Identificarea autorului celor patru crime din Salcuta a pornit de la modul profesionist în care a fost clarificata crima din Vermes, unde, în noaptea de 17 spre 18 octombrie 1999, a fost omorâta într-un mod bestial Victoria Trombitas.

Autorul, fara dubii, a fost identificat în persoana lui Francisc Trombitas, cioban din localitatea Jimbor, cumnatul Victoriei Trombitas.

Am reusit sa purtam o discutie cu unul dintre primii anchetatori ajunsi la fata locului, în cazul crimei din Vermes – colonelul în rezerva, Puiu Nistor, care pe atunci avea functia de sef al Serviciului Judiciar din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud (IPJ BN). A fost cel mai longeviv sef al judiciarului bistritean, fiind peste16 ani la conducerea acestuia.

Amintirile unui colonel

Puiu Nistor, colonel în rezerva MIRA, este un pensionar activ, care nu a lasat pusca jos, cum se spune. Acesta activeaza, undeva în domeniul privat. Îsi aminteste cu nostalgie de acele vremuri, de modul în care a fost clarificata crima din Vermes si identificat autorul acesteia. A fost anuntat de evenimentul de la Vermes în dimineata zilei de 18 octombrie 1999. La ordinele sefului IPJ Bistrita-Nasaud, colonelul Ioan Negrusa, acum general de brigada, în rezerva, s-a constituit echipa operativa, compusa din criminalisti, medic legist, procuror criminalist, care s-a deplasat la locul faptei, în localitatea Vermes, comuna Lechinta la locuinta Victoriei Trombitas.

Ca în cazul oricarei crime, activitatea a început cu câteva proceduri de rutina. Cercetarea la fata locului a constat în fixarea locului faptei, recoltarea unor eventuale urme si probe, identificarea unor martori etc.

În primele trei zile, ancheta parea ca bate pasul pe loc, când la un moment dat, în timpul unei plimbari prin sat, colonelul Nistor, mergând în spatele unui grup de eleve de la scoala generala din sat, a surprins o discutie. Una dintre fete povestea celorlalte ca în seara crimei ar fi observat o persoana care a intrat în casa Victoriei Trombitas. Aceasta informatie a fost coroborata cu o alta, obtinuta de la o vecina a victimei, care le-a relatat anchetatorilor ca periodic, Victoria Trombitas era vizitata de cumnatul ei din Jimbor, ciobanul Francisc Trombitas.

Imediat, o echipa de politisti a fost trimisa la Jimbor pentru a-l ridica pe suspect în vederea audierii acestuia. Dupa noua ani de la acel tragic eveniment, Puiu Nistor îsi aminteste ca a fost frapat de ciorapul care era înfasurat în jurul gâtului victimei si care prezenta un nod curios, ce i-a atras atentia. Parca îl mai vazuse si altundeva. Poate, crede Puiu Nistor, acela a fost momentul în care a constatat, uitându-se mai atent la alcatuirea acestuia, ca este asemanator, chiar identic cu nodurile de la naframile cu care au fost strangulate si ucise femeile din Salcuta – Domnita Macarie, în noaptea de 24 spre 25 martie 1992, Anica Rus si Elena Cont, în 27 februarie 1994. Nodurile naframilor celor trei victime din Salcuta, de fapt arma atipica a celor trei crime, colonelul le visa zi si noapte. Se uita zilnic la ele, pe plansele foto, aflate la dosarul cauzei. Din acel moment a fost sigur ca tot ciobanul din Jimbor, Francisc Trombitas, este autorul celor trei crime petrecute în Salcuta. Mai trebuia ca acest lucru sa fie si dovedit.

Instrumentarea crimei din Vermes s-a facut cu rapiditate, au fost obtinute dovezi clare, care au demonstrat prezenta autorului crimei în casa victimei, în seara zilei de 17 octombrie 1999, si parasirea locului faptei dupa comiterea omorului. Au fost obtinute declaratii, povesteste colonelul Puiu Nistor, de la soferul camionului cu care a venit din Jimbor la Salcuta. Criminalul a fost identificat si de un lucrator de la CFR, care a depus marturie ca în noaptea crimei, Francisc Trombitas a luat trenul din Vermes si a mers cu el pâna la Budesti, de unde si-a continuat drumul pe jos pâna acasa, în Jimbor.

