Fiul lui Valentin Pop Mititean participă la un concurs ce îl pune să lucreze cot la cot cu aceasta. Astfel că, Mititean Jr. absolvent al Ştiinţelor Economice a deprins dragostea de „verificare” a operatorilor agricoli.

 

Cerinţe suspecte pentru un post special

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a scos la concurs funcţia de consilier debutant la Direcţia Generală Control, Antifraudă şi Inspecţii Bistriţa-Năsăud.

Singura cerinţă la care Mititean Jr. s-ar fi încadrat ar fi fost doar dacă Ministerul Agriculturii ar fi dorit un absolvent de facultate, oricare ar fi fost asta, şi nu un specialist sau măcar absolvent al unei facultăţii cu specializare în domeniul agriculturii. Lucru care de altfel s-a şi întâmplat.

La începutul lunii august anunţul a şi apărut, odată cu cerinţele vagi pentru postul respectiv: „Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în temeiul H.G. nr. 611/2008, anunţă scoaterea la concurs a unei funcţii publice de execuţie vacante de consilier debutant la Direcţia Generală Control, Antifraudă şi Inspecţii – Compartimentul judeţean Bistriţa Năsăud”.

Cu alte cuvinte, până şi un absolvent al unei facultăţi de istorie sau educaţie fizică şi sport ar fi un candidat eligibil pentru post.

La proba scrisă concurenţii vor fi nevoiţi să răspundă în 5 septembrie din mai multe legi ce au în vedere exclusiv sectorul agricol, precum: Hotărârea Guvernului nr. 1185/2014 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare;Legea nr. 188/1999 privind Statutul Funcţionarilor Publici republicată, cu modificările şi completările ulterioare; Legea nr. 7/2004 privind codul de conduită al funcţionarilor publici, republicată. Legea nr. 164/2015 a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole;Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare;

De asemenea, candidaţii vor trebui să studieze două ordonanţe importante, despre care spunem noi că nu au nici o legătură cu filozofia sau filologia sau chiar ştiinţele economice.Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 181/2012 pentru aprobarearegulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare în agriculturaecologică, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Gurile rele să se spele

Aflând despre intenţia lui Mititean de a-şi înşuruba juniorul pe funcţie la Direcţia Generală Control, Antifraudă şi Inspecţii Bistriţa-Năsăud, mai multe persoane susţin că cerinţele pentru post au fost făcute în aşa fel încât să se încadreze băiatul acestuia.

„Am auzit că băiatului lui Mititean Pop Valentin s-a înscris pentru acel post. Mai există încă o persoană care candidează la concurs. Demersul e organizat de Minister, nu îl organizăm noi, Direcţia Agricolă. Şi noi suntem subordonaţi Ministerului. Anunţul e publicat şi pe site. Eu nu am discutat cu colegii mei şi nici nu am vreo problemă cu acest lucru. La un concurs se duce oricine, fie că face parte dintr-un partid politic sau altul. Important e să ştie şi să îşi facă treaba, ce să zic…Mititean senior deţine o funcţie tot în cadrul ministerului respectiv, el este în compartimentul de inspecţii. El e inspector. Direcţia Agricolă este în reorganizare, cei de la agenţia de fitosanitare s-au desprins de noi şi acum, conform reorganizării, conform ultimei ordonanţe vom vedea ce se întâmplă. Deocamdată nu face parte acel compartiment din subordinea instituţiei conduse de mine. După finalizare procedurii amândoi, dacă Mititean jr. obţine postul, vor lucra în acelaşi departament”, declară directorul filialei Direcţia Agricole Bistriţa-Năsăud.

În urma restructurărilor făcute în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia pentru Agricultură  Bistriţa-Năsăud a fost decimată anul trecut. Deşi volumul de muncă este acelaşi, în subordinea directorului Nuţu Tabără susţinea în 2015 că a mai rămas doar cu o mână de oameni angajaţi.

 

Mititean senior: „Oricine are dreptul să participe”

„Nu va obţine funcţie de conducere, el candidează pentru postul de consilier debutant. Deocamdată eu sunt coordonator, funcţie onorifică şi fără plată. La un alt departament din instituţie sunt plătit pentru funcţia de consilier avansat. Băiatul meu şi-a depus dosarul la Ministerul Agriculturii şi examenul scris îl va da la Bucureşti. El a studiat ştiinţele economice. E economist de meserie. Eu nu am funcţie de conducere..am avut, dar acum sunt doar executant. Ascult şi eu de alţii. Nu înţeleg de ce vreţi să scrieţi despre asta. Dacă scrieţi acest lucru reprezintă o denigrare pentru mine. Tare aş vrea să ştiu cine va spus de acest lucru. Ce? Nu are dreptul? E ilegal? Îmi este afectată imagine. Care e problema?” declară Mititean Pop Valentin.

