Municipalitatea nu a stabilit încă un câştigător al contractului pentru lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice! Comisia de licitaţie a luat peste nas de la CNSC

201

Pe 11 iunie se împlinesc 10 ani de la incendiul devastator de la Biserica Evanghelică, care a provocat distrugerea turlelor, clopotelor, a structurii acoperisului în buna parte, a schelelor instalate înca din 2006 pentru reparatii, estimate valoric pe atunci la suma de un milion de euro. Au fost depuse eforturi considerabile pentru restaurarea turnului, acesta primind o faţă nouă în 2012. Lucrările nu s-au oprit aici, fiindcă au continuat cu zugrăveli exterioare şi interioare şi a fost montat şi un lift exterior. Pentru toate acestea s-au cheltuit circa 4 milioane de euro.

Urmează alte peste 2 milioane de euro, bani proveniţi din fondurile europene, pentru lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice. Deşi au trecut aproape 6 luni de la termenul limită pentru depunerea ofertelor la licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări, municipalitatea nu a anunţat încă un câştigător. Şi nu avea mult de ales fiindcă s-au înscris doar două asocieri de firme, e drept cu 12 agenţi economici în total. Între timp însă pe masa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a ajuns şi o contestaţie din partea unuia dintre ofertanţi, eliminat de comisia de licitaţie înainte de evaluarea ofertelor. CNSC a decis reanalizarea ofertei firmei ieşene.

 

Iasicon SA din Iaşi, care a depus ofertă alături de firma bistriţeană MIS Grup SRL, a fost eliminată de comisia de licitaţie de la faza finală de evaluare a ofertelor. Motivul care a stat la baza deciziei a fost o hotărâre a Tribunalului Iaşi, care nu era defintivă, într-un dosar în care firma ieşeană s-a judecat cu Apavital SA – regia de apă -canal din judeţul Iaşi, similară Aquabisului de la noi. După ce a acumulat întârzieri în derularea a două contracte de lucrări, Iasicon SA s-a pricopsit cu două documente constatatoare negative din partea Apavital SA. Fiindcă întârzierile au fost din motive care nu îi reau imputabile, Iasicon a acţionat regia de apă-canal ieşeană în instanţă. În prima fază a luptei, care s-a desfăşurat la Tribunalul Iaşi, acţiunea Iasicon a fost respinsă de instanţă, pe data de 10 octombrie 2017. Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Iaşi, care însă la momentul depunerii ofertelor la licitaţia derulată de Primăria Bistriţa nu se pronunţase încă. Comisia de licitaţie a municipalităţii a luat în considerare doar hotărârea tribunalului ieşean, care, repetăm, nu era una defintivă, şi astfel a ajuns la concluzia că Iasicon SA nu este eligibilă, având două “buline negre”, astfel că aceasta a fost eliminată din faza a doua, de evaluare propriu-zisă a ofertei depuse.


Afla mai multe detalii cumparand editia tiparita a Gazetei de Bistrita de la orice punct de difuzare a presei.

1 COMENTARIU

  1. Inca nu s-au inteles asupra comisioanelor pe care sa le incaseze cei din administratie, ca de obicei, de la firmele de casa ale smecherilor…

LĂSAȚI UN MESAJ