Chiriaşii ANL vor putea să-şi cumpere locuinţele după ce Guvernul va trece imobilele în proprietatea privată a statului.
Guvernul a decis, săptămâna trecută, vânzarea locuintelor ANL către chiriaşi, a anunţat premierul Emil Boc la data de 28 aprilie. Este vorba despre 14.745 de locuinte, preţul mediu de vânzare prognozat fiind de 40.000 de euro pe locuinţă.

Boc a mai spus că preţul fiecărei locuinţe va fi stabilit de primăria care le-a construit.
Guvernul mizează pe strângerea a 590 de milioane de euro din vânzarea locuinţelor ANL. "Facem acest pas pentru a găsi resurse pentru continuarea construcţiei de locuinţe pentru tineri", a declarat premierul.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga, a anunţat că vor putea cumpăra locuinţele tinerii care au stat deja minim trei ani în chirie. Primele 3.321 de locuinţe ANL, care săptămâna aceasta vor face obiectul unor hotărâri de guvern pentru a fi trecute din proprietatea publică în cea privată a statului, vor putea fi vândute chiriaşilor. "Prin nota aprobată în şedinţa de azi(n. r. – 27 aprilie) a Guvernului, noi am cerut ca pentru 12.843 de locuinţe care sunt finalizate între 1 ianuarie 2004 şi 30 aprilie 2008, SGG să facă demersurile pentru a le trece din domeniul public al Consiliilor Locale în cel public al statului, urmând ca noi să le trecem şi pe acestea în domeniul privat al statului şi să le putem vinde”, a spus Blaga.

Termenul minim de închiriere, redus de la cinci, la trei ani

Până la data de 27 aprilie 2009, Ministerul Dezvoltării a primit situaţia doar de la 45 de Consilii Locale din 32 de judeţe, pentru 3.321 de locuinţe care au fost transferate în proprietatea publică a statului şi care vor fi trecute în domeniul privat al statului, prin HG, săptămâna aceasta. Blaga a arătat că restul de 49 de Consilii Locale din 25 de judeţe, care au 3.792 de locuinţe, nu au transmis situaţia la centru.
După ce în decembrie 2008 Guvernul a emis OUG prin care termenul minim de închiriere de cinci ani este redus la trei, numărul locuinţelor ce pot fi scoase la vânzare a crescut la 14.745. "În acest moment putem discuta despre 14.745 de locuinţe care îndeplinesc condiţiile pentru a putea fi vândute dacă facem aceste demersuri", a spus el. Potrivit lui Blaga, preţul mediu de vânzare este de 40.000 de euro, iar prin vânzarea celor 14.745 s-ar colecta la bugetul Ministerului Dezvoltării 590 de milioane de euro, care vor fi utilizaţi tot pentru construirea de locuinţe ANL. Banii nu vor fi viraţi în bugetele locale pentru că, astfel, doar în localităţile în care s-a construit până în prezent ar mai putea fi construite alte imobile ANL. "Astfel vom putea discuta de o distribuţie transparentă către toate unităţile administrativ-teritoriale din ţară, pentru ca toţi tinerii să poată beneficia de aceste facilităţi", a precizat Vasile Blaga.

Condiţiile în care chiriaşii puteau cumpăra apartamentele ANL când termenul minim de închiriere era cinci ani sunt achitarea preţului stabilit pe apartament, cu banii jos. Foarte important este că nu aveau dreptul să cumpere locuinţele ANL decât chiriaşii cu mai puţin de 2.500 de lei – venit lunar brut pe membru de familie, iar vânzarea apartamentului mai devreme de cinci ani era interzisă.

Anul acesta termenul minim de închiriere a scăzut cu doi ani, iar condiţiile in care chiriaşii pot cumpăra apartamentele ANL sunt stabilite de guvern.

