Ziua de 13 septembrie 2017 a fost una cu ghinion pentru Marius Viorel Negrea. Pentru o bucată îndelungată de timp procurorii DIICOT – Structura Centrală au pus punct activităţii infracţionale desfăşurate de către acesta. Până în prezent în toate confruntările pe care le-a avut cu procurorii DIICOT, cu cei de la Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud şi Suceava, Marius Viorel Negrea a repurtat victorii pe linie. Fie din anumite vicii ale rechizitoriilor de trimitere în judecată şi a probatoriului extrem de străveziu, ori datorită abilităţii avocaţilor care l-au apărat în instanţă sau a bunăvoinţei judecătorilor, acesta a reuşit de fiecare dată să iasă basma curată. De această dată, procurorii DIICOT de la centru, cu sprijinul informativ  operativ în special al SRI. şi nu numai, au reuşit să-l bage după gratii, unde va sta cu siguranţă o mare bucată de timp, cu puţine şanse de scăpare, el fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc şi de mare risc.

 

Toate „confruntările” anterioare ale lui Marius Sorin Negrea cu procurorii DIICOT bistriţeni şi suceveni par apă de ploaie în comparaţie cu infracţiunile de care este acuzat în prezent de către cei de la structura centrală: constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic internaţional de droguri de risc şi mare risc. Prin activităţile desfăşurate acesta a reuşit la propriu să sperie Europa, respectiv organele de poliţie şi cele specializate în traficul de stupefiante, inclusiv structuri de informaţii. A fost nevoie de câţiva ani de cooperări intense între structuri informative, organe de poliţie naţionale, Interpol pentru a se documenta şi pune punct activităţii infracţionale desfăşurate şi coordonate de Negrea. Capturarea şi anihilarea reţelei de traficanţi de droguri conduse şi coordonate de către acesta a fost una din cauzele cele mai răsunătoare din ultimii ani din Europa.

 

Condamnat la Suceava de instanţa de fond

În 2007, Marius Viorel Negrea a fost luat pentru prima dată în vizor de oamenii legii, structuri informative locale, poliţie. Ulterior, DIICOT Bistriţa a deschis un dosar penal pe numele acestuia şi a fost trimis în judecată în 2009 pentru constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii unor infracţiuni de înşelătorie prin intermediul unor mijloace de plată fără acoperire. Deşi infracţiunile erau evidente şi comise pe scară largă, zeci de firme, unele de top din Bistriţa fiind înşelate cu sume importante de bani, străvezimea probatoriului, dar şi abilitatea avocaţilor care l-au apărat şi nu în ultimul rând bunăvoinţa suspectă a unui judecător bistriţean, Negrea a reuşit să iasă basma curată, oalele sparte fiind plătite de doi complici, condamnaţi în final la închisoare cu suspendare.

Nu aceeaşi soartă pare a avea un alt dosar penal în care este implicat Marius Viorel Negrea, de data aceasta fiind instrumentat de către procurorii DIICOT Suceava, de categorie mai mare decât cei de la Bistriţa, cel puţin prin nivelul profesional al procurorului care a instrumentat speţa, care l-au trimis în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat în vederea comiterii de infracţiuni de contrabandă cu ţigări. În luna februarie anul acesta a fost condamnat de Tribunalul Suceava în dosarul în cauză, la 4 ani de puşcărie, pentru constituirea de grup infracţional organizat, contrabandă de ţigări şi punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate. Decizia instanţei nu este însă definitivă şi a fost atacată în apel la Curtea de Apel Suceava, un nou termen in dosar fiind stabilit pe data de 02.11.2017.

 

Dosarul de înşelăciune din 2007

Activitatea în afara legii a lui Marius Viorel Negrea a atras atenţia structurilor de informaţii în prima fază, SRI şi ”doi şi un sfert”, ulterior poliţie şi DIICOT, a la începutul anului 2007, când acesta s-a hotărât să-şi renoveze casa. Materialele de construcţie au fost achiziţionate pe numele unor societăţi comerciale deţinute de cunoscuţi sau amici de-ai săi prin emiterea de file CEC sau bilete la ordin fără acoperire. Astfel, conform procurorilor DIICOT, Marius Viorel Negrea în baza unor înţelegeri prealabile cu mai mulţi complici, dar şi a unor afirmaţii mincinoase, invocând faptul că are contracte şi execută diferite lucrări de construcţie la mai mulţi clienţi, a indus în eroare mai multe societăţi comerciale, determinându-le să livreze materiale pentru construcţii, izolaţii termice, dar şi instalaţii pentru încălzire pe care, după plata unor sume infime de bani cu titlu de avans, nu le-a mai achitat. A acţionat în acest mod, premeditat, în baza unui scenariu minuţios pregătit anterior, deoarece nu deţinea şi nu era patron de firmă, având nevoie de o acoperire, de un paravan, pentru achiziţionarea de diferite produse pe care să nu le plătească sau să achite o mică parte din valoarea acestora, precum şi de complici care să aibă calitatea de administrator de firme şi care să poată emite file CEC sau bilete la ordin.

