Actualul sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog Cluj-Napoca (BCCO Cluj-Napoca), Dragos Gheorghiu a renuntat la aceasta functie în favoarea uneia de atasat la Ambasada României din Cehia. El îi acuza  pe angajatii de la BCCO ca iau în derâdere munca de la brigada. Întregul scandal are legatura, însa, cu fostul sef al institutiei, Toma Rus, care, odata cu plecarea lui Gheorghiu, forteaza întoarcerea sa în fruntea “Crimei organizate” clujene În fapt, pentru linistea ei, mafia clujeana îl vrea pe Toma Rus înapoi în fruntea BCCO Cluj.

Practic, Gheorgiu a fost “executat” în stil mafiot, dupa reteta consacrata a lui Toma Rus.

BCCO Cluj a ramas fara conducere dupa ce Dragos Gheorghiu, fostul comandant al structurii anticoruptie clujene a renuntat la acest post pentru o pozitie de ofiter de legatura în cadrul ambasadei Românie din Cehia. Motivul principal pentru care acesta a parasit acest post este legat de faptul ca în exercitarea profesiei au intervenit mai multi “factori disturbatori”, unul dintre acestia fiind Toma Rus, fostul sef al structurii.

Maestrul papusar

Dupa avansarea comisarului sef Toma Rus pe postul de director adjunct la Directia Generala de Combatere ca Criminalitatii Organizate si Antidrog (DGCCOA), postul lasat vacant de acesta la BCCO Cluj-Napoca a fost scos la concurs. La respectivul examen s-a prezentat Dragos Gheorghiu, fost ofiter la structura paralela din Brasov împreuna cu mai multi ofiteri din Cluj.  Acesta a câstigat pozitia de sef al “crimei organizate” în fata inspectorului de politie Horea Olteanu, personaj implicat în mai multe scandaluri cu iz penal, care este cercetat în momentul de fata de catre DNA,  si apropiat al fostul comandant al brigazii, Toma Rus. La finele mandatului, Gheorghiu a afirmat ca nu a avut o viata usoara în cadrul brigazii.

Intrat în “gura lupului”, într-un mediu necunoscut lui, între niste personaje care erau loiale doar unor anumite persoane, acesta nu a avut nicio sansa. În momentul de fata, singurele realizari din fruntea BCCO Cluj-Napoca sunt anihilarea unor minuscule retele de traficanti de droguri sau recuperarea unor prejudicii infime din fraude pe internet, asta în conditiile în care în portofoliul lui se gasesc o sumedenie de cazuri rezolvate de criminalitate infractionala care au tinut prima pagina a zierelor centrale. Cunoscând trecutul si activitatea ireprosabile ale acestuia din cadrul structurii centrale a DNA si din cadrul CZCCOA Brasov este curios faptul ca Dragos Gheorghiu nu a reusit performante în fruntea bigazii clujene. O explicatie plauzibila ar putea fi legata de interferentele pe care anumiti oameni influenti din cadrul Politiei l-ar fi avut asupra angajatilor BCCO Cluj-Napoca pentru ca acestia sa nu se “chinuie” sa-si faca treaba. Un asemenea personaj este Toma Rus, fostul sef al structurii.

Potrivit surselor noastre lui Toma Rus nu i-ar fi convenit foarte mult ca pe locul ramas vacant a “aterizat” Gheorghiu, o persoana a carui avere personala se restrânge la un automobil pentru care înca plateste leasing. Un alt “motiv” pentru care angajatii BCCO Cluj-Napoca nu au “pus osul” poate fi si faptul ca Horea Oltean, adjunctul lui Gheorghiu si apropiat de-al lui Toma Rus ar fi pierdut concursul pentru ocuparea postului de sef al Brigazii în favoarea lui Ghoerghiu. Conform unor informatii, acesta ar fi facut tot ce i-a stat în putinta pentru a-l face sa plece de la conducerea institutiei. În consecinta, el le-ar fi sugerat angajatilor brigazii sa nu se chinuie foarte mult în exercitarea functiei si sa creeze un climat de instabilitate care la urma ar fi rezultat prin plecarea lui Gheorghiu de la BCCO Cluj-Napoca. Dragos Gheorghiu a anuntat în mai multe materiale aparute în presa locala faptul ca nu si-a putut desfasura activitatea în fruntea BCCO Cluj-Napoca din cauza interferentelor mai multor “sefi” de la Bucuresti care treceau peste directivele pe care acesta le dadea. Cel mai clar exemplu este faptul ca acesta acorda calificative politistilor aflati în subordinea acestuia, aceste note fiind ulterior schimbate la interventia mai multor politisti influenti printre care si Toma Rus.

Odata cu plecarea lui Gheorghiu de la BCCO Cluj-Napoca, în mod logic se va organiza un concurs pentru ocuparea postului vacant. Totodata, exista doua ipoteze plauzibile: fie Toma Rus se va întoarce în fruntea BCCO Cluj, fie îsi va sustine protejatul, pe Horea Oltean sa ocupe aceasta functie. Este de remarcat faptul ca atât Toma Rus cât si Horea Oltean au dosare penale pe numele lor pentru diverse fapte de coruptie.

Intolerant

Reamintim ca, la instalarea pe fotoliul de sef al BCCO Cluj-Napoca la mijlocul lunii mai 2007 acesta a vorbit pentru Gazeta despre planurile pe care acesta le avea în exercitarea mandatului. Acesta vorbea la momentul respectiv despre faptul ca nu va tolera excesele de zel ale angajatilor BCCO Cluj-Napoca si ca va acplica masuri dure împotriva celora care nu vor respecta regulile impuse de uniforma si insigna. “În primul rând le-am explicat din prima zi ca sunt adeptul profesionalismului, adica îmi doresc ca în unitatea aceasta sa existe ofiteri si agenti de politie de elita. Le-am explicat ca pentru mine structurile teritoriale de combatere a criminalitatii organizate sunt unitati de elita ale Politiei Române. Îmi doresc ca în aceste unitati sa lucreze oameni de elita care sa aiba pe lânga profesionalism si o pasiune pentru munca aceasta nu sa vina la munca doar de dragul de a veni la munca. Ofiterii de la BCCO trebuie sa aiba o loialitate incontestata pentru institutie si spirit de echipa. Aici nu se poate lucra decât în echipa. Sunt formatiuni în cadrul Politiei Române unde se poate lucra si individual, dar aici nu se poate lucra decât în echipa pentru ca infractorii lucreaza la fel în echipa. O alta dorinta a mea raportata la tot colectivul este eliminarea oricarei umbre sau suspiciuni de coruptie care au fost puternic mediatizate raportat la cei trei lucratori. Din pacate nu sta în sarcina mea sa rezolv aceste probleme judiciare. Însa le-am spus ca în cazul în care voi constata ca punctual lucratorii din brigada nu respecta legea indiferent ca e vorba de reguli de circulatie si nu se aflau în misiuni sau ca este vorba despre fapte de coruptie sau abuzuri în exercitarea profesiei voi dispune masuri în consecinta. Le-am explicat ca pentru mine un ofiter de elita trebuie sa fie un exemplu. Exista situatii în care sa zicem se impune o trecere pe rosu, dar acele situatii se impun doar în misiuile pe care acestia le au”, spunea Gheorghiu anul trecut.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.