În faţa Palatului Administrativ a avut loc joi, de la ora 11.00, un protest la care au participat cinci reprezentanţi ai medicilor de familie din Bistriţa-Năsăud: preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud, dr. Niculai Dumitru, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud, dr. Gabriel Munteanu, preşedintele Colegiului Medicilor, dr. Dănuţ Cocoi, alături de dr. Ioan Morariu şi dr. Tiberiu Podani.
Potrivit mesagerul.ro aceştia au încercat să atragă atenţia asupra stării dificile pe care o parcurge în prezent medicina de familie din ţara noastră, nemulţumirile fiind legate de finanţarea insuficientă a activităţii medicilor de familie din bugetul de stat, contractul-cadru cu CJAS, aplicarea prevederilor noului Cod Fiscal în activitatea cabinetelor private, problema „Pacientul 21” – decontarea serviciilor medicale pentru o medie de doar 20 de pacienţi/zi, colaborarea deficitară cu primăriile, instabilitatea legislativă în domeniul sanitar, funcţionarea greoaie a sistemului informatic dedicat deţinătorilor de carduri de sănătate şi situaţia centrelor de permanenţă de pe raza judeţului.
Medicii de familie sunt proprietarii cabinetelor, pe care le gestionează în totalitate, trebuind să-şi plătească şi asistentul. Salariile lor nu au crescut, spre deosebire de cele ale medicilor din sistemul de stat, iar cheltuielile cu întreţinerea cabinetelor ar putea depăşi finanţarea primită de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, mulţi având în faţă spectrul falimentului.
Este criticată, de asemenea, şi birocraţia din sistem. „Un pacient care vine 30 de km din mediul rural pentru a face o analiză gratuită sau pentru a i se confirma un tratament care merge bine, pierde cel puţin două zile. (…) Medicii ar avea destul de lucru şi fără acele scrisori care trebuie prezentate CJAS la şase luni – eu le consider fără niciun rost – fără de care plătim din buzunar medicamentele de pe reţete scrise pacienţilor”, subliniază dr. Gabriel Munteanu.
Medicul Niculai Dumitru: „Dacă nu sunt soluţionate cererile noastre, noi avem deja un calendar al protestelor. Acesta este un prim pas, de depunere a acestor memorii la aceeaşi oră şi la aceeaşi dată în toată ţara. Deci ce se întâmplă aici, se întâmplă la toate prefecturile din ţară. Depunem acest memoriu clar şi concis. Vom avea în data de 15 un protest masiv, cu delegaţii din toate judeţele, la Bucureşti, în faţa ministerului, la Casa Naţională şi la Guvern, şi în cazul în care nu se va lua în considerare, atunci nu vom semna contractul pe 2018. Lucrurile sunt clare, hotărâte, noi vom veni în întâmpinarea Casei Naţionale şi asociaţia profesională va face şi ea un contract, să ne punem de acord, pentru că în orice contract sunt două părţi, nu una dictează şi cealaltă execută, cum, de fapt, se întâmplă acum”.
Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud a detaliat: „Îngrădirea faţă de medicul de familie nu este o incapacitate a noastră, ci e făcută ca pacientul să fie plimbat până renunţă şi merge în privat să-şi rezolve problemele. În anumite boli se fac programări peste două luni. Păi, ce face pacientul? Nu mai discutăm de analize! În două zile s-au terminat toate fondurile şi atunci omul îşi plăteşte analizele, îşi plăteşte consultaţia, pentru că şi aşa şansele de supravieţuire sunt cele care sunt”.
Susţinător al cauzei medicilor de familie, preşedintele Colegiului Medicilor, dr. Dănuţ Cocoi, a afirmat că revendicările sunt pertinente şi că medicilor care gestionează cabinete le „este imposibil să-şi facă un buget şi să supravieţuiască”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.