Magazinele alimentare şi restaurantele, la control! Inspectorii DSVSA BN au dat amenzi de peste 14.000 lei

217

Inspectorii DSVSA BN au aplicat, în ultimele 30 de zile, amenzi în valoare de peste 14.000 lei şi au confiscat peste 100 kg de produse alimentare neconforme, în urma controalelor efectuate pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.

 

Reprezentanţii DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat controale oficiale pentru verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar a condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor referitoare la comercializarea alimentelor in zonele rurale.

Acţiunile desfăşurate s-au materializat prin 115 controale, din care 92 magazine alimentare şi 23 unităţi de alimentaţie publică.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cum ar fi: mobilier degradat, neigienizat; spaţii frigorifice neigienizate; personal lucrător cu echipament de protecţie sanitară incomplet; lipsa termometrelor pentru  monitorizare temperaturii frigiderelor; lipsa vizelor periodice privind atestarea stării de sănătate a personalului lucrător; alimente cu ambalaje deteriorate si fără elemente de identificare; lipsa acţiunilor de dezinsecţie-deratizare; desfăşurarea activităţii de comercializare a produselor alimentare fără înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Pentru nerespectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 25 sancţiuni contravenţionale, din care 1 avertisment şi 24 amenzi, în valoare de 14.400  lei.

A fost retrasă de la comercializare şi dirijată către distrugere cantitatea de 101 kg produse neconforme în valoare de 651,89 lei.

Activităţile de obţinere şi vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare şi activităţilor de prelucrare, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare  de origine animală şi nonanimă se desfăşoară în baza certificatului constatator eliberat de ORC şi în baza documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor emis de DSVSA-judeţeană. Unitătile nou infiinţate se vor înregistra sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor în termen de 30 de zile de la înfiinţare.

LĂSAȚI UN MESAJ