Fostul președinte al Curții Constituționale (CC) Augustin Zegrean a declarat, marți, că respingerea desemnării ca prim-ministru a unei persoane pe care șeful statului nu o dorește, nu poate fi un motiv de suspendare. „Să vină cu altă propunere. Asta se poate face. Nu-l poate obliga nimeni pe președinte să desemneze o persoană pe care nu o dorește”, a precizat, pentru Agerpres, Augustin Zegrean.

Fostul președinte al CC a mai spus, în contextul respingerii propunerii PSD pentru funcția de premier, că șeful statului doar „își face treaba”. „Ăsta ar fi un motiv de suspendare? El își face treaba. Constituția îi dă voie să desemneze sau nu persoana care i-a fost propusă”, a mai adăugat Augustin Zegrean.

De inconsistența demersului de suspendare al președintelui se pare că și-au dat seama și unii lideri ai PSD care vin acum cu alte „variante tehnice”.

Eugen Nicolicea, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, a declarat marti seara la România TV că „tehnic” ar fi posibil un scenariu politic prin care coaliția PSD – ALDE să îl suspende pe președinte, fără ca suspendarea să fie urmată de un referendum de demitere. O asemenea soluție ar putea duce la instalarea unui guvern condus de Sevil Shhaideh, cât timp Iohannis e suspendat, iar președinte interimar e președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Putem suspenda președintele, dar fără să mergem la referendum de demitere. Tehnic se poate și așa: îl suspendam ăn Parlament, punem guvernul, apoi revocăm hotărârea Parlamentului de suspendare a președintelui și nu mai facem referendum de demitere”, a spus Nicolicea.

La Articolul 95, referitor la suspendarea Președintelui, Constituția României prevede următoarele:
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.