Impozitarea drepturilor de autor a stârnit un adevărat scandal în rândul societăţii româneşti, şi parte printre politicieni. Aspectul cel mai mult mediatizat au fost cozile imense formate la ghişeele caselor judeţene de pensii a celor de sănătate sau la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
Între timp, problema a fost remediată, noul ministru al Muncii şi-a cerut scuze, în numele instituţiei pe care o conduce, celor care au fost nevoiţi să piardă ore în şir la cozi. Dar ceea ce este mai important şi apare în noua ordonanţă de modificare a Ordonanţei 58, este faptul că, totuşi, plătitorii de impozite pe drepturi de autor, vor beneficia de asigurările sociale, aspect neprevăzut anterior.

Până să primească undă verde pentru modificarea Ordonanţei 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, noii miniştri – cel al Muncii şi cel al Finanţelor Publice – au avut interzis să iasă cu declaraţii în presă. Că s-au conformat, asta s-a văzut extrem de bine, fiindcă de la remanierea „foştilor” şi până la adoptarea noii ordonanţe de modificare a OUG 58-2010, nimeni nu a scos nici „pâs”, cu toate că media fierbea deja cu privire la noi procente pe care Guvernul le-ar încasa pentru drepturile de autor.
Deocamdată nivelul impozitării a rămas cel cunoscut până acum, însă de anul viitor nu ar fi exclus ca acesta să fie dublat, cel puţin.

Brambureala de la ghişee, stopată

După ce o ţară întreagă a fost indignată de îmbulzeala produsă la ghişeele la care beneficiarii drepturilor băneşti pe contracte de drepturi de autor au fost supuşi pentru a-şi depune actele necesare, s-au gândit şi guvernanţii să dreagă busuiocul. Astfel, miercuri, 8 septembrie, Guvernul Boc a acceptat ca, sumele prevăzute pentru contribuţiile sociale pentru drepturile de autor să fie plătite la sursă şi nu de către beneficiari.
Potrivit ministrului Muncii, Ioan Nelu Botiş, plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, procedură aprobată, miercuri, de Guvern şi care va fi aplicată începând cu luni, 13 septembrie.
„Lucru cel mai important pe care l-am corectat şi va funcţiona începând de luni este cel legat de stoparea la sursă. După publicarea Ordonanţei, cel care este plătitorul va face declaraţia şi plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile din drepturi de autor”, a declarat Botiş.

Noi prevederi, însă şi multă ambiguitate

Ministrul Muncii a mai precizat că în cazul angajaţilor care primesc salariul în mod constant şi realizează venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plăti contribuţii de asigurări sociale.
De asemenea, pentru persoanele care nu au o relaţie contractuală şi realizează exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contribuţiile vor fi aplicate pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute pe an, adică 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea. Ministrul Botiş a explicat că angajaţii care au salarii şi primesc cu regularitate şi repetitiv şi venituri din drepturi de autor vor plăti CAS-uri pentru veniturile suplimentare, pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute lunar.
Acelaşi sistem de plată se aplică şi pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor în mod repetitiv.
În proiectul de ordonanţă care modifică Ordonanţa 58 se precizează că plătitorii de venit au obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale, însă nicăieri nu este precizat ce se întâmplă cu asigurările de sănătate, cu toate că şi acestea vor trebui plătite, potrivit declaraţiilor făcute de miniştri Botiş şi Ialomiţianu, miercuri, în cadrul unui briefing de presă, la finele unei şedinţe de guvern.
Astfel, baza de calcul a contribuţiilor plătite de către persoanele remunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetară de 20%, iar în cazul convenţiilor civile contribuţiile vor fi calculate la nivelul total al venitului. De asemenea, baza de calcul la care se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj nu poate depăşi în cursul unei luni calendaristice echivalentul a de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Totodată, proiectul de ordonanţă precizează că plătitorii de venit au obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale, dar nu şi pe cele de asigurări de sănătate, care practic înseamnă reţinerea la sursă a 11 procente din baza de calcul, faţă de 16,5% cât este prevăzut în total.
În acelaşi proiect de ordonanţă, la articolul III, alineatul 2, se stipulează că „perioada pentru care persoanele prevăzute la art. III din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea Legii nr. 571-2003 privind Codul Fiscal (…), constituie stagiu de cotizare în aceste sisteme de asigurări sociale”.

Din 2011, contribuţii mărite?

Pe de altă parte, un proiect separat, postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, aflat în dezbatere publică, prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti, din ianuarie 2011, contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.
Potrivit acestui proiect, contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să crească de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%.
Totuşi, premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finanţelor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, ca la elaborarea modificărilor la Codul Fiscal să aibă în vedere faptul că Guvernul nu susţine dublarea cuantumului de contribuţii sociale pentru persoanele plătite cu drepturi de autor, deşi proiectul a fost elaborat de Dan Lazăr, consilier al primului ministru.
Printre cei care ar putea fi afectaţi de această măsură, dacă în cele din urmă ea va fi transpusă în practică începând cu anul viitor, sunt persoanele care realizează venituri comerciale, profesiile liberale, cei care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, persoanele care realizează venituri impozabile din activităţi agricole, cele care realizează venituri impozabile din transferul proprietăţilor imobiliare şi cei care sunt asociaţi, comanditari, acţionari şi membri ai asociaţiilor familiale care realizează venituri.

Marko Bela a spus NEM!

Legat de posibila majorare a contribuţiilor sociale pentru persoanele cu venituri din activităţi independente, vicepremierul Marko Bela, totodată şi lider al UDMR, a declarat că nu este de acord cu aceste prevederi, „nici acum, şi nici în perspectivă”.
Marko Bela a spus că nu cunoaşte proiectul de modificare a Codului Fiscal prin care contribuţiile sociale pentru cei care realizează venituri din activităţi independente ar urma să crească, de anul viitor, dar că nu va accepta această idee în niciun caz.
„Nu cunosc un astfel de proiect, dar în niciun caz nu vom accepta o astfel de constrângere. Noi vrem acum să anulăm birocraţia legată de declaraţiile de drept de autor, astfel ca angajatorul să fie obligat să facă formele. Alte modificări, nici în acest moment, nici în perspectivă nu vom accepta”, a declarat Marko Bela.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.