Pe 11 iunie se împlinesc 10 ani de la incendiul devastator de la Biserica Evanghelică, care a provocat distrugerea turlelor, clopotelor, a structurii acoperisului în buna parte, a schelelor instalate înca din 2006 pentru reparatii, estimate valoric pe atunci la suma de un milion de euro. Au fost depuse eforturi considerabile pentru restaurarea turnului, acesta primind o faţă nouă în 2012. Lucrările nu s-au oprit aici, fiindcă au continuat cu zugrăveli exterioare şi interioare şi a fost montat şi un lift exterior. Pentru toate acestea s-au cheltuit circa 4 milioane de euro.

Urmează alte peste 2 milioane de euro, bani proveniţi din fondurile europene, pentru lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice. Deşi au trecut aproape 6 luni de la termenul limită pentru depunerea ofertelor la licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări, municipalitatea nu a anunţat încă un câştigător. Şi nu avea mult de ales fiindcă s-au înscris doar două asocieri de firme, e drept cu 12 agenţi economici în total. Între timp însă pe masa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a ajuns şi o contestaţie din partea unuia dintre ofertanţi, eliminat de comisia de licitaţie înainte de evaluarea ofertelor. CNSC a decis reanalizarea ofertei firmei ieşene.

 

Iasicon SA din Iaşi, care a depus ofertă alături de firma bistriţeană MIS Grup SRL, a fost eliminată de comisia de licitaţie de la faza finală de evaluare a ofertelor. Motivul care a stat la baza deciziei a fost o hotărâre a Tribunalului Iaşi, care nu era defintivă, într-un dosar în care firma ieşeană s-a judecat cu Apavital SA – regia de apă -canal din judeţul Iaşi, similară Aquabisului de la noi. După ce a acumulat întârzieri în derularea a două contracte de lucrări, Iasicon SA s-a pricopsit cu două documente constatatoare negative din partea Apavital SA. Fiindcă întârzierile au fost din motive care nu îi reau imputabile, Iasicon a acţionat regia de apă-canal ieşeană în instanţă. În prima fază a luptei, care s-a desfăşurat la Tribunalul Iaşi, acţiunea Iasicon a fost respinsă de instanţă, pe data de 10 octombrie 2017. Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Iaşi, care însă la momentul depunerii ofertelor la licitaţia derulată de Primăria Bistriţa nu se pronunţase încă. Comisia de licitaţie a municipalităţii a luat în considerare doar hotărârea tribunalului ieşean, care, repetăm, nu era una defintivă, şi astfel a ajuns la concluzia că Iasicon SA nu este eligibilă, având două “buline negre”, astfel că aceasta a fost eliminată din faza a doua, de evaluare propriu-zisă a ofertei depuse.


Afla mai multe detalii cumparand editia tiparita a Gazetei de Bistrita de la orice punct de difuzare a presei.

1 COMENTARIU

  1. Inca nu s-au inteles asupra comisioanelor pe care sa le incaseze cei din administratie, ca de obicei, de la firmele de casa ale smecherilor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.