Gazeta de Bistrița a formulat o solicitare în  baza legii 544/2001 pentru a afla cum au cheltuit primăriile din județ, banii pentru a organiza evenimente aniversare de tipul „Zilele localității”.

 

Astfel că primăriile Năsăud, Beclean și Ilva au explicat detaliat câți bani au alocat din buget pentru a organiza evenimentele anuale de aniversare.

 

Năsăud – sărbătoare pe capitole

„Zilele orașului Năsăud” au avut loc în luna mai și au adunat peste 10.000 de persoane din Oraşul academicienilor şi din localităţile învecinate. Administrația a ales ca evenimentul să aibă loc în fiecare primăvară, așa că cei din Consiliul Local Năsăud au aprobat un proiect de hotărâre prin care au alocat 50.000 lei pentru realizarea acestuia

„Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud, în calitate de organizator al Evenimentului anual„Zilele orașului Năsăud” 2015, a cheltuit suma totală de 88.010 lei, cu următoarea proveniență:50.000 lei (sume aprobate de către Consiliul Local Năsăud), 15.510 lei( sume provenite din vânzarea biletelor – intrare pe Stadion) și 22.500 lei – sume provenite dinfonduri proprii(închirierespații stadion).

În prima zi a evenimentului (21 mai) s-au anunțat aproximativ 8.000 de persoane, iar în cea de-a doua(22 mai), potrivit datelor oficiale din primărie au participat 4.000.

Datorită faptului că au avut un buget considerabil pentru a organizare, au contactat atât ansambluri folclorice cât și artiști din mai multe genuri de muzic. Cei din Năsăud au împărțit sărbătoarea în doua categorii: în prima zi au pus tematica: Gala Folclorului Românesc „DE ISPAS LA NĂSĂUD”. Printre artiști invitați s-au numărat și Veta BIRIȘ, Ana MUNTEANU, Gheorghe GHEORGHE, Cornelia Căprariu ROMAN, Matilda-Pascal COJOCĂRIȚA, Grupul IZA și Paul ANANIE și Cristian POMOHACI.

Ultima zi a evenimentului a avut tematica „Seara de tineret”. Pentru aceasta organizatorii au chemat mai multe trupe precum IRIS, HARA, trupa REEA COVER BAND, Trupa THE BOULEVARD și DJ HORAȚIU S.

 

Beclean- campioană la zile bune

Administrația locală a orașului Beclean a alocat peste 130 de mii de lei pentru „Zilele Orașului”. Sumele au fost repartizate la mai multe categorii. Spre exemplu, 6.058 lei au fost pentru cheltuieli cu „alți participanți ”, peste 2000 de lei au folosit la promovarea evenimentului și aproape 7.000 de lei a costat sonorizarea, scena și efectele speciale.

Artiștii, însumați au primit onorarii de 110.125 lei la care s-a mai adăugat suma de 5.342 de lei pentru costurile de transport ale acestora.

Beclenarii au sărbătorit trei zile din luna iunie.

„Întotdeauna sărbătoarea orașului s-a organizat în perioada respectivă pentru că toți cetățenii pot participa împreună cu familia și copii. E un moment aparte așteptat de oamenii din orașul Beclean. Și în 2016 vom organiza evenimentul dacă, desigur consilierii locali aprobă proiectul de hotărâre pentru alocarea de sume. Noi promovăm prin intermediul acestei sărbători și activitatea turistica. De altfel o parte din activități se fac în zona turistica, la Centrul Balnear Figa” precizează primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

 

Cetatea Ciceului, sărbătoarea nelipsită

Alături de Traian Ilea și Valeria Codorean, Nicolae Cionca și Cristina Retegan, „Cumetrii” sau Ansamblul Folcloric „Rapsodia Someșeană” Cluj, peste 2.000 de cetățeni din comuna Ciceu- Mihăiești au celebrat ca în fiecare an „Sărbătoarea Cetății Ciceului”. Primăria a contribuit din bugetul local cu umila sumă de 11.000 de lei pentru realizarea evenimentului ce a durat 6 ore.

 

Ghiță Munteanu a luat 6.000 de lei să cânte celor din Lechința

La capitolul sărbători rurale, comuna Lechința nu a stat pe gânduri când a venit vorba de a scoate bani pentru artiști de renume. În total, la Zilele Comunei Lechința s-au cheltuit peste 18.500 de lei, doar pentru onorariul artiștilor. Cântărețul Ghiță Munteanu. care a venit însoțit de orchestră, a primit 6000 de lei, în vreme ce Cristian Dorin Pomohaci a fost plătit cu 4000 de lei, iar Văru Săndel cu 5.000. Ansamblul artistic profesionist „Mureșul ” a dansat pe scena din Lechința pentru nu mai puțin de 3.500 de lei.

 

Ilva Mică nu vrea sărbătoare

Printre puținele comune ce nu au un eveniment aniversar se numără și Ilva Mică. Primarul motivează că de mai bine de 12 ani nu s-a organizat un astfel de spectacol și că în loc să aloce bani pentru așa ceva, se preferă alocările pe alte domenii. „Vă comunicăm faptul că, în ultimii 12 ani, nu fost organizat un evenimentaniversar al comunei și, ca atare nu a fost cheltuită nici o sumă(n.r. din bugetul local) cu această destinație. În opinia și acțiunile noastre, prioritare au fost și sunt proiectele ce au dreptobiectiv dezvoltarea comunei și calitatea vieții locuitorilor comunei,astfel căși resursele financiare au fost canalizate spre realizarea acestor obiective” semnează printr-un răspuns oficial, primarul comunei Ilva Mică, Aurel Horea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.