Primăria Bistriţa nu renunţă la obiceiul decorării oraşului în perioada sărbătorilor de iarnă. Acest „moft” scoate din vistieria municipiului 70.000 de euro, aproape cât o vilă. Primarul nu a sărit în niciun an pe aceste cheltuieli aberante, cheltuind sute de mii de euro în ultimii ani doar pe beculeţe.

 

Toamna aceasta, Direcţia de Servicii Publice a Primăriei Bistriţa s-a mobilizat şi a organizat o licitaţie publică pentru achiziţionarea de figurine şi elemente pentru iluminatul festiv, nu cumva ca bistriţenii să fie privaţi de spiritul sărbătorilor de iarnă, care bat la uşă.

Acest moft cu beculeţe este însă destul de scump. Primăria Bistriţa a locat pentru figurine şi beculeţe 310.924 de lei, adică în jur de 70.000 de euro, din care vor fi achiziţionate aproape 220 de figurine şi elemente.

De această sumă, cu care poţi cu uşurinţă să-ţi cumperi o casă într-un cartier al Bistriţei, vor fi achiziţionate şapte tipuri de decoraţiuni pentru stâlpi, dar şi un om de zăpadă de trei metri format din leduri sau un Moş Crăciun de trei metri cu leduri, o fântână cu diametru de şase metri şi înălţime de trei metri.

Vor fi cumpăraţi şi trei pinguini, cel mai mic având un metru. Fiecare dintre aceste figurine, care, cel mai probabil, vor fi amplasate în centrul istoric şi eventual în pieţele aglomerate şi circulate din oraş, este compusă din sute de leduri.

În centrul istoric va ajunge şi o cupolă din beculeţe, care va avea o înălţime de 20 de metri. Cupola va fi susţinută de stâlpi metalici.

 

Un SRL care a prins zeci de contracte cu statul a câştigat licitaţia

Pe această licitaţie a pus mâna Elba Com, o societate comercială din Timişoara, care a mai pus mâna pe contracte generoase în întreaga ţară. În perioada 2007 – 2015, Elba Com a pus mâna pe 37 de contracte cu statul, în valoare de aproape 6 milioane de euro.

Cele mai multe contracte, 12 la număr, le-a semnat în anul 2011. Valoarea acestora trecea de un milion de euro. Singurul an în care societatea comercială din Timişoara nu a câştigat nicio licitaţi este 2009.

Elba Com a adus, pe bani mulţi, o atmosferă de poveste în mai multe locaţii din oraşele Timişoara, Mioveni, Satu Mare, Arad, Recaş sau Cluj-Napoca. În 2013, Primăria Cluj-Napoca le băga în buzunare celor de la Elba 7,4 milioane de euro pentru ghirlande şi beculeţe colorate.

SRL-ul din Timişoara a montat instalaţia de nocturnă a stadionului „Jean Pădureanu” în anul 2008. Instalaţia însă, teoretic, nu mai funcţionează din anul 2011, întrucât s-a pus sechestru pe aceasta. S-a recurs la acest gest după ce Clubul Gloria Bistriţa nu a mai achitat valoarea aceasta. Costul total al lucrării a fost de 2,7 milioane de lei, din care s-a plătit doar un milion de lei.

Elba Com pare să facă bani frumoşi cu ajutorul beculeţelor. Potrivit datelor raportate la Finanţe anul acesta, în 2016, firma a avut o cifră de afaceri de aproape 41 de milioane de lei şi un profit net de aproape 5 milioane de lei.

iluminat festiv bistrita2

Primăria Bistriţa sparge an de an zeci de mii de euro pe beculeţe

Gândindu-vă la suma mare pe care o cheltuieşte Primăria Bistriţa pe beculeţe aţi spune că nu strică o schimbare a ornamentelor aşa o dată la câţiva ani. Nu este cazul aici, însă.

Primăria Bistriţa cheltuieşte în fiecare an sume colosale pentru ornamente de Crăciun, deşi acestea pot fi admirate cel mult o lună şi jumătate. În 2016, municipalitatea a cheltuit cu 5.000 de euro mai mult decât anul acesta. Ca o coincidenţă stranie, pe contract a pus mâna aceeaşi Elba din Timişoara.

Aşadar, în 2016, Primăria Bistriţa aloca 300.000 de lei, adică 75.000 de euro pentru ornamente de Crăciun. De licitaţie s-a ocupat tot Direcţia de Servicii Publice. Iniţial, Primăria Bistriţa a alocat pentru acest moft 400.000 de lei, însă, în urma licitaţie valoarea contractului a scăzut la 309.000 de lei.

Pentru această sumă, Elba Com a oferit peste 550 de figurine, începând de la steluţe şi până la fundiţe 3D şi 2D.

Sumele mari oferite pentru atmosfera de sărbătoare pare să fie o obişnuinţă pentru Primăria Bistriţa. În anul 2015, suma alocată pentru „iluminatul festiv” ajungea la 403.000 de lei.

În anul 2011, municipalitatea aloca nu mai puţin de 534.000 de lei, pentru achiziţionarea a 24.485 de metri liniari de ghirlande şi 70 de sfere luminoase. Culmea, niciuna dintre aceste licitaţii nu apare pe site-ul oficial al Primăriei Bistriţa.

Dacă Primăria Bistriţa a alocat bani grei pentru acest moft, Consiliul Judeţean şi-a înfrumuseţat piaţeta din apropiere gratis. Luminiţele, steluţele, renii şi celelalte figurine ar fi fost donate de o firmă din Nepos. Ca o coincidenţă ciudată, aceeaşi firmă din Nepos se ocupă de iluminatul festiv în mai tot judeţul.

 

Crăciunul e scump rău! De la beculeţe… la căsuţe din lemn

Ghirlandele şi beculeţele nu sunt singurele achiziţii ale Primăriei Bistriţa în prag de Crăciun. Municipalitatea a cheltuit câteva sute de mii de lei pe chioşcuri din lemn, folosite pentru târgurile pe care le organizează.

În anul 2013, Primăria Bistriţa a achiziţionat primele 10 căsuţe din lemn, inspirate de la târgurile de iarnă din Austria şi Germania. În 2014, primarul Ovidiu Creţu achiziţiona încă 10, iar în 2015 alte 10 căsuţe.

Doar pentru 10 căsuţe, Primăria Bistriţa a dat 80.640 de lei, fără TVA. La un calcul simplu, constatăm că municipalitatea a cheltuit 300.000 de lei, cu tot cu TVA doar pentru aceste căsuţe, care sunt folosite cel mult două luni pe an.

Seria de decoraţiuni cumpărate cu bani mulţi nu se opreşte, însă, aici. Şi de Paşte Primăria Bistriţa pune preţ pe decoraţiuni şi alocă sume consistente pentru iepuraşi şi mai ales pentru ouă.

Ouăle pictate manual au apărut în Bistriţa de câţiva ani. Acestea au fost realizate de o firmă abonată la banii publici: Eurocompozite. SRL-ul a vândut cu 2.000 de lei oul.

Primăria Bistriţa a cumpărat 12 astfel de decoraţiuni, care sunt vizibile maxim o lună pe an, în preajma Paştelui. Pentru 12 ouă, Primăria Bistriţa a plătit 24.000 de lei.

Scumpe au fost şi merele care au răsărit în intersecţiile din oraş. Pentru 5 mere din fibră de sticlă, Primăria Bistriţa a cheltuit 21.000 de lei. Pentru cei 10 struţi care au apărut în oraş în 2011, municipalitatea a alocat 42.000 de lei, adică aproape 10.000 de euro.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.