„Voronin a devenit isteric şi e capabil de orice”
. „Fiecare zi pierdută în frământări politice se răsfrânge dureros asupra oamenilor simpli”. „Moldova se sufocă din punct de vedere economic”

La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc prima şedinţă a Parlamentului Republicii Moldova de după alegerile anticipate. În cadrul acesteia, au fost „împărţite” funcţiile cheie în stat. Astfel, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) a obţinut funcţia de preşedinte al Parlamentului, prin Mihai Ghimpu şi a propus candidaţi pentru funcţia de şef al statului şi pentru cea de premier. Vlad Filat este propus pentru poziţia de premier, iar pentru cea de şef al statului a fost menţionat fostul comunist, Marian Lupu. Cu toate acestea, o victorie a opoziţiei nu poate fi încă certă. Potrivit jurnalistului Vitalie Călugăreanu, o astfel de concluzie este prematură, deoarece comuniştii vor continua să lovească puternic coaliţia AIE. „Republica Moldova intră, treptat, în normalitate. Dar este prematur să ne bucurăm. Alianţa pentru Integrare Europeană a trecut astăzi cu brio primul test, dar comuniştii vor continua să lovească puternic pentru a o rupe în două. Voronin a devenit isteric şi e capabil de orice. Şi liderii coaliţiei ştiu asta. Să nu uităm că Voronin a pus în funcţii de răspundere oameni şantajabili, docili şi fricoşi. Mai ales la început, s-ar putea întâmpla ca deciziile noilor guvernanţi să fie ignorate la diferite niveluri ale piramidei puterii. Să vedem, de exemplu, cât de receptiv va fi directorul companiei „Teleradio-Moldova” la solicitarea noii majorităţi parlamentare de a oferi vineri seara spaţiu de emisie la „M1” liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană, pentru a explica evenimentele de astăzi din Parlament. Nu va fi uşor de curăţat instituţiile statului de putregaiul comunist, iar reuşita alegerii preşedintelui Parlamentului nu rezolvă criza politică din Republica Moldova. Comuniştii pot bloca alegerea noului şef al statului şi, astfel, vor provoca alegeri anticipate în 2010. Da, anticipatele ar dezavantaja enorm comuniştii, dar Voronin este prea îngâmfat ca să cedeze cele opt voturi, pur şi simplu, fără să primească nimic în schimb”, a declarat Vitalie Călugăreanu.

Comuniştii, „disperaţi”

Cu toate că opoziţia din Republica Moldova (Alianţa pentru Integrare Europeană) a propus candidaţi pentru toate funcţiile de stat, şedinţa a fost încă de la început „boicotată” de comunişti. Liderul acestora, Vladimir Voronin, l-a înjurat pe liderul PLDM, Vlad Filat. „Du-te dracului. Ce ai să ne sperii tu pe noi, puştiule. Lasă că ne clarificăm noi, prin alte metode, cu tine”, l-a ameninţat Voronin pe Vlad Filat, în timp ce acesta ţinea un discurs de la tribună în care îi acuza pe comunişti de modul ineficient de guvernare al ţării. Mai mult, comuniştii au părăsit sala de şedinţă în frunte cu preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin şi au contestat legalitatea şedinţei Parlamentului. În replică, Vlad Filat, candidatul pentru funcţia de premier al Republicii Moldova, a declarat faptul că membrii PCRM presupun ceea de vor. „Despre legalitatea şedinţei de astăzi, comuniştii pot face presupuneri de care vor”, a declarat Vlad Filat. Optimismul membrilor alianţei nu se rezumă numai la proaspătul preşedinte al Parlamentului. Liderul AMN şi unul dintre liderii alianţiei, Serafim Urecheanu, a declarat vineri faptul că, în situaţia prezentă, comuniştii sunt „nişte pigmei”. „Politică se face prin alegeri şi alianţă. Într-o democraţie, se hotărăşte după majoritate, iar minoritatea se conformează. Ţăranii, muncitorii, bugetarii, toată lumea necăjită speră că se vor schimba lucrurile. Suntem obligaţi să ne conformăm acestor dorinţe, care au fost neglijate în ultimii opt ani. Comuniştii au luat sub control atâtea canale de informare, cât nu a deţinut nicio putere, iar populaţia este confuză. A venit vremea când membrii PCRM pot lucra singuri, fără controlul tovarăşului Voronin şi noi suntem gata să conlucrăm cu ei. Noi suntem demni să ducem acest drapel. Astăzi, coaliţia este forţa majoritară, iar comuniştii sunt minoritari, nişte pigmei”, a declarat Serafim Urecheanu.

