Lumea in pragul celei mai mari inarmari de la Razboiul rece incoace

Evenimentele recente de pe scena internaţionala au adus din nou in discuţie problema inarmarii mondiale. Daca pe timpul Razboiului Rece existau doua blocuri care se intreceau in cursa inarmarii, in prezent pe scena militara internaţionala cuvantul de ordine pare a fi “toata lumea contra toata lumea”, India inarmandu-se contra Chinei, Japonia şi Coreea de Nord contra regimului de la Pheniang iar China contra restului lumii.

In ultimele saptamani, lumea a stat cu ochii pe Coreea de Nord, al carui dictator de recent instalat in funcţie anunţa ca ţara sa va efectua teste cu privire la obţinerea tehnologiei de producere a unei rachete capabile sa atinga ţinte aflate la mare distanţa. Pana in prezent doar China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite era dotate cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), cu o raza de acţiune de peste 5.500 de kilometri. Chiar daca a explodat la mai puţin de doua minute dupa lansare, racheta Taepodong-2, balistica, intercontinentala, cu o raza de acţiune cuprinsa intre 6.000 şi 9.000 de kilometri a reuşit sa dea emoţii atat lumii occidentale, cat şi Chinei sau Rusiei. Imediat dupa ce racheta a cazut in Marea Galbena, marina sud-coreeana a trimis nave pentru recuperarea resturilor, la operaţiuni participand şi ambarcaţiuni chineze, ruse şi americane.
Chiar daca unii analişti considera acţiunile lui Kim Jong Un ca fiind doar un joc prin care incerca sa obţina respectul comunitaţii internaţionale, nu este mai puţin adevarat faptul ca acesta a reuşit sa ofere ţarilor interesate pretextul perfect pentru a se inarma. In acest sens, Coreea de Sud a montat noi sisteme de rachete de croaziera capabile sa distruga ţinte precum baze de lansare a rachetelor sau de efectuare a testelor nucleare de pe teritoriul nord-coreean. Japonia, celalalt vecin al Coreei de Nord şi aliatul strategic al SUA, a anunţat ca a pregatit sistemelor de aparare antiracheta, pentru a putea distruge un proiectil pe care se pregateşte sa il lanseze regimul de la Phenian. "Am ordonat pregatirea desfaşurarii sistemelor PAC-3 şi a navelor de razboi echipate cu Aegis", declara pentru presa nipona ministrul Naoki Tanaka. Pentru a se putea apara in eventualitatea unui atac, Japonia a anunţat ca Japonia are la dispoziţie doua dispozitive complementare de aparare antiracheta: baze cu rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) şi distrugatoare ce dispun de un sistem de lupta Aegis, care permite lansarea de rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3). 

China joaca la doua capete
Criticata dur de catre comunitatea internaţionala pentru frecventele incalcari ale drepturilor omului sau pentru practicile economice anticoncurenţiale, China lasa de inţeles ca este interesata direct de o eventuala inarmare a Coreei de Nord. Recent, China a fost suspectata ca ar fi furnizat lansatorul mobil al rachetei cu raza lunga de acţiune pe care Coreea de Nord l-a prezentat in cursul recentei parade militare, Beijingul riscand sa fie acuzat de incalcarea unor sancţiuni ONU. Conform unei companii americane specializate in obţinerea informaţiilor pentru mediile de afaceri, vehiculul cu 16 perechi de roţi, cunoscut sub numele de "transportor-inalţator-lansator" (TEL), pare sa aiba la baza un design chinez. Versiunile chineza şi nord-coreeana de TEL "au acelaşi design de parbriz, aceeaşi configuraţie a ştergatoarelor de parbriz, acelaşi design al uşilor şi manerelor, o zona de grilaj foarte asemanatoare, aproape aceeaşi configurare a farurilor de pe bara din faţa şi acelaşi design al treptelor catre cabina", noteaza Washington Post. Instalaţia nord-coreeana a fost prezentata in cursul unei parade de amploare care a avut loc la sfarşitul saptamanii la Phenian, unul dintre evenimentele dedicate marcarii a 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord.

