Cu circa 5000 de oameni îmbrăcați cu cele mai mândre haine scoase din lada de zestre a bunicilor sau cusute în zilele noastre adunați în același timp, în același loc, Năsăudul vrea să impună zona a cărei inimă culturală este ca Patrie a Costumului Popular!

E bine cunoscut faptul că Țara Năsăudului, cu o tradiție a costumului popular de sute de ani recunoscută de specialiști în etnografie din țară și străinatate, se bucură de o bogăție și diversitate a portului național nemaiîntâlnită în alte zone istorice. Elementele sale tradiționale, cum ar fi clopul cu păun, curelele cu mărgele, zadiile, ceptarul cu ciucuri sau năfrămile înflorate, se fac remarcate oriunde sunt purtate și au inspirat creatori ai marilor case de modă internaționale în realizarea unor colecții spectaculoase.

Dată fiind tradiția Maialului elevilor năsăudeni, care se organizează fără întrerupere încă din anul 1871, prin care s-a pus în evidență costumul popular din zonă, Primăria Năsăud, susținută de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud Casa de Cultura „Liviu Rebreanu” Nasaud și Asociația de promovare a turismului ”Turist în Bistrița-Năsăud”, în parteneriat cu Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud, școlile din orașul academicienilor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Năsăud și toate comunele de pe văile Someșului, Sălăuței, Rebrei, Ilvelor și de la poale de Țibleș, și-a propus crearea unui eveniment menit să confere Țării Năsăudului titlul de Patrie a Costumului Popular.

Evenimentul a fost gândit în contextul în care Parlamentul României a decretat prin lege data de 16 mai ca Zi a Costumului Popular. Deoarece data oficială a sărbătorii din acest an cade într-o zi de luni, organizatorii au considerat oportună marcarea acesteia duminică, în 15 mai, odată cu Maialul elevilor năsăudeni.

De Ziua Costumului Popular, organizatorii își propun să adune cel mai mare număr de participanți îmbrăcați în costum popular într-un singur loc, în același timp. Se preconizează participarea a minimum 5000 de persoane la acest eveniment, care să respecte condiția obligatorie impusă de organizatori: să vină îmbrăcați în costum popular!

Primar,
Mircea Romocea

3 COMENTARII

  1. Da…era… toti candidatii de Florii la biserica…pardon mai putin Farcas…si se rugau de-i dureau genunchii…si promiteau case parohiale…si ne faceau icoane de aur…oamenii astia au devenit credinciosi peste noapte…Mircica, ce spune Iehova de treaba asta?…oare Farcas nu vine sa ne promita ceva in biserica, sau ne vedem de Pasti?…am vazut trei candidati farisei si unul lipsa la apel( poate mai corect asa ) …trei variante noi pt Nasaud…Olteanu, Farcas si Vlasin…ar fi interesanta o schimbare…o zic sa incercamsi m-as duce pe mana lui Vlasin sau Farcas…poate…poate…ca Moldovan de la Beclean sigur nu vine in Nasaud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.