Ineficienţa comuniştilor

În cadrul şedinţei de vinerea trecută, membrii alianţiei nu s-au ferit să îi atace pe comunişti. Pe lângă Serafim Urecheanu, Marian Lupu, candidatul pentru funcţia de şef al statului şi Dorin Chirtoacă, au susţinut nevoia Republicii Moldova de a „elimina” comunismul. Lupu a reamintit colegilor de alianţă, la fel ca şi Urecheanu, motivul pentru care s-a constituit alianţa şi faptul că au o obligaţie morală faţă de moldoveni. „Primul pas a fost făcut prin constituirea AIE în condiţii de criză şi pericol iminent pentru statalitatea Republicii Moldova. AIE se va baza pe principii comune, iată raţiunea pentru care Partidul Democrat a hotărât să se alăture. Sunt sigur că şi aici, în Republica Moldova, este destulă voinţă pentru construirea unui stat european. Este important să ne amintim de cei care şi-au legat speranţele de noi. Considerăm că este de datoria noastră să abandonăm ambiţiile personale, pentru a lua decizii corecte”, a declarat fostul comunist, Marian Lupu. Vicepreşedintele PL şi primarul Chişinăului, Dorin Chitoacă, a precizat faptul că s-a încheiat mandatul comuniştilor şi că Moldova se îndreaptă către libera circulaţie în UE şi alte facilităţi pentru cetăţeni. „Rezultatele acestui scrutin au demonstrat ineficienţa acestei guvernări. Pentru a spulbera orice dubii vehiculate, AIE există şi va funcţiona. Suntem convinşi că numai schimbarea de forţe din Parlament demonstrează faptul că guvernarea comunistă s-a încheiat, iar mandatul preşedintelui este expirat. În numele fracţiunii PL, dar şi în calitate de primar al municipiului, vă felicit pentru acest pas ferm. În cele ce urmează, vom asigura o justiţie independentă, o presă liberă, bunăstare pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, linişte pentru bătrâni şi circulaţie liberă în statele UE. Votul care a fost acordat astăzi a demonstrat că avem destulă forţă”, a menţionat Chirtoacă.

Viitorul „sună” incert

„Cei trei muşchetari” care vor conduce, în opinia AIE, Republica Moldova, ar putea fi varianta „câştigătoare” pentru situaţia actuală. Această poziţie este susţinută de Vitalie Călugăreanu, care consideră că o guvernare de coaliţie este soluţia ideală pentru Moldova. „O guvernare de coaliţie, după opt ani de comunism în care deciziile au fost luate de o singură persoană cu vizibile înclinaţii retardive şi dictatoriale, cred că ar fi soluţia ideală pentru Republica Moldova. Cei patru lideri politici care stau la temelia Alianţei pentru Integrare Europeană au demonstrat că sunt abili, răbdători şi suficient de deştepţi ca să nu cadă în plasa unui Voronin sau Tkaciuk. Moldova a început să-şi cultive propriile elite fără şcoala KGB-ului sovietic. O să vedeţi că „nasc şi la Moldova oameni”, valori şi patrioţi!”, a menţionat Călugăreanu. Cu toate acestea, dacă AIE nu reuşeşte să obţină cele opt voturi de la comunişti, viitorul este extrem de sumbru. „Acum, fiecare zi pierdută în frământări politice se răsfrânge dureros asupra oamenilor simpli. Deja nu se mai plătesc pensiile. Încep să se formeze restanţe la salarii. Bugetul este, practic, gol. Şi, dacă pornim de la ipoteza că în 2010 vom avea alegeri parlamentare anticipate, aceasta ar trebui să-i mobilizeze pe noii guvernanţi să identifice soluţii extrem de eficiente în măsură să convingă alegătorii că democraţii ştiu să guverneze în condiţii de criză profundă mai eficient decât comuniştii. Coaliţia are economişti extrem de buni şi diplomaţi excelenţi. Vor trebui efectuate schimbări bruşte de cadre, deoarece a rămas foarte puţin timp. Moldova se sufocă economic. Sunt şi eu curios cum vor fi primiţi liderii AIE de către administraţia de la M1. Am văzut, însă, că SPP s-a conformat imediat şi i-a asigurat paza de corp noului preşedinte al Parlamentului. Până la urmă, aceste servicii, inclusiv televiziunea publică, nu este proprietatea lui Voronin. Întrebarea este dacă toţi şefii acestor instituţii sunt suficient de deştepţi ca să-şi dea seama că se schimbă puterea”, a conchis Călugăreanu.

Alianţa pentru Integrare Europeană s-a format din cele patru partide din opoziţie care au participat la alegerile anticipate din acestă vară. În cadrul alianţei, Partidul Liberal Democrat are 18 locuri, Partidul Liberal, 15 locuri, Partidul Democrat, 13 locuri şi Alianţa „Moldova Noastră”, şapte locuri. Partidele din opoziţie au format această alianţă cu scopul de a „trimite” PCRM în opoziţie. Liderii celor patru partide, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Serafim Urechean, au semnat în 8 august declaraţia pentru crearea alianţei, dar aceasta este contestată vehement de către PCRM.

După ce a fost ales preşedinte al Parlamentului, Vlad Filat a mulţumit alegătorilor pentru susţinerea din ultima perioadă. „Mulţumesc tuturor alegătorilor care ne-au susţinut. Nu am alte gânduri decât să construim un stat liber şi democratic, în care fiecare cetăţean să fie mândru de ţara sa. Sper că vom construi ceea ce aşteaptă de ani de zile cetăţenii şi instituţiile europene!”, a declarat noul preşedinte al Parlamentului.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.