În curând, Mebis, unul dintre cei mai controversați producători va avea un deceniu de când este obiectul unui proces de faliment. Zeci de firme, instituții publice și persoane fizice așteaptă să recupereze sume importante de la fosta fabrică. Aceasta a adunat datorii totale de 22 de milioane de lei.

 

Să începem cu începutul. Înainte de `90, când profitul companiilor de stat nu era atât de important ca în zilele noastre, Mebis se numea Fabrica de Mecanică Fină și absorbea forță de muncă din majoritatea zonelor rurale ale județului.

În 1991, Mebis a devenit societate pe acțiuni, iar trei ani mai târziu, în 1994, societatea s-a restructurat și retehnologizat, din dorința de a se adapta cerințelor noii economii de piață. În anul 2000, aceasta a devenit firmă cu capital integral privat.

Și domeniul de activitate s-a schimbat puțin, în ultimii ani de glorie producând structuri metalice și ansamble sudate complexe, ansamble și utilaje mecano-hidraulice, piese de schimb pentru mașini terasiere, feroviare, autocamioane și diverse plăci pentru matrițe, cilindri hidraulici și aparatură pneumatică pentru automatizări industriale.

Tot în anii săi de glorie, Mebis avea peste 400 de angajați. Lucrurile, se pare, au început să scârțâie la mijlocul anilor 2000, când angajații s-au trezit cu obligațiile fiscale neplătite. Acesta a fost doar primul pas, în 2007-2008, compania începând să aibă probleme serioase cu incidentele de plată.

 

Dosarul Mebis concurează la titlul de cel mai lung proces de faliment

Compania a rezistat cum a rezistat până în anul 2009, când a intrat în insolvență. Dosarul de insolvență deschis la Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a transformat într-unul de faliment.

În scurt timp se împlinesc 9 ani de la deschiderea dosarului de insolvență, iar judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud încă nu au dat o sentință, deși numărul termenelor de judecată a trecut de 45.

Datoriile pe care le-a adunat Mebis trec de 22 de milioane de lei, la masa credală înscriindu-se aproape 170 de firme, instituții publice și persoane fizice. Printre cei care au de recuperat diverse sume de la Mebis se numără instituții precum AJOFM Bistrița-Năsăud, Institutul Național de Cercetare, Camera de Comerț și Industrie, ITM, Registrul Comerțului sau Primăria Bistrița, dar și furnizori precum E.On Gaz sau Electrica.

De asemenea, mai au de recuperat bani de la Mebis deputatul Ioan Oltean sau fostul director al companiei Hagea Sorin.

tribunalul-bistrita

Directorii Mebis au fost trimiși în judecată, dar au scăpat ieftin

În 2011, când procesul de faliment era deja pe rol de câțiva ani buni, trei directori ai Mebis au fost trimiși în judecată.

Ioan Avram, Sorin Hangea și Cornelia Galiș au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunilor de emitere de file CEC fără acoperire bancară, constând în faptul că, în calități de directori generali sau director economic în cadrul SC Mebis SA Bistrița, în perioada 2008-2009, au emis și semnat urmare a unor relații comerciale cu alți agenți economici, mai multe file CEC fără acoperire bancară.

După trei ani de judecată, în 2014, cei trei au scăpat de pedeapsă, înainte ca procesul să se finalizeze. Asta pentru că în data de 10 martie 2014, Tribunalul Bistrița-Năsău a admis excepția prescripției răspunderii penale.

Unul dintre cazurile despre care Gazeta de Bistriţa a mai scris în urmă cu 7 ani, este cel al unei firme din Bacău. În cursul anului 2008, SC Duramet Processing SRL din Bacău a livrat către Mebis SA produse în valoare totală de 123.380 de lei.

Înțelegerea dintre administratorii celor două firme a fost ca plata să se realizeze în termen de 90-120 de zile de la data la care a fost a fost emisă factura. În luna ianuarie 2009, administratorului societății băcăuane i-au fost refuzate la plată bilete la ordin în valoare de 21.700 de lei. Deși directorul Duramet a avut o întâlnire cu cei trei directori în încercarea de a rezolva problema fără plângeri penale, acesta s-a trezit cu alte trei bilete la ordin rescadențate, în valoare de 16.854 de lei, dar și cu promisiunea că biletele la ordin se vor achita concomitent cu cele curente.

O lună mai târziu alte bilete au fost refuzate a plată, astfel că, administratorul Duramet Processing a depus o plângere penală împotriva celor trei directori, pentru înșelăciune.

„La sfârșitul lunii aprilie 2009 am fost contactați telefonic de directorul executiv, Hangea Sorin, care mi-a propus stingerea tuturor obligațiilor de plată față de firma noastră prin finalizarea unui circuit de compensare cu energie electrică, care a rămas doar în faza de promisiune, prin acest demers încercând să-mi amâne declanșarea unei proceduri de investire cu formula executorie a tuturor biletelor la ordin refuzate la plată”, explica în 2009 administratorul Duramet Processing pentru Gazeta de Bistrița.

 

Mebis, campioană la refuzuri la plată

Potrivit Centralei Incidentelor de Plăți, în 2009, Mebis SA figura în evidențe cu 1.844 de refuzuri la plată, în valoare totală de peste 1,3 milioane de euro. 92% dintre acestea erau clasificate drept incidente majore. Doar în primele trei luni ale anului 2009, Mebis a fost raportată cu peste 400 de incidente majore de plată.

Problemele cu biletele la ordin au început să apară încă din anul 2007, cu doi ani înainte de începerea procesului de faliment. Potrivit antitepari.ro, în perioada iulie-septembrie 2007, societatea bistrițeană a fost raportată cu 394 de incidente majore cu bilete la ordin.

După 9 luni de pauză, Mebis înregistrează o creștere îngrijorătoare a acestor incidente la plată. De la 18 incidente majore înregistrate în luna octombrie a anului 2008, Mebis ajunge la la 47 în noiembrie, 59 în decembrie și peste 100 în ianuarie 2009. În februarie 2009 numărul incidentelor de plată ajungea la 175, iar în primele 24 de zile ale lunii martie sunt „marcate” aproape 130 de incidente majore.

Se pare că societatea bistrițeană avea conturi diferite la BCR Bistrița, astfel încât biletele la ordin/filele de cec erau achitate preferențial, în funcție de interesele conducerii societății. Ulterior, până și BCR s-a înscris la masa credală pentru a recupera diverse sume de la Mebis.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.