Cu mai bine de două luni înainte de alegerile prezidenţiale a început scandalul cu privire la fraudarea scrutinului. PSD şi-a pregătit minuţios planul de a întărâta electoratul împotriva PD-L, pe motiv că acest partid vrea să fure alegerile prezidenţiale.
În ciuda sutelor de reclamaţii făcute de liderii PSD, şi a manipulărilor prin posturile de televiziune aservite social-democraţilor, turismul electoral a înflorit exact în judeţele controlate de baronii roşii: Teleorman, Olt, Argeş, Galaţi.

În întreaga perioadă premergătoare campaniei electorale, dar şi în timpul acesteia şi chiar în ziua alegerilor, liderii PSD, în tandem cu cele două televiziuni de ştiri controlate de Vîntu şi Voiculescu, au avut o singură preocupare: să alimenteze ideea că votul a fost viciat.
Practic totul a pornit în luna septembrie, când ministrul de Interne de atunci anunţa şi acuza PDL că se pregăteşte să fraudeze alegerile, întrucât a închiriat toate autocarele pentru data de 22 noiembrie şi 6 decembrie.

Turism electoral în judeţele conduse de PSD

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, până la ora 16.00 judeţul Olt avea 14.935 de alegători care votaseră în secţiile speciale, judeţul Ilfov – 13.881 de alegători, Dolj – 13.750 şi Prahova cu 11.212 alegători. Prin comparaţie, în Capitală, care este nu numai un mare centru universitar, dar şi un oraş în care muncesc foarte mulţi oameni veniţi din restul ţării, până la aceeaşi oră votaseră la secţiile speciale 11.285 de persoane.
În Bucureşti au fost amenajate doar 34 de secţii speciale, secţii la care în ziua alegerilor au fost cozi imense. Acest aspect a dat senzaţia unei fraude de mari proporţii. Aici în Capitală, turismul electoral nerentabil, dacă nu imposibil.
Marian Vanghelie a fost unul dintre liderii PSD care au reclamat cele mai multe tentative de fraudă. Cu toate acestea, în Ilfov şi Giurgiu, două dintre judeţele controlate de el, numărul votanţilor la secţiile speciale a fost foarte unul foarte ridicat.
Situaţia de la ora închiderii urnelor, 21.00, nu a fost vizibil schimbată, pe primul loc în top fiind tot judeţele Ilfov (21.824), Olt (21.436) şi Dolj (20.874), unde PSD a luat cele mai multe voturi.
Informaţiile despre turismul electoral au fost se pare minuţios pregătite de televiziunile lui Vîntu şi Voiculescu, acestea începând de la prima oră cu prezentarea unei fraude de proporţii. Reporterii au mediatizat intens „suspiciuni de fraudă electorală” în diverse judeţe. Într-o intervenţie directă a Realitatea TV era prezentată apariţia unor microbuze cu „turişti” electorali, care veniseră taman din Galaţi. Una dintre persoanele intervievate avea să le facă însă o surpriză de proporţii reporterilor Realitatea, când întrebată fiind pentru cine i s-a spus să voteze, aceasta a răspuns cu nonşalanţă „mi s-a spus să votez trandafiri”.

Antonescu a acuzat mogulii de manipulare

În contradicţie de cum a acţionat trei zile mai târziu, Crin Antonescu a acuzat în seara în care s-a desfăşurat primul tur de scrutin prezidenţial exact televiziunile care au făcut de la cap la coadă jocul PSD în ceea ce priveşte fraudarea alegerilor. „Îi rog pe reprezentanţii mei şi ai PNL la urne să nu ia în seamă aceste sondaje încă o dată mincinoase, sfruntat mincinoase, pentru care cineva va trebui să dea seamă în faţa opiniei publice. Îi rog să nu le facă jocul, să nu fie demoralizaţi, să stea să numere voturile. Avem şansa de a trece în turul doi. Rezultatul alegerilor nu e dat de Vântu, nu e dat de Voiculescu”, a spus liderul liberal. De altfel, Antonescu a blamat sondajele realizate de casele de sondare la comanda acestor televiziuni şi în timpul campaniei electorale, considerând că „televiziunile mogulilor” au un comportament discreţionar.

SMS-uri manipulatoare

Încercarea de manipulare a alegătorilor nu a avut loc doar prin sondaje, turism electoral, promisiuni care de care mai fanteziste, ci şi prin transmiterea de SMS-uri.
Multe persoane au primit prin acest mod de comunicare mesaje anti-Băsescu, ori de susţinere a lui Mircea Geoană.
În ziua alegerilor au circulat SMS-uri cu rezultatele unor exit-polluri în care candidatul PSD, Mircea Geoană, era clasat pe primul loc, cu 34% din preferinţele electoratului.

