Societatea Silvania International Prod SRL a accesat fonduri europene pentru a implementa un sistem informatic integrat. Teoretic, scopul acestui proiect constă în creşterea eficienţei firmei şi oferă sprijin pentru îmbunătăţirea managementului, însă se pare că pentru firma din Bistriţa-Năsăud, proiectul a avut şi un alt obiectiv. Concret, după un control al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a rezultat că firma condusă de fiica lui Emil Iugan este suspectată de nereguli de peste 5 miliarde de lei vechi.

 

Verificări la firmele familiei Iugan

 Societatea Silvania International Prod SRL, administrată de Virginia Fărcaş, fiica omului de afaceri Emil Iugan,a avut calitatea de beneficiar în cadrul unui contract de finanţare din noiembrie 2011. O echipă a Direcţiei de Monitorizare a OIPSI din cadrul MCSI a efectuat o vizită de supraveghere în octombrie 2015 referitoare la proiectul „Sistem informatic integrat pentru Silvania International Prod”. În urma controlului, echipa de verificare a constatat că raportul de analiză este de fapt un manual al aplicaţiei ASIS- un sistem informatic integrat pentru gestiunea resurselor întreprinderii. În urma controlului, s-a concluzionat că nu există documente care să probeze tranzacţia prin care au fost plătite serviciile de analiză, astfel Silvania International Prod SRL datorează autorităţii cu competenţe în gestionarea fondurilor europene peste 500.000 de lei. În plus, în raportul controlului se arată că şi MIS Grup SRL a beneficiat de acelaşi proiect –„Sistem informatic integrat pentru MIS Grup”.

„Beneficiarul a avut de achiziţionat prin proiect un sistem informatic integrat pentru care s-a încheiat contractul 258/28.02.2014 cu furnizorul SC Elcom International SRL. Totodată beneficiarul a avut bugetat prin devizul proiectului achiziţionarea de aplicaţii informatice (pentru realizarea cărora poate fi necesară parcurgerea următoarelor etape: analiza cerinţelor, dezvoltare, implementare şi testare), configurarea şi implementarea bazelor de date, migrarea şi integrarea diverselor structuri de date existente. Astfel, activitatea de analiză a fost ofertată pentru suma de 360.433 lei şi desfăşurată în 36 de zile, în perioada 28.02.2014 – 07.04.2014, rezultând un raport de analiză. Acest raport de analiză este în mare parte de fapt un manual al aplicaţiei ASIS, unele pagini arătând capturi de ecran din anul 2004, capturi ale unei aplicaţii extrem de vechi.

Considerăm că nu există documente suport care să probeze substanţa economică a tranzacţiei prin care au fost plătite serviciile de analiză. În plus, în exact aceeaşi perioadă, acelaşi furnizor a prestat aceeaşi activitatea la compania MIS Grup SRL, beneficiară a proiectului identic „Sistem informatic integrat pentru MIS Grup”.

Concluzionând, din analiza coroborată a documentaţiei aferente Notificării Suspiciunii de Neregulă nr. 16221/21.10.2015 şi verificarea implementării proiectului ca urmare a vizitei de Monitorizare din data de 21.08.2015 s-a confirmat suspiciunea de neregulă la suma de 534.957 lei.

Debitorul SC Silvania International Prod SRL datorează autorităţii cu competenţe în gestionarea fondurilor europene un debit în valoare de 534.957 lei după cum urmează: Valoarea creanţei bugetare rezultate din nereguli, din care: o contribuţie UE: 442.409 lei şi o contribuţie la bugetul naţional de 92.547 lei”, se arată în raportul întocmit de OIPSI din cadrul MCSI.

liviu olariu junior 2

Liviu Olariu, avocatulfamiliei Iugan

 Împotriva acestei măsuri, SC Silvania International Prod SRLa formulat o plângere prealabilă prin care a solicitat revocarea acestui proces verbal şi a creanţei stabilite, însă MCSI nu a răspuns cererii, motiv pentru care societatea condusă de fiica lui Iugan a formulat o acţiune în contencios administrativ, solicitând Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională să soluţioneze contestaţia.

Avocatul ce reprezintă familia Iugan este, evident, Liviu Olariu junior care spune că această contestaţie nu s-a soluţionat în termen legal, respectiv de 30 de zile de la înregistrarea cererii, nefiindu-i comunicată până în prezent decizia de soluţionare. Acesta a mai subliniat că nu se poate adresa direct instanţei de contencios administrativ pentru anularea titlului de creanţă, constând în procesul verbal de constatare a neregulilor, înainte de finalizarea procedurii administrative în faţa autorităţii eminente.

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională nu a depus întâmpinare la dosarul cauzei şi nici vreun alt înscris prin care să conteste argumentele societăţii Silvania International Prod SRL, motiv pentru care judecătorul Bogdan George Zdrenghea de la Curtea de Apel Cluj, a admis acţiunea formulată de firma condusă de fiica lui Iugan, astfel obligând MCSI să soluţioneze contestaţia administrativă prin care s-a solicitat anularea titlului de creanţă constând în procesul-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare.

1 COMENTARIU

  1. Nu e vorba doar de Iugan… ci vreau sa va intreb oare in care societate de „exploatare ” ( pardon de furtisag , distrugere si defrisare necontrolata ) a padurilor exista vre-o „regula ” … absolut … ” regulata ” … ? Cum credeti dvs ca cineva se poate imbogati respectand 100% legile si regulile impuse de stat, daca nu ” sare din pod direct in drum ” … fara sa mai ocoleasca pe ” casa scarilor „… ?!
    Va spun eu cu mana pe inima fara sa am nici o remuscare ori indoiala… CA NIMENI !
    Toti „smacherii” sunt tinuti de cineva in „brate” ( acolo unde de fapt cotizeaza ) si cum moare „ala”… cum „contizantului ” ii vine randul la ” ghilotina „… ca rand pe rand… fiti siguri ca la toti o sa le vina randul . Legile naturii si ale Lui Dumnezeu, sunt perpetuie si nu dispar !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.