Dosarul FNI si eliberarea Mariei Vlas din arest prinde încet, dar sigur, un contur politic. Daca Vlas pare mai mult un pion în aceasta sarada, adevaratii “gropari” ai acestui fond stau în continuare linistiti si sunt piscati uneori de amenzi amuzante. Cu toate acestea, mii de români si-au pierdut banii în speranta unor câstiguri care aveau girul statului. Câinii latra, caravana tranzitiei înca trece agale prin buzunarele noastre. Gazeta a dezvaluit în urma cu câsiva ani trecutul nestiut al cele numite „Mama FNI”. Totodata, recent, Gazeta a dezvaluit faptul ca Ioana Maria Vlas a facut afaceri la Cluj cu o parte dintre oamenii de afaceri implicati în prezent în mult contestata afacere Codec.   

Cu putin timp înainte de alegerile locale din 2000 se anunta ca FNI a cazut, iar Ioana Maria Vlas este vinovata de acest lucru. La acea data, pe filiera politica au avut de pierdut cei care guvernasera pâna atunci, adica taranistii. Culmea coincidentei face ca acum, cu putin timp înainte de acelasi eveniment, Vlas sa fie eliberata, cel mai probabil ca recompensa pentru dezvaluirile pe care le va face. Orice s-ar spune despre caderea acestui fond de investitii, nu se poate infirma faptul ca întreaga afacere a avut girul clasei politice a momentului.
Dupa anuntarea devalizarii FNI, Vlas a fugit din tara în mai 2000 si, la data respectiva, era singura persoana incriminata în dosar. Cu toate acestea, Vlas nu a reprezentat decât un simplu pion în afacerea SOV Invest, care dupa toate aparentele îsi are radacinile la Cluj. Gazeta de Cluj a prezentat în trecut faptul ca Vlas, împreuna cu alti oameni de afaceri clujeni, si-a facut “antrenamentul” la Cluj-Napoca printr-un alt fond de investitii, Quantum Invest SRL, care avea ca obiect de activitate administrarea de fonduri.
Dupa 1996, aceasta firma  a administrat si falimentat fondul de investitii “Investor”. Conform bilaturilor depuse, în anul 1996 firma a avut o pierdere de 13 milioane de lei, în 1997, de 50 de milioane de lei, iar în 1998 de 185 de milioane de lei. În tot acest timp, Vlas a cumparat mai multe pachete de actiuni la SOV Invest, fapt care a ajutat-o sa fie numita în 1999 presedinte al acestei firme care administra fondul FNI.
Pe lânga Ioana Maria Vlas, în cadrul Quantum Invest mai figurau Pop Baldi, Nicola Olimpiu, Urasi Bella, Sorin Voicu Ghite, Meciu Eugeniu. Interesant ca acesti oameni de afaceri nu au renuntat la o serie de asocieri, întrucât o parte dintre ei mai pastreaza legaturi de afaceri prin grupul de firme Codec care a amplasat radare fixe în mai multe orase din tara.
Quantum Invest era administrata de Meciu Eugeniu, Sorin Voicu Ghite si Ioana Maria Vlas, care detinea 50% din firma. Interesant este ca în 2000, la o zi dupa plecarea lui Vlas din tara, din fondul de investitii “Investor” au fost retrase mai multe sume mari de bani, dupa care întreaga afacere s-a prabusit.

