Primăria Bistriţa a cumpărat câteva hectare de teren pentru investiţiile ce urma să le realizeze. Banii au mers direct către proprietarii terenurilor, dar investiţiile întârzie să mai apară.
Cimitirul municipal, terenul inundabil de la Viişoara , terenuri în Subcetate sau exproprieri supraevaluate sunt micile şmenuri pentru care municipalitatea a negociat cu foştii proprietari.

Privilegiaţii s-au trezit peste noapte cu un client slobod la pungă, gata-gata să le cumpere pământul la supra-preţ. Toate bune şi frumoase doar că terenurile cumpărate au fost achiziţionate în plină criză. Au fost şi cazuri când primăria a pus la bătaie 3.500 de euro pentru o palmă de pământ de 150 de metri pătraţi.

Cimitirul Municipal, un tun de … miliarde

În anul 2007, Primăria Bistriţa a cumpărat o bucată de teren în suprafaţă de 1,2 hectare, cu scopul de a extinde actualul cimitir municipal care se află într-o stare deplorabilă, deşi pentru extinderea lui s-au alocat 1,7 miliarde de lei vechi. Consilierii locali au votat în unanimitate pentru cumpărarea unei suprafeţe de 1,2 hectare în 2007, dar nimeni nu a mai investit în amenajarea zonei. Practic, de trei ani de zile se lucrează la un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care este de altfel singura investiţie în acest sens. Astfel, 2.500 de locuri de veci ar urma să fie amenajate în cimitirul Primăriei Bistriţa. PUZ – ul prevede amenajarea întregului cimitir prin realizarea unor alei, montarea unor băncuţe şi amplasarea unor cişmele. Cu adevărat însă nu s-a întâmplat nimic şi cimitirul municipalităţii zace nefolosit deşi s-au băgat miliarde bune de lei vechi.
Colac peste pupăză, în anul 2003, tot pentru cimitir, municipalitatea a cumpărat un hectar şi jumătate de teren, însă nici acela nu este amenajat. Tranzacţia a fost posibilă cu votul consilierilor locali, dar în toţi aceşti ani municipalitatea nu a investit deloc în cimitirul municipal, deşi achiziţionarea terenului s-a făcut în mare grabă.
Responsabilii o dau din colţ în colţ şi ajung la veşnica problemă – lipsa banilor. „Aşteptăm să se aloce bani pentru această investiţie să demarăm lucrările de amenajare a cimitirului. Terenul este cumpărat, ştiu că s-a întocmit un PUZ, dar atât. Atât Vasile Moldovan, cât şi Ovidiu Creţu se feresc de o astfel de investiţie, care cred eu este absolut necesară, mai ales că deja avem solicitări pentru locuri de înhumare”, susţine Dorel Cilean, şef – birou în cadrul Serviciului de întreţinere cimitire – ecarisaj.

Blocurile sociale din Viişoara, construite pe teren inundabil

Primăria Bistriţa intenţionează acum să achiziţioneze teren în Subcetate. Cei 14 ari de teren vor fi cumpăraţi de la persoane fizice, iar municipalitatea va efectua tranzacţia la 230.000 de lei, bani prevăzuţi în bugetul local. Pe suprafaţa de teren respectivă administraţia locală vrea să amenajeze parcări (58 la număr), alei, trotuare, spaţii de joacă, spaţii pentru containerele de deşeuri, dar şi o stradă cu doua benzi de circulaţie.
Primăria a cumpărat cu banii jos terenuri şi la Viişoara, pentru locuinţele sociale ce se construiesc în zonă. Aici municipalitatea a achiziţionat 14.200 mp de teren, pentru 4.600 mp cu 3.800 de lei/ar şi 9.600 mp cu 3.900 de lei/ar.
Doar că terenul este inundabil, acesta fiind foarte aproape de râul Bistriţa. Apele Române au comunicat că nu vor elibera aviz de construcţie, dar până la urmă lucrurile s-au rezolvat totuşi pe cale amiabilă. În acest sens s-a găsit şi o soluţie – ridicarea unui dig de protecţie aproape de râu sau lucrări de drenaj, care să protejeze cele două blocuri pentru care s-a început deja construcţia.

Viişoara devine cartierul romilor

Pentru a rezolva definitiv problema romilor din centrul istoric, Primăria Bistriţa a demarat un amplu proiect de locuinţe sociale, finanţat de Guvernul României. La Viişoara va fi construit un ansamblu de 18 blocuri sociale. În cursul acestui an se vor muta circa 60 de familii la Viişoara, primele două blocuri fiind aproape finalizate. 140 de locuinţe vor fi gata până la finalul lunii noiembrie – 80 în Subcetate şi 60 în Viişoara.
În mod paradoxal, odată cu ridicarea cartierului de locuinţe sociale, valoarea terenurilor din Viişoara a scăzut considerabil pe piaţa liberă. O parte din investitori îşi văd afacerea ruinată, deoarece preţul terenului este în continuă scădere şi nu există cumpărători în această zonă rezidenţială a Bistriţei. Motivul care stă la baza acestei scăderi a preţurilor pentru terenurile din zonă este faptul că majoritatea celor care vor deveni locatarii blocurilor sociale sunt de etnie romă.

Terenuri achiziţionate pentru lucrările de apă-canalizare

În 2009, Primăria Bistriţa a cumpărat o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, pentru care a plătit aproximativ… 3.500 de euro. Terenul era absolut necesar pentru continuarea lucrărilor de apă-canalizare realizate prin ISPA, în localitatea Sigmir. Vânzătorul, Nicolae Moişan a încasat banii pentru palma de teren din zona drumului judeţean, în urma negocierii directe cu reprezentanţii municipalităţii. Pentru aproximativ 400 de metri pătraţi, achiziţionaţi de administraţia locală tot pentru lucrările de apă-canalizare, un alt localnic din Sigmir a încasat aproape 3.000 de euro. Consilierii locali au votat în unanimitate acest proiect, fără să facă remarci la valoarea ridicată a tranzacţiei.
Este ciudat că Primăria Bistriţa cumpără terenuri la supra-preţ şi în unele cazuri, investiţiile întârzie să mai apară. La toate aceste şmenuri participă şi Consiliul Local, proiectele fiind intens dezbătute, înainte de a fi aprobate.  

Cosmin Botezat
cosmin@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.