În altă ordine de idei, menţionăm că nu este ilegal ca cineva să participe la concursul pentru un asemenea post. Cum nu este ilegal ca un economist să se reprofileze pe agricultură. Competiţia pentru postul vacant ofertat de Ministerul Agriculturii este una strânsă, având în vedere că Mititean jr. mai are încă doi contra-candidaţi.

 

Istoric cu cântec şi interziceri

În 2012, în presa locală, un angajat al DARD susţinea că Mititean senior, fiind pe postul de conducere al instituţiei, le-a interzis subordonaţilor să ajute fermierii din judeţ.

Indignaţi de dispoziţiile absurde ale lui V.P. Mititean, mai mulţi funcţionari i-au contactat pe colegii de la Timp Online să reclame absurdul situaţiei. Ei spun că, în cazul în care directorul era deranjat de faptul că se folosesc anumite consumabile de la xerox, putea să îi taxeze pe cei care cer copii pentru diverse acte, iar sumele adunate de la aceştia să reprezinte fonduri extrabugetare cu care să fie cumpărate consumabile noi.

„Mulţi fermieri sunt oameni simpli de la ţară. Nu au internet. Nu ştiu de ce documente e nevoie ca să facă un proiect. Vin şi întreabă şi cer să li se dea foaia ca să nu uite până acasă. Eu şi colegii mei i-am ajutat, dar ni s-a interzis de astăzi să mai facem acest lucru”, a declarat un funcţionar al DADR în 2012.

Salariaţii unităţii erau atunci nemulţumiţi că Mititean îi suspecta că ar întocmi proiecte în condiţiile în caretocmai membrii familiei sale erau acuzaţi că fac aceste lucruri fiindimplicaţi până peste cap în consultanţă tocmai pe proiecte europene pentru care cer mulţi bani de la beneficiari.

6 COMENTARII

  1. Da cam asa se desfasoara un concurs. Se scoate functia pe sub masa, apoi se merge la examen scris sa nu zica nimeni nimic si apoi la un interviu unde ala care are nota mare la scris ia nota mica la interviu…pam pam si se pune un pisi incompetent in functie….bravoooo de aceea suntem unde suntem ca toti isi baga copiii, nepotii, amantele sau nevestele la stat

    • Va dau dreptate,toti isi indeasa progeniturile in functii desi majoritatea sunt prosti gramada.Totul este pe politica si pile de aceea suntem vai de noi.

      • Cum si in ce fel ati protestat in ultimii 27 de ani? Daca ati facut-o doar ca sa va apara numele in ziar la comentariile online, imi pare rau de d-voastra…

    • Ati prorestat totdeauna la aceste fenomene, deloc sau sporadic? Aveti constiinta impacata la acest capitol sau comentati de drgaul de a va auzii scriind?

  2. Din intamplare, dar chiar din intamplare, eu il stiu pe tanar, sigur si pe tatal lui si nu fac parte din sistem si nu sant ruda cu ei…”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a scos la concurs funcţia de consilier debutant la Direcţia Generală Control, Antifraudă şi Inspecţii Bistriţa-Năsăud.” Functia este de consilier „debutant”, deci un om care dupa acumularea unei experiente in domeniu va fi numai bun de inspector…faptul ca cei din familie au o experienta in domeniu, nu poate fi decat benefica prin complectarea de informatie si tangenta cu domeniul de activitate la care tanarul se pregateste. Caracterul tanarului va fi de nota 10 sau de o nota mai mica, timp in care cei care vin din urma il vor putea contesta dar, sa-i reprosezi tanarului ca e de la inceput ca este necorespunzator ptr. acest post e o mare greseala. Cei mai buni politzisti, cei mai buni procurori, cei mai buni preoti, cei mai buni invatatori sau profesori si lista poate continua la infint, sant acei tineri care au crescut si au fost educati deja din familie cu respectul fata de profesie, traditie comunitara complectata de legile statului, nu iau viata profesionala in piept, doar cu ce vin din scoala ci, ei au un nucleu de cunostiinte pe care un alt invatacel nu le poate avea. Societatea noastra a fost mai solida cand functiile tinerilor intrati in lupta vietii au fost asezate din timp pe un piedestal de cunostinte, mai complete, mai pertinente, atunci cand spre norocul lor au beneficiat de caldura caminului lor in care una dintre miile de fenomene care se petrec in socitatea noastra, le-au primit la „gura sobei”… mai reflectati si nu inchideti drumul in societate al unui tanar sa creada in D_zeu doar, ptr. ca tatal lui e sau a fost preot, militar, functionar, muzician, lacatus mecanic sau…etc. Cei din jurul lui si legile bine facute intr-o tara normala trebuie sa vegheze si sa nu-l lase sa „sara calul” dupa ce eventual ar promova acest examen, scuze ptr. cat v-am plictisit, o seara placuta !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.