Primăria Bistriţa este obligată să pună la bătaie 50.000 de lei pentru a împăduri aproape şase hectare de teren la Viişoara, în urma unei decizii a ITRSV Cluj.

Obligaţia vine ca urmare a tăierilor de arbori pe care municipalitatea le-a prevăzut pe o suprafaţă de teren similară în proiectul modernizării Pădurii Schullerwald.

 

 

Ideile promovate de primarul Ovidiu Creţu se dovedesc de fiecare dată că nu sunt din cele mai bune. Chiar şi atunci când vorbim despre proiecte de amploare şi care au primit şi o finanţare din fonduri europene, bistriţenii vor suporta din plin efecte pe termen lung. Un caz concret este proiectul de modernizare al Pădurii Schullerwald, care la o primă vedere pare excepţional. Pentru faptul că trebuie raşi de pe suprafaţa pământului peste o sută de arbori, de pe 5,7 hectare de teren, bistriţenii vor fi privaţi mult timp de aici înainte de un aer de calitate. Asta ca să nu mai punem la socoteală copacii distruşi de pe raza municipiului şi suprafaţa de pădure din Codrişor care, dacă va fi aprobat proiectul centurii de sud a Bistriţei, va fi exterminată şi ea.

 

Proiect de circa 7 milioane lei

 

Proiectul intitulat „Modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice de agrement şi a utilităţilor conexe în Municipiul Bistriţa – Pădurea Schullerwald”, lansat de Primăria Bistriţa are o valoare totală de 6.978.403,29 lei, din care: 2.389.049,53 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR (50%); 2.389.049,53 lei – contribuţie proprie (50%); 1.146.743,77 lei – valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile; 1.053.560,46 lei – valoarea neeligibilă estimată. Peste cinci milioane de lei, fără TVA, au fost estimate pentru execuţia lucrărilor de modernizare a Pădurii Schullerwald. Pentru lucrările de amenajare a pădurii trebuie să fie executate următoarele lucrări:

–        construirea a cinci terenuri de sport – două terenuri multifuncţionale pentru fotbal/baschet/handbal, un circuit de skateboard şi role, un perete pentru căţărări, 1 teren de paintball;

–         – modernizarea utilităţilor aferente prin realizarea a aproximativ 6,3 km de alei destinate accesului în toate zonele funcţionale ale Pădurii Schullerwald, precum şi pentru promenadă. De asemenea, se va realiza o reţea de apă şi canalizare în lungime de 2,240 m şi o reţea de iluminat pe o lungime de 630 m;

–        – crearea de locuri pentru recreere şi popas – amenajarea a patru locuri de joacă pentru copii, a unui spaţiu pentru jocuri tematice destinat persoanelor cu dizabilităţi, amenajarea unui spaţiu pentru activităţi sportive (scripeţi, traversări, obstacole, tiroliană) şi a unui spaţiu de joacă în zona de picnic (minigolf, tenis de masă etc.); amenajarea unei zone de picnic dotate corespunzător, cu mese şi bănci pentru picnic, precum şi a 10 locuri de popas cuprinzând bănci, foişoare, locuri de observare, hrănitoare pentru animale etc.;

–        – construirea de piste pentru cicloturism, ce presupune crearea unui circuit de aproximativ 1,7 km destinat ciclismului off-road, circuit ce va avea zone de dificultate diferite, suprafaţa de rulare fiind construită din lemn, piatră sau pământ;

–        – reabilitarea drumului de acces la structura de agrement, în lungime de aproximativ 230 m, respectiv realizarea racordurilor la utilităţi pe strada Făzănăriei.

Pe lângă toate acestea proiectul prevede şi un spaţiu destinat artiştilor, dar şi un labirint pentru presopunctură.

 

Reacţii ecologiste

 

Pentru ducerea la îndeplinire a proiectului municipalitatea a prevăzut însă sacrificarea a peste o sută de arbori de pe o suprafaţă de 5,5 hectare de teren. Drept urmare această iniţiativă a stârnit reacţii în special în rândul ecologiştilor.

„Primăria îşi ascute drujbele şi a înaintat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud intenţia de a amenaja zece kilometri de piste pentru biciclişti şi vor să taie peste 340 de metri cubi de lemn. (…)Suntem de acord cu pista, este un lucru bun, dar nu vrem în niciun caz să taie arborii. Au tăiat pe Bulevardul Republicii, acuma vor să taie şi din păduri. Ne vom opune acestui lucru total”, declara la finele lunii martie, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele filialei municipale a Partidului Ecologist Roman, Marius Bălan.

 

Pădurea tăiată trebuie înlocuită

 

Nu doar ecologiştii au reacţionat la intenţia municipalităţii bistriţene de a sacrifica peste o sută de arbori, ci şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj, care a emis o decizie prin care obligă Primăria Bistriţa să compenseze suprafaţa de pădure ce urmează să fie tăiată cu o alta, echivalentă ca mărime. În documentul respectiv se menţionează că municipalitatea trebuie să „introducă în circuitul silvic în compensare echivalentă a terenului de 57.000 mp în localitatea componentă Viişoara, ca urmare a scoaterii din circuitul forestier a unei suprafeţe pentru realizarea proiectului „Modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice şi de agrement şi a utilităţilor conexe în municipiul Bistriţa – Pădurea Schullerwald”.

 

Efecte pe termen lung

 

Până aici toate par bune şi frumoase, însă ceea ce municipalitatea distruge prin intermediul tăierilor de arbori de pe o suprafaţă de 5,7 hectare de pădure, chiar dacă împădureşte o suprafaţă echivalentă de teren, efectele benefice se vor vedea abia peste câţiva zeci de ani.

În Pădurea Schullerwald predomină ca esenţă lemnoasă stejarul şi fagul. Acestea sunt două specii foioase care ajung la maturitate în câţiva zeci de ani şi în acest caz nu ne referim la maturitatea arborelui pentru a fi bun de exploatat, fiindcă atunci am vorbi de o perioadă mult mai lungă de timp. Ne referim la maturitatea unor astfel de păduri atât cât să poată oferi zonelor adiacente un aer respirabil prin oxigenul degajat, dar şi un loc de recreere pentru cetăţeni. Spre exemplu, de la plantare stejarii au nevoie de cel puţin 40 – 50 de ani până să se poată considera că pe suprafaţa pe care au fost plantaţi există o pădure. Deci aproape o viaţă de om. Fagul are nevoie de ceva mai puţin timp, însă diferenţa nu este foarte mare, fiindcă vorbim cam de 30 de ani. Într-un cuvânt, cetăţenii aflaţi acum la maturitate ai Bistriţei, persoane care au vârste cuprinse între 40 – 50 de ani, au slabe şanse să se mai bucure de oxigenul degajat de viitoarea pădure care va fi plantată pe cele 5,7 hectare de la Viişoara.

Până se fie pusă în aplicare decizia ITRSV, de împădurire a suprafeţei de 5,7 hectare de teren de la Viişoara, mai trebuie trecut un hop, fiindcă aleşii locali vor trebui să aprobe şi suma de bani care trebuie cheltuită pentru această acţiune, şi e vorba de 50.000 de lei. La un calcul scurt rezultă că pentru fiecare hectar prevăzut a fi plantat cu puieţi Primăria Bistriţa va cheltui aproape 9.000 de lei.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.