Am trăit s-o vedem şi pe asta! Ditamai fabrica ce se întinde pe 17.500 de metri pătraţi este scoasă la vânzare pe OLX. Lichidatorii care se ocupă de falimentul istoric al Mebis cer pe fabrică şi pe terenul aferent cel puţin un milion de euro, acesta fiind preţul de pornire al licitaţiei.

 

Printre anunţurile cu case, apartamente şi spaţii comerciale, găsim pe OLX şi oferte mai puţin obişnuite. Unul dintre ele vizează fabrica Mebis. Lichidatorul care se ocupă de falimentul producătorului a ales să scoată la vânzare clădirea şi terenul aferent pe site-ul de anunţuri.

„Spaţiu industrial, fabrică şi teren în suprafaţă de 26.914 mp. Clădire în suprafaţă totală de 17.593 de mp. An construire 1980, ultima reabilitare realizată în anul 2007. Regim de înălţime P, P+2 E şi P+3E. Proprietatea este situată în Bistriţa, strada Industriei, nr.4, judeţul Bistriţa-Năsăud. Vânzare prin licitaţie publică în procedura de faliment”, cam aşa sună anunţul publicat pe OLX.

Preţul de la care porneşte licitaţia este puţin peste un milion de euro. Anunţul apare şi pe un alt site de vânzări imobiliare şi anume storia.ro. Se pare că de vânzarea fabricii se ocupă HomeLand, o agenţie imobiliară din Bucureşti. Anunţurile au fost publicate în luna august a acestui an.

 

Dosarul de faliment bate imediat deceniul

Acesta este unul dintre cele mai lungi dosare de faliment înregistrate la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Peste doi ani împlineşte un deceniu de când se judecă. Încă din anul 2016, creditorii cer administratorilor judiciari, şi anume ULTRALEX I.P.U.R.L. Bistriţa şi Insolbis S.P.R.L Bistriţa, să găsească altă metodă pentru a valorifica bunurile Mebis, pentru ca creditorii să-şi poată recupera datoriile.

Până acum, în cei 8 ani de procese, s-a trecut de 45 de termene de judecată, iar procesul nu-şi anunţă încă finalitatea.

Mebis funcţionează de pe vremea comuniştilor, când se numea Fabrica de Mecanică Fină. În 1991, Mebis a devenit societate pe acţiuni, iar în 1994 s-a încercat chiar un proces de restructurare şi retehnologizare.

Fabrica realiza structuri metalice şi ansamble sudate complexe, ansamble şi utilaje mecanico-hidraulice, piese de schimb pentru maşini terasiere, feroviare, autocamioane şi diverse plăci pentru matriţe, cilindri hidraulici şi aparatură pneumatică pentru automatizări industriale.

Lucrurile au început să meargă prost la mijlocul anilor 2000, când angajaţii s-au trezit cu obligaţiile fiscale neachitate. Incidentele de plată încep să dea bătăi de cap conducerii companiei încă din 2007-2008.

Printre entităţile care au acţiuni la Mebis se numără SAM`S Center S.A din Bucureşti, care deţint 52,5% şi SIF Banat Crişana, care deţine 26,7%. În 2009, este numit administrator special al societăţii este un personaj cel puţin dubios.

Este vorba despre Samson Constantin, fostul primar al oraşului Azuga, despre care presa naţională spune că este unul dintre cei mai bogaţi români.

Potrivit ziuanews.ro, Samson deţine cartiere întregi în Bucureşti, după ce ar fi cumpărat cu sume derizorii drepturile litigioase ale proprietarilor. O singură proprietate de-a sa, care se întinde pe 40 de hectare, situată pe Şoseaua Fundeni, este evaluată la 200 de milioane de euro.

Aceeaşi publicaţie notează că averea omului de afaceri, care a condus staţiunea Azuga pentru 4 ani, ar avea o avere estimată la jumătate de miliard de euro. Omul de afaceri a deţinut o casă luxoasă lângă Bistriţa, mai exact lângă ştrandul Iproeb, care ulterior a fost cumpărată de fostul şef al Finanţelor Publice Sabin Ilieş şi transformată în restaurant şi pensiune.

mebis 2

Datoriile Mebis trec de 22 de milioane de lei

Datoriile pe care le-a adunat Mebis trec de 22 de milioane de lei. La masa credală s-au înscris aproape 170 de firme, instituţii publice şi persoane fizice. Printre cei care au de recuperat bani de la Mebis se numără instituţii precum: AJOFM Bistriţa-Năsăud, Institutul Naţional de Cercetare, Camera de Comerţ şi Industrie, ITM, Registrul Comerţului sau Primăria Bistriţa, dar şi furnizori de gaz sau electricitate.

Mai au de recuperat diverse sume de bani de la Mebis deputatul Ioan Oltean şi fostul director al companiei Hagea Sorin.

Datoriile au început să treacă de 10 milioane de lei încă din anul 2003. În anul 2004 se înregistrau datorii în valoare de 12,2 milioane de lei, însă cifra de afaceri trecea de 27,7 milioane de lei, iar profitul se apropia de două milioane de lei.

În anul 2007, datoriile înregistrate de producător mai treceau de un prag şi anume de 20 de milioane de lei. Cifra de afaceri, culmea, era în creştere, trecând de 30 de milioane de lei. Profitul însă abia ajungea la 90.000 de lei.

în 2009 datoriile ajungeau la 26,6 milioane de lei, cifra de afaceri la 10,8 milioane de lei, iar profitul s-a transformat într-o pierdere de mai bine de 11,5 milioane de lei. În 2012, datoriile se stabilizează la 22,7 milioane de lei, cifra de afaceri este mai mult decât modestă, abia atingând 414.000 lei. Pierderile nu lipsesc nici ele, ajungând la 340.000 de lei.

 

Foştii directori ai Mebis au fost trimişi în judecată, însă fapta s-a prescris…

În anul 2011, la doi ani de la debutul procesului de faliment, trei dintre directorii fabricii sunt trimişi în judecată. Este vorba despre Ioan Avram, Sorin Hangea şi Cornelia Galiş, care erau acuzaţi de emiterea de file CEC fără acoperire bancară.

În calitate de directori generali şi respectiv director economic în cadrul SC Mebis S.A. Bistriţa, în perioada 2008 -2009, au emis şi semnat mai multe file CEC fără acoperire bancară, ca urmare a unor relaţii comerciale cu alţi agenţi economici.

Pe trei ani s-a întins procesul în care erau judecţi cei trei. În anul 2014, cei trei au scăpat de toate acuzaţiile ca prin minune, chiar înainte ca procesul să se finalizeze. Asta pentru că în data de 10 martie 2014, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a admis excepţia prescripţiei răspunderii penale.

Acesta nu este singurul dosar care s-a alăturat celui de faliment. În anul 2016, Căienar Ioan făcea plângere împotriva unei ordonanţe emise de un procuror al Judecătoriei Bistriţa în 2016, într-un dosar din 2015. Procurorul respectiv clasa cauza, care privea infracţiunea de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, infracţiune care ar fi fost comisă de Mebis. Judecătorul a respins ca neîntemeiată plângerea lui Căienar Ioan.

Andreea Moldovan

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.