NATO și-a înghețat relațiile cu Rusia

56

Alianţa Nord-Atlantică şi-a îngheţat relaţiile cu Moscova din cauza eşecului planurilor de a include Ucraina pe orbita sa, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului oficial de televiziune Mir.

„NATO s-a supărat pentru că proiectul său de absorbţie completă a Ucrainei în zona sa de influenţă, precum şi includerea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică şi a Crimeii în planurile sale de încercuire militară a Federaţiei Ruse au eşuat”, a afirmat Lavrov.

Din această cauză, potrivit lui Lavrov, cei din NATO „au îngheţat tot ceea ce ne unea, inclusiv cooperarea în ceea ce priveşte combaterea terorismului”.

În prezent, a spus el, Alianţa încearcă să reia dialogul, dar „cu un enorm efort, învingând rezistenţa unei minorităţi agresive”.

Moscova este dispusă să ia parte la acest dialog cu NATO, dar numai dacă discuţia se va derula pe baze de egalitate, respectarea reciprocă a intereselor şi găsirea unui echilibru între acestea.

„Desigur, vom discuta conform agendei general acceptate şi nu vom lua în discuţie probleme de care uneori NATO are nevoie mai mult decât oricine altcineva”, a adăugat ministrul rus.

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat de asemenea că Moscova nu se va implica în discuţiile interne ale ţărilor Uniunii Europene referitoare la viitorul relaţiilor cu Rusia, deşi, în opinia sa, unii responsabili din Occident „politizează această abordare”, punând-o deasupra intereselor economice ale ţărilor şi cetăţenilor lor.

„Există poziţia celor care sunt categoric împotriva oricărei normalizări a relaţiilor cu Rusia. Există şi poziţia celor care pledează ca acum să înceapă ieşirea din impasul sancţiunilor”, a afirmat Lavrov, adăugând că există împotriva Rusiei o „minoritate agresivă” în cadrul UE, dar pe ansamblu se remarcă o îndepărtare de această tendinţă „anormală”.

Vorbind despre o posibilă întâlnire între preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, Lavrov a subliniat că aceasta trebuie să fie bine pregătită. „Rusia şi SUA joacă un rol atât de mare privinţa stabilităţii şi securităţii internaţionale, încât de la o astfel de întâlnire se aşteaptă rezultate concrete. Şi, de aceea, ea trebuie să fie bine pregătită. La aceasta lucrăm acum”, a spus el.

NATO şi-a îngheţat relaţiile cu Rusia ca urmare a rolului său în criza din Ucraina în 2014, a anexării peninsulei ucrainene Crimeea, iar apoi din cauza sprijinului militar, financiar şi uman acordat de Moscova rebelilor separatişti din regiunea Donbas, care luptă de deja de trei ani împotriva armatei Kievului. UE şi SUA au instituit din acel an o serie de sancţiuni împotriva Moscovei, în vigoare şi în prezent relatează Stiripesurse.

LĂSAȚI UN MESAJ