Mare bucurie mare printre pescarii bistriţeni din cauză că lacul de agrement din municipiu va fi se pare curând decolmatat. Într-o postare pe Facebook, Marius Rus, purtător de cuvânt al ecologiştilor din Bistriţa-Năsăud, dar şi pescar „înrăit”, anunţa că firma braşoveană Marub SA a cumpărat lacul de agrement al MHC, acesta urmând să fie decolmatat pentru producerea de electricitate, dar şi pentru a putea fi folosit cu scop de agrement şi pescuit sportiv.

Adevăratul cumpărător însă este o altă firmă, tot din Braşov, SC Mineral Oil SRL, cu strânse legături cu Marub SA. Aceasta din urmă pare să fie de fapt în spatele afacerii.

Zona de agrement „Lac” este în paragină de ani de zile fiindcă autorităţile locale nu au putut interveni dat fiind faptul că terenul a fost în litigiu. Pentru acesta s-au judecat, începând din 2005, Primăria Bistriţa şi Hidroelectrica SA.

Astfel, lacul a ajuns un focar de infecţie, balustradele și pontonul ruginite, iar scândurile de lemn au fost demult furate.

În perioada în care la cârma municipalităţii s-a aflat Vasile Moldovan, a fost demarat un amplu proces de decolmatare, dar extrem de costisitor şi care a fost rapid abandonat. Între timp, Hidroelectrica a revendicat terenul, astfel că nici actualul primar, Ovidiu Creţu, nu a putut mişca ceva în zona respectivă. Mai mult decât atât, instanţa a dat câştig de cauză celor de la Hidroelectrica şi drept urmare terenul a putut fi intabulat de companie.

 

Defragmentarea Hidroelectrica

 

Anul trecut, din cauza problemelor financiare, Hidroelectrica SA a intrat în reorganizare judiciară, astfel s-a decis vânzarea unor bunuri imobile din patrimoniul companiei pentru a o salva de la faliment.

Gazeta de Cluj preciza anul trecut că vânzările au loc prin intermediul prietenului primului ministru, administratorul judiciar Remus Borza. Firmele care au cumpărat primele grupuri de microhidrocentrale aparțin unor afacerişti „silenţioşi”, una din Târgu Mureş, care se ocupă de produsele farmaceutice, alta din Braşov, care are ca obiect de activitate comerțul cu combustibili, şi o societate din Italia. Conform unor informații, după vânzarea grupurilor de microhidrocentrale, urmează înstrăinarea hidrocentralelor, astfel că statul va pierde calitatea de principal producător de energie electrică.

 

Mineral Oil intră în Bistriţa-Năsăud

 

Printre bunurile scoase la vânzare s-a aflat şi MHC Bistriţa – microhidrocentrala din zona „Lac”. Vânzarea a avut loc în luna iulie 2013, iar MHC Bistriţa a fost achiziţionat la pachet cu MHC bolovani şi MHC Budac 1 de o firmă din Braşov – SC Mineral Oil SRL. Foarte puţini însă au avut cunoştinţă despre aceste aspect şi drept urmare a fost anunţat drept cumpărător şi investitor o altă companie SC Marub SA din Braşov.

Cele două firme sunt însă legate ombilical prin asociaţii – administratori, astfel că afirmaţiile lui Marius Rus de pe Facebook nu sunt prea departe de adevăr.

Cine cu cine „votează”

 

SC Mineral Oil aparţine unei braşovence – Rodica Brânzaru (asociat majoritar) – şi are ca obiect de activitate „comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”.

SC Marub SA este deţinută de doi oameni de afaceri braşoveni Iorgu Ganea şi Costel Comana. Cei doi sunt asociaţi în mai multe firme, printre care una foarte cunoscută – Regiotrans SRL, firmă care efectuează transporturi feroviare de călători şi care a beneficiat de subvenţii importante de la statul român. Din această cauză, cei doi sunt consideraţi de mass-media că fac parte din grupul „băieţilor deştepţi” din transporturile feroviare.

Legătura celor doi cu transporturile feroviare, deci cu CFR SA, compania statului român, este extrem de vizibilă prin intermediul unei alte firme. Este vorba de SC Spiact Braşov SA, unde pe post de asociaţi sunt două persoane juridice: Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA şi SC RC CF Trans SRL, în care asociaţi sunt Iorgu Ganea şi Costel Comana. În Spiact SA Ganea şi Comana sunt, alături de Costache Nicolau, administratori. Costache Nicolau a fost până nu demult directorul CFR Infrastructură Braşov.

O altă firmă deţinută de Ganea şi Comana, şi în care de altfel apare numele Rodicăi Brânzaru, este Rail Force SRL, care are ca obiect de activitate transporturi de marfă pe calea ferată.

Mineral Oil sau Marub SA?

 

În ceea ce priveşte MHC Bistriţa şi lacul din zona de agrement, SC Mineral Oil SRL a depus cererea pentru obţinerea avizelor de mediu la Agenţia pentru Protecţia Bistriţa-Năsăud. Conform surselor Gazetei de Bistriţa, în următoarea perioadă urmează ca lacul să fie decolmatat, însă, potrivit aceloraşi surse, de acest lucru se pare că se va ocupa SC Marub SA a lui Iorgu Ganea. Acesta de altfel, a fost săptămâna trecută în Bistriţa pentru o întâlnire cu autorităţile locale şi judeţene.

Sursele noastre susţin că în discuţiile purtate cu anumite persoane, neoficiale, Iorgu Ganea a lăsat să se înţeleagă că SC Marub SA ar fi compania care a achiziţionat MHC-ul şi lacul de agrement, însă a rugat ca discreţia să fie maximă. După ce informaţia a apărut în mass-media bistriţene, spun sursele noastre, Iorgu Ganea nu s-a arătat foarte mulţumit de situaţie.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

Masoneria din afaceri

 

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, face parte din Masonerie şi are gradul de Mare Orator al Marii Loji Naţionale din România. El a absolvit Facultatea de Drept în aceeaşi generaţie cu Victor Ponta. Actualul administrator al Hidroelectrica este din Baia Mare, dar după terminarea facultăţii s-a stabilit în Bucureşti, unde a înființat două societăți de insolvență (Euro Insol SPRL şi Assistance Insolv SPRL), care se numără printre firmele de top din România din acest domeniu. Potrivit unor informații furnizate de PRO TV, Borza percepe un comision între 3 şi 10% din vânzarea activelor gestionate. În portofoliul societăților coordonate de Remus Borza se află nume „grele” precum Asmita Gardens SRL, Uztel SA, CFR Mesagerie SA, Meridian Land, World Trade Center S.A, Hotel Planet, Plafar S.A, Universul SRL, Servtrans S.A, Elca Auto, Real Power Construct, Institutul Național al Lemnului, Bucovina Mineral Water, Romexpo, UCM Reşiţa, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.