În vremuri de criză, puţine sunt locurile unde găseşti produse variate pentru toate gusturile, la preţuri atractive.
Unul dintre aceste locuri este Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud (DGFP BN), care scoate la vânzare o gamă variată de bunuri, de la mobilier şi utilaje de tot felul şi până la terenuri şi imobile.

Astfel, lunar apar pe site-ul instituţiei diverse anunţuri pentru licitaţii ale bunurilor puse sub sechestru de la diferite instituţii şi societăţi comerciale din judeţ, de la maşini şi utilaje până la terenuri. Şi luna aceasta gama produselor este foarte variată, cuprinzând maşini de frezat şi şlefuit, semiremorci, autoutilitare şi mobilier.
Cei care doresc să le cumpere nu trebuie decât să prezinte, până în ziua precedentă termenului de vânzare, oferte de cumpărare, precum şi dovada plăţii taxei de participare, reprezentând 10% din preţul de pornire al licitaţiei.
Totuşi, există şi situaţii în care, la pomul lăudat să nu mergi cu sacul… Un tânăr care a crezut că a făcut afacerea vieţii lui, cumpărând la un preţ mic o maşină scoasă de finanţe la vânzare, a aflat ulterior că aceasta era de fapt furată din Italia.

Semiremorci, unelte şi mobilier, scoase la licitaţie

Pentru că unii dintre administratorii de firme din judeţ au ajuns în stadiul de a nu-şi mai putea plăti datoriile acumulate în timp, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa – Năsăud a decis să le sechestreze o parte din bunuri şi să le scoată la licitaţie.
Proprietarii au la dispoziţie 15 zile pentru a-şi remedia situaţia, altfel bunurile lor pot ajunge pe mâna cumpărătorilor interesaţi care au ocazia să îşi achiziţioneze diferite produse la preţuri extrem de mici.
„Oferta” acestei luni este una variată, cei interesaţi putând să achiziţioneze o semiremorcă fabricată în anul 1991, în stare foarte bună, la preţul de 18.220 lei. Licitaţia va avea loc în data de 24 mai, ora 12.00, în localitatea Beclean, pe strada Trandafirilor, nr. 2.
Cei care doresc să o cumpere sunt invitaţi să prezinte până în data de 23 mai oferte de cumpărare şi dovada plăţii taxei de participare, reprezentând 10% din preţul de pornire al licitaţiei.
Finanţele bistriţene scot la vânzare şi o autoutilitară Volkswagen, cu o capacitate de 2461 cmc; an fabricaţie 2002 şi 232.431 kilometri parcurşi. Licitaţia va avea loc în data de 19, la ora 10.00, în localitatea Sângeorz – Băi, strada Izvoarelor nr. 2. Persoanele interesate să intre în posesia acestui bun pot să îşi depună ofertele de cumpărare până la data de 18 mai.
Pe site-ul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa – Năsăud, tot la capitolul licitaţii, apare şi o firmă din Bistriţa, căreia instituţia statului i-a sechestrat mai multe bunuri: o maşină de frezat, una de şlefuit, una de tăiat lemn, unde de rindeluit şi una de debitat, costul lor total fiind de 10.116 lei. De această dată, licitaţia va avea loc în data de 18 mai, de la ora 12.00, în Bistriţa, la sediul DGFP BN. Cei interesaţi în cumpărarea bunurilor sunt invitaţi să prezinte până în data de 16.05.2011 oferte de cumpărare şi dovada plăţii taxei de participare.
Finanţele bistriţene mai scot la vânzare şi bunurile unei firme din Sângeorz-Băi. Este vorba despre o maşină de lipit profile PVC – fabricată în 1996, la preţul de 2.500 lei, o tejghea din pal în stare bună la preţul de 452 lei şi rafturi tot din pal, la 333 lei. Şi de această dată licitaţia va avea loc în data de 18 mai, la sediul Finanţelor din Sângeorz-Băi, începând cu ora 12.00. Ofertele de cumpărare se pot depune până în data de 17, luna aceasta.
De asemenea, Agenţia Finanţelor Publice din Beclean scoate la vânzare un autotractor Scania, cu capacitate cilindrică de 14187 cmc, an fabricaţie 1991, pe motorină, în stare bună de funcţionare, la preţul de 20.288 lei. Licitaţia va avea loc tot în data de 18 mai, la ora 12.00, la sediul instituţiei, iar ofertele de cumpărare trebuie depuse până în 17.

Cabana pensiunii „Poiana Zânelor” scoasă de trei ori la licitaţie

Patronii Complexului turistic „Poiana Zânelor” nu şi-au plătit ratele la bancă, iar Administraţia Financiară Sângeorz-Băi a decis să scoată la licitaţie una dintre cabane (n. r. – cabana numărul 10, cunoscută turiştilor sub numele de Zâna Soarelui) şi terenul aferent acesteia. Cabana a fost scoasă la vânzare de două ori, însă cum nimeni nu s-a arătat interesat să o cumpere, a treia oară, preţul de vânzare a scăzut la jumătate faţă de cel anunţat iniţial.
Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, cele două bunuri au fost scoase pentru prima dată la licitaţie la preţul de 246.381 de lei, fără TVA, ca în final acesta să scadă la 123.151 de lei, tot fără TVA.
Cabana este de tip P+E+M, având o suprafaţă de 209, 4 metri pătraţi, iar terenul aferent are o suprafaţă de 363 metri pătraţi, cu drept de concesiune pentru 20 de ani.

Finanţele au vândut o maşină furată

Un incident mai puţin plăcut s-a petrecut lunile trecute la Bistriţa, când un tânăr care a cumpărat o maşină scoasă la licitaţie de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi a mers cu ea la Registrul Auto Român (RAR) pentru verificări, a aflat cu stupoare că e furată.
Maşina cu pricina a fost scoasă de Finanţele bistriţene la licitaţie de două ori până ca cineva să dorească să o cumpere. La cea de-a treia „strigare” s-a prezentat doar tânărul respectiv, care, după ce a achitat contravaloarea autoturismului, a intrat în posesia lui. Toate bune şi frumoase, până când cei de la Registrul Auto Român i-au spus că maşina e furată din Italia.

Finanţele, pe dinafară

Am fi dorit să aflăm ce beneficii are Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud de pe urma vânzărilor prin licitaţii, dar şi o poziţie vis-a-vis de cazul tânărului care a cumpărat maşina furată şi, de asemenea, dacă în cele din urmă cabana din cadrul Complexului Poiana Zânelor a fost vândută, însă conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa – Năsăud nu ne-a furnizat aceste informaţii.
Joi, cu o zi înainte de închiderea ediţiei, conducerea Finanţelor judeţene a participat la o şedinţă care a durat câteva ore bune, după care nu a mai putut fi contactată. Vineri, deşi redactorul Gazetei de Bistriţa a trimis către DGFP BN de două ori în aceeaşi zi o solicitare prin e-mail pentru a primi răspunsurile la aspectele care îl interesau. Prima dată i s-a comunicat de către reprezentanţii instituţiei că e-mailul nu a ajuns, iar după ce a fost trimis cel de-al doilea, se pare că a fost destul de târziu, întrucât vineri este zi scurtă. Menţionăm că, primul e-mail a fost expediat la ora 9.30 AM, iar cel de-al doilea, cu puţin înainte de ora 14.00.
Aşa că nu avem decât să aşteptăm până săptămâna viitoare pentru a intra în posesia răspunsurilor.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.