Pus în fata acestor dovezi, ciobanul a recunoscut ca el este autorul suprimarii cumnatei sale, Victoria Trombitas. A mai recunoscut faptul ca întretinea de mai multa vreme relatii intime cu cumnata lui, pe care o vizita la diferite intervale de timp si ca a omorât-o într-un moment de furie, pe fondul consumului de alcool, din cauza femeia a refuzat sa întretina relatii sexuale cu el.

Ancheta a mai stabilit ca, în primavara acelui an, Francisc Trombitas venise din SUA de la fiul sau, unde a stat câteva luni. Fiindca figura lui aducea într-un fel cu un personaj din filmul serial "Dallas" si pentru faptul ca purta o palarie asemanatoare cu a acestuia, satenii îl poreclisera "JR".

Având în vedere similitudinile configuratiei nodului ciorapului de dama gasit înfasurat în jurul gâtului victimei din Vermes cu a nodurilor naframilor cu care au fost strangulate cele trei victime din Salcuta, s-a trecut la verificarea acestei piste. Analiza criminalistica a modului în care au fost confectionate cele patru noduri, forma acestora, a indicat fara niciun dubiu ca sunt facute de mâna aceleiasi persoane.

Politistii erau la prasit

Legat de faptul ca de-a lungul celor aproape sapte ani de cercetari asupra crimelor de la Salcuta, în nicio ipoteza de lucru ciobanul satului Salcuta, Francisc Trombitas, nu a fost cuprins în cercul persoanelor suspecte, colonelul Puiu Nistor are urmatoarea explicatie. Toate crimele din Salcuta, s-au petrecut dupa evenimentele din 1989, în perioada 1990-1994, o etapa din transformare a militiei în politie. Multe dintre procedeele de munca ale militiei fusesera abandonate, unele dintre ele eficiente si care si-au dovedit utilitatea de-a lungului timpului în activitatea de combatere a criminalitatii. Aceasta a avut loc si pe fondul slabirii ordinii si disciplinei.

Sarcina de-a întocmi liste cu persoanele care, dintr-un motiv sau altul, au fost în localitatea Salcuta în perioada critica, a revenit subofiterilor de la Postul de politie Sânmihaiu de Câmpie. În nicio investigatie efectuata de acesti politisti, nu a aparut numele lui Francisc Trombitas, în pofida faptului ca acesta era de multi ani ciobanul satului Salcuta. Exemplificând aceasta situatie, colonelul Puiu Nistor ne-a istorisit o situatie cel putin hazlie, privind modul în care acesti politisti din Sânmihaiu de Câmpie îsi îndeplineau sarcinile legate de derularea anchetei mortilor suspecte din Salcuta. Primind ordinul de-a efectua o investigatie, în conformitate cu planul de masuri stabilit, pentru elucidarea crimelor din Salcuta, doi subofiteri de politie, Andreica si Suciu, au început sa furnizeze tot felul de baliverne, care nu numai ca nu i-a ajutat în ancheta, dar exista si riscul de-a intra pe piste false. Într-un târziu, spune fostul sef al judiciarului, au constatat ca cei subofiteri de politie nici nu se ostenau sa se deplaseze în Salcuta pentru a duce la îndeplinire sarcinile primate. Ei se opreau undeva pe un deal, situat între Sânmihaiul de Câmpie si Salcuta, unde aveau un teren pe care cultivasera cartofi si porumb. Fiind timpul prasitului, politistii se ocupau de unele treburi mai domestice.

Dar despre modul în care s-a derulat ancheta privind moartea lui Ioan Fratean si a Domnitei Macarie, în 1992, si disparitia, ulterior gasirea cadavrelor Anicai Rus si al Elenei Cont, într-o fântâna situata pe un teren viran din spatele Caminului Cultural din Salcuta, a probelor si a marturisirilor lui Francisc Trombitas, a modului în care s-au petrecut crimele, veti afla în numarul viitor.

ZAHARIA COTOC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.