După ce zona lac a fost lăsată în paragină ani de zile, în 2013, lacul, terenul şi MHC-ul a fost cumpărat de Mineral Oil de la Hidroelectrica. Societatea comercială se pregăteşte să scoată bani din această afacere, în timp ce lacul a fost secat şi s-a umplut de bălării…

 

Mineral Oil SRL, societatea comercială care a cumpărat de la Hidroelectrica lacul, terenul de lângă şi microhidrocentrala, în 2013, se pregăteşte să facă bani, după mai bine de trei ani de lucrări şi investiţii.

În luna aprilie a acestui an, societatea comercială a cerut autorizaţie de construire de la Primăria Bistriţa pentru racordare la Sistemul Electroenergetic Naţional şi certificat de urbanism pentru racordarea hidrocentralei la reţeaua electrică de distribuţie.

Cu toate acestea, lucrările la lac par să fie departe de a se fi terminat. Lăsată în paragină de către autorităţile locale şi mai apoi de către proprietari, zona nu a fost „salvată” de noul investitor, care nu a pare să fi ţinut cont şi de bistriţeni atunci când s-a apucat de lucrări.

Zona arată de-a dreptul dezolant. Lacul a fost secat, iar locul apei a fost luat de bălăriile care au invadat întreaga zonă. La acestea se adaugă şi cantităţi mari de pământ şi beton răscolit. Societatea comercială a mutat practic lacul zeci de metri mai încolo şi a renovat microhidrocentrala, fără a ţine cont de faptul că zona a fost şi se dorea a fi una de agrement.

Iarba nu a fost cosită, băncuţele au dispărut, iar utilajele sunt nelipsite, acestea chinuindu-se să termine lucrarea. Drumul până la acest obiectiv este jalnic, iar zona nu este iluminată deloc.

Asta în condiţiile în care ecologiştii anunţau încă de când societatea comercială a preluat lacul că acesta va fi decolmatat pentru producerea de electricitate, urmând a fi folosit cu scop de agrement şi pescuit sportiv.

zona mhc bistrita 2

Cine se află în spatele afacerii de la lac

În spatele lacului de agrement se pare că se află nu doar Mineral Oil, ci şi Marub SA. Încă din anul 2005, Primăria Bistriţa s-a judecat cu Hidroelectrica pentru a pune mâna pe această zonă. În toată această perioadă, lacul a ajuns un focar de infecţie, investiţiile fiind inexistente.

În cele din urmă, Hidroelectrica a câştigat lacul în instanţă şi a întabulat terenul. În 2013, Hidroelectrica a intrat în reorganizare judiciară şi a decis să vândă unele bunuri imobile din patrimoniul companiei.

Printre proprietăţile vândute s-a regăsit şi lacul de agrement. Vânzarea a avut loc în luna iulie a anului 2013, MHC Bistriţa fiind achiziţionat la pachet cu MHC Bolovani şi MHC Budac 1. Cumpărător a fost Mineral Oil SRL din Braşov.

Societatea comercială a fost şi este legată ombilical cu Marub SA. Mineral Oil aparţine braşovencei Rodica Brânzaru, care este acţionar majoritar, şi are ca obiect de activitate „comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”. Ceilalţi asociaţi sunt Iorgu Ganea şi Adela Comana, aceasta din urmă preluând acţiunile tatălui ei, Costel Comana, milionarul care în urmă cu 2 ani s-a sinucis în toaleta unui avion în drum spre Costa Rica. Cel de-al patrulea acţionar din Mineral Oil este Teodora Strungaru.

Marub SA, pe de altă parte, a fost deţinută de oamenii de afaceri braşoveni Iorgu Ganea şi Costel Comana, acesta din urmă fiind înlocuit după deces de fiica sa, Adela Comana. Cei doi au fost asociaţi în mai multe firme, printre care una foarte cunoscută – Regiotrans SRL, firmă care efectuează transporturi feroviare de călători şi care a beneficiat de subvenţii importante de la statul român. Însă Iorgu Ganea este unul din asociaţii

 

Cifră de afaceri mare, profit ZERO

Cumpărătorul oficial al lacului nu pare să o ducă foarte bine, dacă ne luăm după datele financiar-contabile depuse la Finanţe. Compania a fost înfiinţată în anul 2005 şi avea în anul 2015, doar 13 angajaţi faţă de 21 cât număra în anul precedent.

Cifra de afaceri raportată pentru anul 2015 este de 27 de milioane de lei, însă fără a avea vreun profit. Mai mult decât atât, compania a înregistrat pierderi, care trec de două milioane de lei. În 2014, cifra de afaceri raportată era dublă, ajungând la aproape 42 de milioane de lei. Deşi cifra de afaceri era dublă, anul a fost încheiat tot cu pierderi, care s-au cifrat la peste un milion de lei.

În ciuda faptului că a fost înfiinţată în 2005, societatea comercială a început să facă bani abia din 2010, când a raportat o cifră de afaceri de 228.983 de lei. În 2011, cifra de afaceri deja creştea la 30 de milioane de lei, iar în 2012 şi 2013, societatea comercială declara o cifră de afaceri de peste 43 de milioane de lei.

zona mhc bistrita 3

Omul lui Dragnea, care s-a sinucis într-un avion, în spatele afacerii de la lac

În spatele Mineral Oil şi a Marub SA a fost un controversat om de afaceri, Costel Comana. La sfârşitul lunii februarie a anului 2015, Costel Comana a fost găsit mort într-un avion cu destinaţia Costa Rica. Acesta a intrat în toaleta avionului şi s-a strangulate cu o eşarfă.

Oficial, acesta se afla în vacanţă cu prietena sa, dar autorităţile locale au aflat că milionarul român călătorea des în Costa Rica, iar vizitele sale erau scurte. Acesta avea şi probleme de sănătate, iar cu o săptămână înainte să-şi ia viaţa ar fi aflat că procurorii anti-corupţie începuseră o anchetă care îi viza firma.

Cei de la Rise Project au dezvăluit anul acesta legăturile de business pe care le avea Comana cu Liviu Dragnea. În 2009, pe când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea i-a vândut lui Comana trei proprietăţi din Turnu Măgurele, pe care a încasat 3,3 milioane de lei.

Rise Project a descoperit alte trei proprietăţi deţinute de familia Dragnea, la munte şi la mare, care ar fi trecut în patrimoniul lui Comana. Întreaga sumă pe care Dragnea a primit-o pe aceste proprietăţi, care ajunge la un milion de euro, s-a evaporat din declaraţia de avere a preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Jurnaliştii au arătat şi că Dragnea şi Comana au fost colegi de cămin în facultate şi că obişnuiau să se întâlnească tocmai în Brazilia, unde puteau să discute despre afaceri fără să îi deranjeze cineva.

După ce Costel Comana s-a sinucis, pe toate afacerile sale a pus mâna fiica sa Adela. Aceasta apare şi în actele societăţii Mineral Oil, fiind asociată.

„Se aprobă transmiterea, prin succesiune legală, a celor 63 de părţi sociale deţinute de către defunctul Comana Costel la capitalul social al Societăţii, către moştenitoarea sa, dra Comana Adela, care va dobândi astfel calitatea de asociat, în cadrul Mineral Oil SRL”, se arată într-un document publicat în Monitorul Oficial, la jumătate de an de la sinuciderea omului de afaceri.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine ! Daca statul asta-i prost, de ce sa fie toata lumea ca ” el ” si sa nu faca bani pe seama acestei prostii … ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.