În perioada martie-august 2007, Marius Viorel Negrea şi doi complici ai acestuia, au achiziţionat materiale de construcţii pe numele firmei ”Flor&Alex”, cu obiect de activitate ”coafor şi activităţi de înfrumuseţare”. Una din primele victime lui Negrea şi a grupului infracţional pe care l-a condus, a fost SC ”Ambient”, unul din cei mai cunoscuţi şi importanţi comercianţi de materiale de construcţii de pe piaţa bistriţeană. Astfel în mai multe rânduri au fost achiziţionate de la cunoscuta firmă bistriţeană de profil, materiale de construcţii în suma totală de 39.452, 61 lei, din care s-a achitat doar suma de 25.946,58 lei, rămânând de achitat suma de 13.506,03 lei. Pentru suma respectivă s-a emis un bilet la ordin, lăsat ca şi garanţie. În momentul introducerii acestuia în circuitul bancar pentru decontare, a fost refuzat la plată de către BRD pe motiv de ”lipsă de disponibil în cont, litigiu cu privire la dreptul de proprietate, refuz total pentru suma de 13.506,03 lei”.

Beneficiarul mărfurilor a fost Marius Viorel Negrea. Conform unui proces verbal întocmit de Garda Financiară, ”Flor&Alex”, nu a înregistrat în evidenţele contabile nici una din facturile privind aprovizionarea cu materiale de construcţii, rezultând că firma în cauză a fost folosită doar pentru comiterea de acte de înşelăciune. Prejudiciul cauzat la SC”Ambient” a fost de 13.506, 03 lei.

După o metodă identică a procedat grupul lui Negrea şi cu SC ”Sălăuţa” din Coşbuc, o altă firmă de top în domeniul materialelor de construcţii, de la care ”Flor&Alex” a ”achiziţionat” materiale de construcţii în valoare de 125.021,70 lei din care sau achitat 48.033,70 , rămânând de achitat 76.988 lei pentru care a fost emisă o filă CEC, precum şi un bilet la ordin, refuzate pe motiv de ”lipsă totală disponibil în cont, emis de un trăgător aflat în interdicţie bancară, aparţinând unui act de instrumente retras din circulaţie”. Prejudiciul a fost de 76.988 lei.

După acelaşi scenariu fost înşelată SC”Produse Ceramice”SA din Gherla, cu 10.889,90 lei, S.C”Macon” din Bistriţa cu 29.142,68 lei, SC ”Stilexprima” cu 85.098,04 lei, SC ”Rombat” cu 58.833,14 lei, SC”Record” cu 90.387,05 lei, SC ”Grup Taurus” cu 65.083, 03 lei.

 

A fost liderul grupului

Potrivit procurorilor DIICOT Bistriţa această etapă a fost doar ”încălzirea”, antrenamentul, grupul lui Negrea şi-a făcut doar mâna. În toamna lui 2007, după ce a dobândit suficient de multă experienţă în comiterea de infracţiuni de înşelăciune, dar şi imposibilităţii folosirii firmei ”Flor&Alex” ca şi ”paravan”, datorită datoriilor acumulate dar şi buhului dus în târg de rea platnică, Negrea, nederanjat de nimeni, a trecut la un nivel superior în comiterea actelor de înşelăciune.

Potrivit procurorilor DIICOT, împreună cu doi complici a reîmprospătat grupul infracţional organizat, prin cooptarea de noi membrii, respectiv două societăţi comerciale, ”Euro-Distributor” din Bistriţa şi ”Cosbogdi Pop” din Vermeş şi bineînţeles pe patronii sau administratorii acestora. Metodele de înşelăciune au rămas aceleaşi, folosirea de nume ori calităţi mincinoase ori a unor instrumente de plată fără acoperire, urmând ca produsele achiziţionate să le revândă ulterior altor persoane fără să mai achite preţul la furnizor şi să împartă câştigul realizat.

În cadrul grupului infracţional Negrea şi-a asumat rolul de lider, de coordonator al acestuia, dar şi de beneficiar al sumelor de bani obţinute prin fraudă. Din nou le-au căzut în plasă ”Ambientul”, ”Macon” şi ”Grup Taurus”, un fel de fraieri de serviciu, cărora le-au mai dat o nouă ţeapă de 4.992,80 lei, respectiv 12.083,81 lei şi 35.695,54 lei, ”Romstal Impex”, filiala Bistriţa, 58.009,18 lei, ”Record”, 28.049, 60 lei, ”Tera Stone”, cu 15.870,29 lei.

Ulterior grupul lui Negrea şi-a diversificat activitatea infracţională, renunţând la cumpărarea de materiale de construcţii şi s-a orientat spre achiziţia de produse agricole, folosind aceleaşi metode oneroase şi dând în continuare adevărate tunuri celor care l-au căzut în plasă. Şi nu au fost puţini.

(Va urma)

Doru Costin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.