Cum să minţi frumos electoratul

În timp ce social-democraţii arată cu degetul spre PD-L şi strigă cât de mult au fraudat primul tur de scrutin, în ultimele zile, în presa centrală s-a dat publicităţii un document intern al PSD prin care consilierii responsabili de campania electorală dau sfaturi lui Mircea Geoană ce să facă şi ce nu pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Mai precis îşi pregătesc propria fraudă.
Luând aminte la eşecul din 2004, când Adrian Năstase a pierdut în faţa lui Băsescu şi a Alianţei DA, consilierii îl sfătuiesc pe Geoană să recurgă la o campanie agresivă pe tema fraudării alegerilor.
Motivul principal al eşecului din 2004 este campania agresivă realizată de tabăra candidatului Alianţei PNL-PD pe tema fraudării alegerilor. Acuzaţia că PSD a fraudat alegerile a fost vehiculată în continuu prin intermediul televiziunilor şi a presei scrise, prin intermediul campaniei de afişaj şi prin intermediul internetului. Efectele acestui campanii au fost mobilizarea electoratului lui Traian Băsescu, concomitent cu demobilizarea electoratului nostru. PSD a reacţionat tardiv şi greoi, fiind în permanentă defensivă. Nu trebuie uitate nici exit-poll-urile din seara celui de al doilea tur de scrutin. Exit-poll-urile din seara de 12 decembrie 2004 arătau iniţial un mic avans pentru Adrian Nastase (51% faţă de 49%). Sub presiunea generată de acuzaţiile de fraudare, institutele nu au avut curaj să anunţe un rezultat aşa de strâns şi au dat egalitate 50%-50%. Rezultatul îl ştim cu toţii: Traian Băsescu a câştigat cu mai puţin de 2 procente în faţă. Aceste greşeli comise în 2004, nu trebuie repetate acum. Este esenţial pentru victorie ca Mircea Geoană şi liderii PSD să gestioneze ofensiv tema fraudării”, se spune în document.
Geoană este de asemenea sfătuit să folosească cu încredere exit-pollurile din primul tur. „În condiţiile în care diferenţa din primul tur între Mircea Geoană şi Traian Băsescu nu va trece de 5%, este foarte important cine va revendica victoria în primul tur şi mai ales cine va începe turul II pe ofensivă. Nu trebuie oferită oportunitatea pentru PDL de a prelua ofensiva, pe această temă sau pe alta.
Recomandăm ca în seara de 22 Noiembrie să se folosească exit-poll-urile pentru a declanşa campania ofensivă pentru turul II: Traian Băsescu şi PDL au fraudat alegerile.
Concret, recomandăm ca exit-poll-urile de pe Realitatea şi Antena să arate o victorie a lui Mircea Geoană cu 3-4 procente în faţă (uşor peste marja de eroare). Dacă la numărătoarea parţială a voturilor diferenţa este mai mică sau Traian Băsescu este în faţă, se va declanşa o campanie extrem de agresivă cu acuzaţia că alegerile au fost fraudate. Recomandăm ca această campanie să nu fie purtată direct de Mircea Geoană. Este important ca Mircea Geoană să facă apel la calm şi să pară ca liderul care nu este dispus să arunce România în haos (spre deosebire de Traian Băsescu)
”, se arată în documentul PSD.

Capcană pentru liberali

Potrivit consultanţilor, această strategie îi va permite lui Mircea Geoană să atragă voturile LIBERALILOR, pentru că le va reaminti acestora cine este Traian Băsescu – politicianul care a dus haosul în România, iar liderii PSD, în schimb, – referirea fiind mai ales la liderii din staff-ul de campanie – trebuie să fie foarte agresivi în a împinge această temă.
Se dau indicaţii şi la modul în care tema fraudării alegerilor din 22 noiembrie să fie dezvoltată. Astfel, mijloacele prin care trebuie să se acţioneze, având ca vectori principali liderii PSD de la nivel central şi local, sunt MEDIA, ACTIVIŞTII DE PARTID şi INTERNETUL.
La nivelul liderilor PSD
La nivel central va fi sesizat Biroul Electoral Central încă din dimineaţa zilei de luni, 23 Noiembrie pentru fraudarea alegerilor de către Traian Băsescu şi PDL. De asemenea, recomandăm ca sesizări similare să fie depuse la Birourile Electorale Judeţene de cel puţin 14-16 organizaţii ale PSD. Trebuie aduse inclusiv acuzaţii concrete (chiar dacă nu pot fi confirmate) pentru ca media să preia investigarea lor.
La nivelul media
La nivel central şi la nivel local în toate apariţiile în media liderii PSD trebuie să vorbească pe o singură temă: alegerile au fost fraudate de Traian Băsescu şi PDL.
Antena3 şi Realitatea tv (respectiv Jurnalul Naţional şi Cotidianul) vor face investigaţii pe baza acuzaţiilor specifice de fraudare în diverse localităţi. Opinia publică trebuie bombardată în primele zile din turul II cu articole pe tema fraudării.
De asemenea, recomandăm ca acuzaţiile pe tema fraudării să fie preluate într-un articol de fond din presa internaţională, sau de un ONG străin (după scenariul din cazul lui Omar Hayssam care funcţionează foarte bine, după cum v-am spus în strategia anterioară)
”.

Agresivi pe internet şi prin SMS-uri

În ceea ce priveşte internetul, aici sfatul urmează acelaşi trend –fraudare din partea lui Băsescu a alegerilor – postare de acuzaţii la adresa eternului rival pe bloguri, ziare online şi pe forumuri, parte de care răspund activiştii de partid. SMS-urile nu sunt nici ele uitate: „De asemenea, recomandăm ca sistemul de sms pus deja la punct să fie folosit exclusiv pentru a transmite mesajele cu privire la fraudarea alegerilor. Mesajele trebuie să fie explicite, în genul: «Nu lăsa PDL să îţi fure votul»”, mai precizează consilierii lui Geoană.
Considerăm că ofensiva de proporţii în turul II pe tema fraudării alegerilor este cheia pentru victoria lui Mircea Geoană în alegerile prezidenţiale”, se mai spune în finalul documentului.

Silviu Teodoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.