Matteo Renzi îşi relansează Partidul Democrat

53

Fostul premier italian Matteo Renzi a obţinut luni de la conducerea formaţiunii sale politice, Partidul Democrat (PS, centru-stânga), convocarea unui congres unde speră să îşi vadă confirmată poziţia de lider înainte de alegerile parlamentare, scrie AFP. Conducerea partidului a votat, în cursul unei şedinţe transmise pe site-ul PD, în favoarea reuniunii adunării naţionale la sfârşitul săptămânii care va avea ca misiune să convoace congresul.

Potrivit presei italiene, strategia lui Matteo Renzi, care se pregăteşte pentru revenirea în politică, este de a-şi anunţa în cursul adunării naţionale demisia din funcţia de secretar general al PD, apoi să candideze din nou la congres, cu scopul de a obţine o nouă legitimitate şi a-i reduce la tăcere pe opozanţii săi. „Se schimbă foaia la conducerea PD”, a declarat luni Matteo Renzi în faţa direcţiunii partidului său. El a fost constrâns să demisioneze din funcţia de premier al Italiei la sfârşitul lui 2016, după respingerea masivă a unei reforme constituţionale apărate de guvernul său, conform Agerpres.

Alegerile parlamentare trebuie să aibă loc normal peste un an, dar mai multe partide cer organizarea anticipatelor cât mai repede posibil. Cu toate acestea, Matteo Renzi a subliniat luni că nu el va stabili data acestor alegeri şi că mai degrabă ar trebui „susţinut” guvernul actual condus de Paolo Gentiloni, fostul său ministru de externe, de asemenea membru al PD.

LĂSAȚI UN MESAJ