Militarii americani ce au ucis 33 de civili justificati cu „legitima aparare”

110

Forţele americane care au provocat moartea a 33 de civili afgani în timpul loviturilor aeriene din noiembrie 2016 în apropiere de oraşul Kunduz (nordul Afganistanului) „au acţionat în legitimă apărare” la atacurile talibanilor, se arată într-un raport publicat joi în urma unei anchete realizate de armata SUA, relatează AFP şi DPA, conform agerpres.

 

În plus, 27 de civili au fost răniţi în satul Boz, la periferia oraşului Kunduz, se precizează în comunicatul armatei, adăugând că atacul aerian a avut loc în condiţiile în care forţele americane şi afgane „au acţionat în legitimă apărare la atacul talibanilor care foloseau locuinţe ale civililor ca poziţii de tragere”.

„Forţele aeriene americane au făcut uz de minimum de forţă necesară pentru a neutraliza ameninţările din diferite clădiri şi pentru a proteja forţele aliate afgane” care au cerut întăriri, se arată în raport.

„Indiferent de circumstanţe, regret profund pierderea de vieţi nevinovate”, a declarat generalul John Nicholson, comandantul forţelor americane şi NATO din Afganistan.

Potrivit comunicatului armatei, operaţiunea a fost lansată pentru capturarea liderilor talibani responsabili pentru ofensiva din octombrie împotriva Kunduz atunci când militanţii au cucerit părţi ale oraşului afgan.

Uciderea civililor a provocat reacţii la nivel internaţional, ONU şi alte organizaţii umanitare condamnând atacul aerian.

 

„Uciderea unor civili este inacceptabilă şi subminează eforturile în vederea consolidării păcii şi stabilităţii în Afganistan”, a declarat Tadarnichi Yamamoto, şeful Misiunii ONU de Asistenţă în Afganistan (UNAMA).

Comunicatul armatei SUA precizează că civili au fost ucişi şi răniţi din cauza talibanilor care le foloseau locuinţele ca poziţii de tragere şi, în plus, un depozit de arme taliban a fost vizat de lovitura aeriană provocând „distrugerea de asemenea a mai multor clădiri civile şi posibil uciderea unor civili”.

1 COMENTARIU

  1. NO ACUMA STITI CUM ESTE ? CINE NU ARE PREGATIRE MILITARA, NU PRICEPE ACEST FENOMEN SI ANUME FAPTUL CA PERMANENT FORTELE BELIGERANTE, SE ASCUND IN SPATELE CIVILILOR , ISI GRUPEAZA FORTELE IN ZONA SPITALELOR, SCOLILOR, LOCURILOR INTENS AGLOMERATE , tocmai in speranta ca nu vor fi atacati, bombardati si anihilati, de gura „presei ” si a „lumii ” tocmai datorita „victimelor colaterale razboiului „… pe care n-ai cum sa le eviti de foarte multe ori… dar numai cine n-are pregatire militara nu pricepe acest fenomen. Intr-un razboi ori simplu conflict militar, permanent, vor fi si ” victime colaterale „… pe care nimeni nu si le doreste, ca cineva, permanent sa te „pescuiasca ” cu niste ” lunetisti bine instruiti „… tu sa stai pasiv de frica acestor ” victime colaterale „… !
    ASTA-I RAZBOIUL , nefiind ” USA DE RAI ” … !

LĂSAȚI UN MESAJ