră, ci a investit şi în producţia şi furnizarea preparatelor din carne, el deţinând o firmă de profil – Agro-Invest Prod, firmă în care anul trecut a investit cinci milioane de euro pentru înfiinţarea unui abator în Şieu-Măgheruş. Acest proiect a devenit realitate prin intermediul accesării fondurilor SAPARD. Agro-Invest Prod a înregistrat o cifră de afaceri de peste 10,3 milioane de euro şi un profit net de circa 320.000 de euro.

Fraţii Moraru – sticlărie şi porţelan

Fraţii Moraru au o avere de 14 milioane de euro, care îi poziţionează pe locul 397 în top. Geromed SA este principala lor companie, care în ultimii ani a înregistrat o scădere spectaculoasă a cifrei de afaceri şi a profitului net. Problemele au început în 2005, când fabrica de sticlă şi porţelan a avut pierderi de 65% ca urmare a creşterii preţului gazului metan, din care cauză fraţii Moraru au fost nevoiţi să închidă cuptoarele. În 2007 Geromed SA a ajuns la o cifră de afaceri de două milioane de euro, fiind evaluată în prezent la peste şase milioane de euro.Compania Iris Porţelan este evaluată la opt milioane de euro.

Emanoil Viciu – producţie PVC

Până de curând director general al SC Teraplast SA, Emanoil Viciu are o avere estimată la aproximativ 11 milioane de euro şi deţine 20,55% din companie, fapt ce îl situeză pe locul 440 în topul milionarilor. Procentele pe care Viciu le deţine în cadrul Teraplast sunt echivalente, la sfârşitul lunii august la preţul pieţei, cu 12, 7 milioane de euro. Afacerile Teraplast s-au ridicat în 2007 la aproximativ 51, 4 milioane de euro şi un profit net de 4,2 milioane de euro.

În prezent Emanoil Viciu ocupă funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Teraplast SA.

Liana Mureşan

4 COMENTARII

  1. hoti nenorociti si oameni batrani,pensionari care au lucrat o viata intreaga au pensi si de 100 lei pe luna !!! Rusine comunistilor,l-ati omorat repede pe ceasescu sa puteti fura voi,acum inteleg de ce atata graba sa-l executati

  2. va rog in numele meu si a oamenilor ce lucreaza la topaz bistrita;postati si pe alte situri,ca nu ne-au platit de cinci luni,sa vada lumea cum ajung ei milionari in euro; sarilear rotile de la jeepuri

  3. pe milionarii astia nu-i pureca nimeni sa-i mai intrebe din cand incind daca sunt milionari de la mama lor sau din hotii ca mai toti milionarii din romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.