Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud organizează, vineri, 15 ianuarie 2015, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, lansarea volumului „Moștenirea lui Fabian” de Niculae Vrăsmaș (Editura „Casa Cărții de Știință”, Cluj-Napoca, 2015).

Evenimentul are loc de la ora 13:00, la sala „Liviu Rebreanu” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, strada Alexandru Odobescu, nr. 11.

Prezintă: Andrei Moldovan, Olimpiu Nușfelean, Virgil Rațiu, Alexandru Cristian Miloș, George Țâra, și Menuț Maximinian.

 „Volumul „Moştenirea lui Fabian”, scris de Niculae Vrăsmaş, este dedicat poetului Vasile Fabian Bob Reu (Rău), născut în 1795 la Rusu Bârgăului. Niculae Vrăsmaş are meritul de a aduce în faţa noastră pe cel care Mihai Eminescu îl aprecia mult, fiind pentru el un model, versurile lui fiind ca un sunet de diapazon pentru poetul naţional, cel care i-a preluat primul moştenirea şi a transpus-o în „Epigonii” – „S-a întors maşina lumii”.

Cartea, bine documentată, aduce în faţa noastră un poet pe care ar trebui să-l promovăm mult mai mult şi care, iată, la 220 de ani de la naştere, are parte de prima bibliografie însoţită de poezii”, informează Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, pe pagina de socializare.

 Numele Fabian provine din latinizarea numelui de naștere Bob. S-a născut în Transilvania, ca fiu al episcopului Ioan Bob din Blaj. A studiat la Năsăud, la Blaj (1820) și la Cluj, unde a urmat dreptul.

A ajuns profesor de filosofie la Academia Mihăileană din Iași. A alcătuit manuale de geografie și matematică pentru școlile elementare și o gramatică româno-latină. Fabian-Bob a scris versuri cu caracter patriotic și satiric („Moldova la anul 1821”, „Moldova la anul 1829”, „Glasul viitorului” și „Suplement la Geografie”, ultima cu ecouri din preromantismul lui Th. Gray), tipărite postum în revista „Foaie pentru minte, inimă și literatură” și în „Lepturariul” lui Aron Pumnul.

În timpul mișcării revoluționare din 1821, a trecut la Chișinău, de unde a revenit la Iași, la invitația lui Gheorghe Asachi, ca profesor la seminarul de la Socola. Între 1828 și 1836 a funcționat ca profesor de geografie și latină la gimnaziul Vasilian de la Trei Ierarhi.

A mai fost și preceptor al unor fii de boieri.

Manuscrisele lui Fabian au fost folosite la predare și după moartea sa.
lansare carte 1

lansare carte

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.