Vântul bate din Dej spre Israel

Buna ziua, Ardeal dezvaluia, în urma cu câtiva ani, trecutul nescris al „Mamei FNI”. Maria Vlas a locuit la Dej si Cluj-Napoca, fiind casatorita, pâna în 1973, cu Radu Sergiu Giurgiuca, un fost inginer. Reporterii Gazetei au încercat sa afle mai multe amanunte despre Maria Vlas de la primul ei sot, însa acesta a fost mai degraba rezervat în declaratii. “Nu mai stiu nimic de Maria. Noi ne-am despartit de mult timp, iar a fost prin Israel, prin puscarie, asa ca nu am mai tinut legatura cu ea”, spune Giurgiuca. Dupa ce a divortat de acesta, Maria Vlas s-a casatorit cu un procuror militar, Virgil Vlas, de la care a luat numele si o parte din relatiile care aveau s-o ajute în viitor.
“Mama” FNI a absolvit liceul “Andrei Muresanu” din Dej, apoi Facultatea de Filologie a UBB Cluj si apoi a fost profesoara de franceza la scoala Generala “David Prodan”. Între 1990-1993, ea a predat la liceul “Gheorghe Sincai” din Cluj, însa a renuntat la catedra din motive de sanatate. Astfel, la începutul anilor ’90, Maria Vlas a deschis un magazin de antichitati, si apoi o firma de consultanta prin intermediul careia a ajuns în relatii cu Gelsor SA, firma care poate fi considerata un aspect mai minor al relatiilor de bussines ale lui Vlas. În cadrul Gelsor SA s-au aflat apropiati ai omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, cum ar fi Sorin Ovidiu Freciu, fost presedinte al grupului Gelsor si realizator la Realitatea TV, Vlad Soare, fost presedinte al grupului Gelsor pâna la prabusirea FNI, Ioan Andrei, primul presedinte al SOV Invest.

Proces electoral

În 2000, chiar daca scandalul FNI se declansase, Maria Vlas a reusit sa plece din tara întrucât nu avea vreo interdictie în acest sens. În decembrie acelasi an, 13 inculpati au fost trimisi în judecata în dosarul FNI, procesul lor începând în februarie 2001. Initial, a mai fost trimis în judecata si Sorin Ovidiu Vantu, acuzat de instigare si participatie la abuz în serviciu în forma calificata. Însa, în 2004 Tribunalul Bucuresti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vântu sa fie reanalizate si completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas sa fie judecata în continuare. În 2003, ea s-a întors si s-a predat autoritatilor care începusera urmarirea penala pe numele ei întrucât era singura persoana acuzata în dosar. Procesul a început în acelasi an, iar în octombrie 2005 Tribunalul Bucuresti a dat sentinta în dosarul FNI. Potrivit acesteia, Ioana Maria Vlas a fost condamnata la 20 de ani de închisoare pentru înselaciune, Nicolae Popa, fost director executiv al SOV Invest, la 24 de ani, fostul director economic, Mihaela Sima, a primit cinci ani, iar fostii membri ai Consiliului de Administratie al societatii, Gavril Batrân si Ioan Dita, au primit câte sase ani. Instanta a obligat inculpatii sa plateasca despagubiri, împreuna cu partile responsabile civil (societatile Gelsor, Sov Invest, CEC Valori Mobiliare CENTROCOOP, CNVM si AVAS) catre 1.250 de parti civile. Dosarul FNI are o sentinta de peste 6.200 de pagini, incluzând 13 inculpati, 260.000 de parti vatamate si un prejudiciu total de 3,944 de miliarde de lei vechi.
Vlas si-a schimbat de câteva ori pozitia fata de acuzarea lui Sorin Ovidiu Vântu, ba incriminându-l de prabusirea Fondului, ba spunând ca acesta nu a avut nicio vina. Daca pe parcursul procesului, Maria Vlas l-a acuzat constant pe omul de afaceri de prabusirea FNI, în februarie 2006 ea si-a schimbat complet pozitia. Din acest motiv, Tribunalului Bucuresti a considerat ca nu mai este utila citarea în calitate de martor a lui Sorin Ovidiu Vântu, apreciind ca declaratiile acestuia nu ar mai fi necesare. Cu toate acestea, în februarie 2008, Curtea de Apel Bucuresti a emis un mandat de aducere pe numele lui Sorin Ovidiu Vântu, pentru a fi audiat în dosarul privind prabusirea FNI, însa acesta a lipsit fiind amendat cu 5.000 de lei.

Stefan Trandafir

Fondul National de Investitii a luat fiinta la 17 august 1995, fiind administrat de firma SOV Invest. În mai 2000, fondul a intrat în colaps, fapt care a a afectat aproape 300.000 de investitori, generând un scandal cu efecte sociale, economice si politice în a carui solutionare au fost implicate, la diferite momente, Justitia, Politia, Parchetul, institutiile financiare si comisiile de abuzuri din Parlament. În mai 2000, pagubitii de la FNI au facut o plângere penala împotriva persoanelor vinovate de falimentarea Fondului, cerând recuperarea sumelor pe care le-au investit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.