Situaţia în Bistriţa-Năsăud

În municipiul Bistriţa, în foarte scurt timp va începe construirea noilor blocuri ANL din Subcetate, mai precis a 138 de apartamente. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a alocat trei milioane de lei pentru ridicarea noilor ANL-uri din Subcetate. În Subcetate se vor construi 43 de garsoniere şi 95 de apartamente.
În Bistriţa există deja 635 de locuinţe construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, chiria lunară a acestora variind între 85 şi 130 de lei pe lună. Aceste imobile se adresează tinerilor sub 35 de ani care nu au în proprietate o locuinţă.
Tinerii sub 35 de ani îşi vor depune dosare de solicitare a unei locuinţe ANL la sediul Direcţiei de Fond Imobiliar din Bistriţa. În funcţie de punctajul obţinut, aceştia vor fi selectaţi pentru a primi o locuinţă ANL. Termenul de depunere a dosarelor pentru solicitarea unei locuinţe ANL va fi de 6 luni.
Se estimează că vor fi aproximativ 3.000 de cereri pentru noile blocuri din Subcetate, însă numai 138 de solicitanţi vor primi o locuinţă ANL în Bistriţa.
Cu toate ca la debutul proiectului de construcţie a locuinţelor de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe se spunea că acestea nu vor fi vândute şi că la împlinirea vârstei de 35 de ani actualii chiriaşi vor trebui să-şi caute casă, situaţia s-a schimbat radical, iar locuinţele se vor vinde actualilor chiriaşi cu condiţia să fi locuit cel puţin trei ani în ele. În situaţia de faţă se află locatarii din blocurile ANL din Viişoara, parte din zona Subcetate, dar şi cei care locuiesc pe Tiberiu Brediceanu, Zefirului, Tărpiului sau Sălciilor.

Preţul mediu de vânzare a unei locuinţe construite de ANL este de 40.000 de euro. Urmează ca Primăria municipiului Bistriţa să stabilească preţul fiecărei locuinţe în parte.
La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost construite 790 de locuinţe, dintre care în municipiul Bistriţa 635.
"Pentru vânzarea apartamentelor ANL din Bistriţa, Primăria aşteaptă normele legislative, există o ordonanţă de un an de zile, aşteptăm un act normativ", a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.

Sumele alocate pentru judeţ pe 2009

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a alocat judeţului nostru 110 milioane de lei, aceşti bani urmând a fi cheltuiţi anul acesta pentru blocuri ANL, aflate în diferite stadii de construire. Astfel, sumele alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şsi Locuinţei pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, pe 2009 sunt următoarele: – pentru blocuri ANL aflate în stadiu avansat de construcţie: Năsăud (20 de apartamente) – 7,9 milioane ; Beclean (50 apartamente) – 1,9 milioane.

Pentru blocuri ANL ce vor „începe” anul acesta: Bistriţa 138 de apartamente – 3 milioane; Livezile (18 apartamente) – 300.000 de lei; Maieru (24 de apartamente) – 1 milion ; Năsăud (20 apartamente) – 1,4 milioane.
Proiectele demarate de Agenţia Naţională a Locuinţei prevăd construirea de alte noi locuinţe destinate tinerilor în localităţile: Bistriţa (încă 60 de apartamente), Bistriţa Bârgăului (16 apartamente), Prundu Bârgăului (32 de apartamente), Feldru (32 de apartamente), Lunca Ilvei (32 de apartamente).
Deocamdată, aceste proiecte sunt în fazele incipiente, banii urmând a fi folosiţi pentru studii de fezabilitate şi proiectare.
 
 
Delia Hriţuleac

3 COMENTARII

  1. mi se pare cam piperat pretul tinind cont ca pretul apartamentelor a scazut in bistrita si mai ales ca banii trebuie achitati toti odata

  2. nu vi se pare un pret prea ridicat pentru acele blocuri?La ora actuala pretul apartamentelor construite cu centrale termice proprii, canalizare si conditii mai bune sunt mai ieftine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.