Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, nu deţine bani în conturi, nici la băncile din ţară şi nici la cele din străinătate.
Într-un top al preşedinţilor de consilii judeţene din ţară în funcţie de sumele de bani pe care aceştia le au în diferite conturi, Liviu Rusu se numără printre cei 14 care nu niciun depozite bancar.

Dacă unii preşedinţi ai consiliilor judeţene din România nu deţin niciun leu în conturi, alţii nu stau deloc rău la acest capitol. Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, ocupă locul întâi în clasament, având la bancă nu mai puţin de 3,8 milioane de euro, potrivit econtext.ro.
Şi Nicuşor Constantinescu, omologul lui Căncescu din Constanţa, are în conturi o sumă frumuşică, de peste 700.000 de euro. Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, deţine şi el aproape 280.000 de euro la bancă.
Printre cei care nu au depozite bancare sau au mai puţin de 5.000 de euro şi nu i-au menţionat în declaraţiile de avere se numără preşedinţii consiliilor judeţene din judeţe precum Bistriţa-Năsăud, Suceava, Olt, Dolj, Covasna, Vrancea, Vaslui sau Tulcea.

Liviu Rusu nu are bani la bancă, dar are multe bunuri

Deşi nu are niciun ban în conturi, Liviu Rusu stă foarte bine în ceea ce priveşte bunurile pe care le deţine.
Potrivit declaraţiei sale de avere, Liviu Rusu şi soţia sa sunt proprietarii unui teren intravilan în Sângeorz-Băi, de 0,25 ha, şi a unuia agricol, în Ragla, de 3,5 ha, moştenire. Totodată, familia Rusu deţine o casă în Sângeorz-Băi şi una la Ragla şi două apartamente, unul în Bistriţa şi unul în Bucureşti, dar şi două autoturisme, un Jeep fabricat în 2008 şi un Renault Megan din 2003.
La capitolul active financiare, Liviu Rusu declară 5.614 titluri la SC Montana Islaz SRL, cu valoarea totală la zi de 140.350 lei.
Preşedintele CJ BN a încasat în 2010 un salariu anual de 46.543 lei, adică 3.878 lei lunar. Faţă de 2009, Liviu Rusu a luat anul trecut mai puţin cu circa 7.000 de lei. Venitul familiei Rusu a fost completat în 2010 de salariul soţiei preşedintelui CJ BN, care a încasat doar 7.200 lei de la SC Montana Islaz SRL, în calitate de administrator al acestei firme, al cărui asociat unic este Liviu Rusu. Tot doamna Rusu a obţinut din investiţii alţi 44.800 lei, dar şi 37.000 de lei din activităţi agricole.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, a avut anul trecut cel mai mic salariu în comparaţie cu omologii lui din ţară. În 2009, Liviu Rusu a încasat un salariu net lunar de 4.499 lei, care şi la acea dată era printre cele mai mici salarii dintre cele obţinute de şefii judeţelor, iar în 2010, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud a încasat un salariu diminuat 13,8 procente, mai precis 3.879 lei.

Aristotel Căncescu deţine o avere fabuloasă

Conform topului realizat de econtext.ro, Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, stă cel mai bine la capitolul depozite bancare.
În declaraţia sa de avere pe anul 2010 este menţionat faptul că el are două depozite bancare, ambele la BRD, unul în valoare de 2.190.290 de euro, deschis în 2006, iar celălalt în valoare de 2.266.332 de dolari, deschis în 2010. Echivalând în euro, Aristotel Căncescu are la bancă nu mai puţin de 3,87 milioane de euro.
Tot în acelaşi document se precizează că preşedintele Consiliului Judeţean Braşov deţine un teren intravilan cu o suprafaţă de 2.500 metri pătraţi în Braşov, cumpărat în 2006, precum şi două case în Braşov. Acesta nu are maşină. Anul trecut, Căncescu a obţinut din salariu suma de 48.801 lei.
El este urmat de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care are în conturi suma de 738.000 de euro. Potrivit declaraţiei sale de avere pe anul 2010, acesta deţine şapte terenuri intravilane, în localităţi ca Bucureşti, Tulcea, Constanţa sau Piatra Neamţ. Nici la capitolul case şeful CJ Constanţa nu stă deloc rău, în condiţiile în care are două case de locuit în Constanţa şi Bucureşti şi una de vacanţă la Piatra Neamţ.
La bunuri mobile, în declaraţia de avere a lui Constantinescu sunt trecute o şalupă de agrement şi nu mai puţin de cinci autoturisme, produse de firme precum Fiat, Land Rover sau Jaguar. Preşedintele CJ Constanţa este acţionar la opt firme. În 2010, el a obţinut un salariu de 48.640 lei. De asemenea, Constantinescu a menţionat în declaraţia sa de avere că deţine tablouri, bijuterii şi mobilier vechi, însă nu poate estima valoarea lor.
Locul trei în top este ocupat de preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, cu circa 280.000 de euro la bancă. Conform declaraţiei sale de avere pe anul 2010, postată pe site-ul CJ Arad, acesta deţine un teren agricol şi unul intravilan, un apartament şi o casă de locuit. Din indemnizaţia de preşedinte al CJ Arad, Ioţcu a obţinut anul trecut suma totală de 48.481 lei.

Flutur şi Oprişan, zero lei la bancă

Printre cei 14 preşedinţi de consilii judeţene care nu se pot lăuda cu bani în conturi se află nume sonore, cum ar fi Mihai Tabuleac, Gheorghe Flutur sau baronul Marian Oprişan.
Totuşi, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava stă bine la capitolul avere. El deţine trei terenuri intravilane şi trei terenuri extravilane, două case de locuit în localitatea Gura Humorului, un autoturism marca Audi, fabricat în anul 2002, donat de un cumnat din Germania. Flutur a câştigat anul trecut din salariu suma de 48.801 lei.
Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, are, conform declaraţiei de avere pe anul trecut, un teren agricol în localitatea Vînători, judeţul Vrancea, şi patru apartamente în Focşani. Oprişan are şi două credite la bancă, ambele scadente în 2020, însumând 34.500 de euro. Din indemnizaţia de preşedinte al CJ Vrancea, acesta a câştigat în 2010 suma de 48.549 lei.
Dumitru Beianu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, şi Ion Cilea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, au, fiecare, puţin peste 5.000 de euro la bancă. Nici Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, nu are prea mulţi bani în conturi – 6.000 de euro. Puţin peste această sumă are la bancă omologul său din Harghita, Csaba Borboly- 6.023 de euro.
Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, are în conturi suma de 32.853 euro, iar Alin Tişe de la CJ Cluj deţine 46.311 euro la bancă.
În total, banii lichizi ai şefilor consiliilor judeţene se ridică la aproape 6 milioane de euro.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.