"Daca va fi confirmata o implicare a Chinei in furnizarea acestui (tip de) inalţator-lansator Coreei de Nord, se pune problema incalcarii Rezoluţiei 1.874 a Consiliului de Securitate al ONU", a declarat James Hardy, editorul pentru regiunea Asia-Pacific al Jane's Defense Weekly. Rezoluţia interzice furnizarea catre nord-coreeni a "oricarui tip de arme sau material (militar), oferirea de tranzacţii financiare, antrenament tehnic, servicii sau asistenţa in legatura cu asemenea arme".Furnizarea unui asemenea vehicul Coreei de Nord, cu incalcarea sancţiunilor internaţionale, "ar necesita aprobarea la cele mai inalte nivele in Guvernul chinez şi in Armata de Eliberare a Poporului", a apreciat Parsons. Acest lucru ar avea implicaţii asupra negocierilor vizand stoparea programului nuclear nord-coreean, singurul forum de negocieri intre Phenian şi comunitatea internaţionala. China este ţara care gazduieşte negocierile. In cazul in care China a ajutat in secret programul balistic nord-coreean, acest lucru ar "putea submina in mod fatal negocierile intre cele şase parţi, (deoarece acestea sunt) construite pe premisa ca exista o dorinţa unanima de impiedicare a Nordului sa dezvolte o capabilitate nucleara", a subliniat Hardy.

Conflictul dintre China şi India, un scenariu tot mai plauzibil

A doua ţara dupa populaţie şi una dintre puţinele care deţin armament nuclear, India a anunţat recent ca dezvolta şi ea tehnologii pentru lansarea unei rachete capabile sa atinga ţinte aflate la o mare distanţa.  Saptamana trecuta India a efectuat primul test al unei noi rachete cu raza lunga de acţiune şi cu o capacitate nucleara, care poate lovi orice ţinta situata pe teritoriul chinez, a anunţat Agenţia insarcinata cu dezvoltarea tehnologiilor militare (DRDO). Racheta de tip Agni V, din clasa IRMB de rachete "intermediare", cu raza de acţiune de pana in 6.400 de kilometri, a fost lansata la ora locala 8.05 (5.35, ora Romaniei) de la o baza situata pe mare, in largul coastelor statului Orissa, in est. "Anunţ lansarea reuşita a rachetei Agni V (…), un eveniment istoric, care onoreaza ţara noastra, in domeniul tehnologiei rachetelor", a declarat V. K. Saraswat, directorul DRDO, pentru postul de televiziune NDTV."Suntem, in prezent, o putere dotata fara de egal, intre majoritatea ţarilor din lume", a apreciat el. DRDO spera sa lanseze racheta miercuri seara, insa operaţiunea a fost amanata din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Agenţia a anunţat ca a stabilit o fereastra de timp de trei zile in vederea efectuarii tirului, de miercuri şi pana vineri. Un test reuşit ar reprezenta un avans major pentru cea de a treia putere economica din Asia, care s-a angajat intr-un vast program de achiziţii militare destinate modernizarii armatei sale şi care incearca sa işi sporeasca mijloacele de aparare, in special faţa de China. Conform oficialilor indieni, racheta de 50 de tone şi 17 metri inalţime ar putea atinge ţinte in China şi in intreaga Asie, dar şi in anumite ţari din Europa.

Evenimentele recente nu au putut lasa indiferenta SUA, al carei proiect de scut antiracheta din Europa a starnit mereu reacţii potrivnice din partea Rusiei.  Directorul Agenţiei de Aparare Antiracheta (MDA) a Pentagonului, locotenent-generalul Patrick O'Reilly, a afirmat recent intr-o audiere la Senat, ca armata continua planurile de instalare a sistemului antiracheta Aegis Ashore in Romania şi Polonia. In cursul unei audieri intr-o comisie a Senatului american privind cererea de buget a MDA de 7,75 miliarde de dolari pentru 2013, generalul a precizat ca armata continua planurile de instalare pe uscat, in Europa Centrala, a unor interceptori maritimi modificaţi. Sistemul antiracheta Aegis este denumit SM-3 Block IIA şi este dezvoltat impreuna cu guvernul nipon, asemanator celui pe care Japonia se bazeaza contra ameninţarii nord-coreene.


Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.