Atat liderul de la Casa Alba, cat si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au condamnat public violenta cu care regimul lui Muammar al-Gaddafi incerca sa innabuse manifestatiile impotriva actualei conduceri. Chiar daca pana acuma liderii s-au rezumat la a face declaratii dezaprobatoare, presa internationala si organizatiile umanitare nu exclud posibilitatea unei interventii militare in zona. Pretextul unei asemenea intrari in forta pare a fi siguranta propriilor cetateni, care trebuiesc repatriati din zonele de conflict.

Reactii internationale la situatia din Libia
Pe masura ce situatia din Libia se inrautateste, liderii politici ai principalelor tari industrializate s-au intalnit pentru a discuta o posibila interventie militara in regiune.  Liderii UE s-au intalnit vineri, 11 martie, la Bruxelles, special pentru a discuta problemele din Libia. Premierul britanic David Cameron si presedintele francez Nicolas Sarkozy au cerut incetarea imediata a violentelor in Libia si l-au indemnat pe Gaddafi sa plece. Ei au subliniat, insa, ca orice interventie in criza libiana, inclusiv instituirea unei zone de excludere aeriana, va fi facuta doar cu sustinerea internationala.
Cu putin timp in urma, presedintele american, Barack Obama, afirma ca reprimarea violenta a manifestatiilor din Libia este scandaloasa, iar cei vinovati trebuie sa raspunda pentru actiunile lor. El a anuntat ca secretarul de stat american, Hillary Clinton, va participa, luni, la o reuniune la Geneva a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, consacrata situatiei din Libia.
 
"Suferinta si baia de sange sunt scandaloase si inacceptabile", a spus Obama in  prima sa declaratie referitoare la violentele din Libia. "Amenintarile si ordinele de  a deschide focul asupra manifestantilor pasnici (…) nu fac decat sa pedepseasca poporul libian. Aceste actiuni incalca regulile internationale si contravin decentei, asa cum este inteleasa in general. Aceste violente trebuie sa inceteze", a adaugat el.
 
"Intr-o astfel de situatie, este necesar ca natiunile si popoarele din intreaga lume sa se exprime pe o singura voce si sa depuna eforturi pentru aceasta", a afirmat Obama.
 
Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley, afirmase ca SUA ar putea lua in considerare o serie de sanctiuni impotriva regimului libian.
 
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut Uniunii Europene sa suspende relatiile economice si financiare cu aceasta tara. El a condamnat reprimarea brutala si sangeroasa a protestelor din aceasta tara si a cerut comunitatii internationale sa nu ramana un simplu spectator la aceste incalcari flagrante ale drepturilor omului. Astfel, Sarkozy a cerut adoptarea rapida de sanctiuni concrete din partea UE, dar si ca blocul comunitar sa-si suspende relatiile de orice fel cu Libia. Miercuri, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, a condamnat uciderea protestatarilor din Libia si a cerut autoritatilor de la Tripoli sa respecte dorinta poporului.
Exporturile Libiei in scadere, pretul petrolului in crestere
Exporturile libiene de petrol au fost extrem de afectate in ultima perioada si au scazut mult sub cei 500.000 de barili pe zi care reprezentau exportul mediu, a anuntat Agentia Internationala pentru Energie.
 
In perioade normale, Libia exporta 1,2 milioane de barili de petrol pe zi, din care circa 85% catre Europa. Potrivit agentiei, infrastructura de petrol pare sa fi fost deteriorata ca urmare a bombardamentelor puternice asupra terminalelor petroliere estice Ras Lanuf si Es Sider, anuntand o escaladare alarmanta in ceea ce priveste sectorul petrolier. Impactul evenimentelor din Libia asupra rafinariilor europene a fost atenuat de lucrarile sezoniere de mentenanta.
 
De asemenea, conflictul din Libia a dus la cresterea semnificativa a pretului petrolului, intunecand perspectiva relansarii economice.
Criza libiana face ca benzina sa ajunga la un record istoric, de 1,285 de euro pe litru, semnaleaza si cotidianul “La Razon”, dupa ce remarca faptul ca tara africana se confrunta cu un razboi civil.

Muammar al-Gaddafi, unul dintre cei mai bogati oameni
 
"Cred ca este o chestiune de zile. Din nefericire, ma gandesc ca acest lucru va costa scump Libia si poporul libian, pentru ca acest om este capabil de orice", afirma Abdel Moneim al-Honi intr-un interviu acordat ziarului “Al Hayat”. "Cred ca se vor produce masacre oribile", adauga diplomatul libian, evocand ipoteza izbucnirii unui razboi civil. Muammar al-Gaddafi este "mai rau" decat fostul dictator irakian Saddam Hussein, iar regimul sau se va incheia peste cateva zile, afirma ambasadorul demisionar al Libiei la Liga Araba.
Presedintele libian este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai bogati oameni. Din cauza unei donatii de aproape 2 milioane de dolari din partea familiei Gaddafi, dar si a unui doctorat acordat unuia dintre fiii dictatorului de la Tripoli, London School of  Economics, una dintre cele mai bune universitati din Europa, se afla acum intr-o situatie jenanta.
Nu intentioneaza sa renunte la putere, chiar daca va folosi forta
Liderul libian Muammar al-Gaddafi a declarat ca nu va renunta la putere si ca alege sa moara ca un martir decat sa paraseasca tara. Acesta i-a numit pe protestatari "oamenii diavolului, lasi si tradatori, care vor sa umilesca Libia". De asemenea, Gaddafi a sustinut ca tinerii iesiti in strada sunt sub influenta drogurilor.
"Toate statele africane admira Libia si toti conducatorii lumii invidiaza Libia. Protestatarii lucreaza pentru diavol, ei vor sa-i umilesca pe libieni", a declarat dictatorul libian.
Acesta a sustinut, in interventia sa la televiziunea de stat, ca "marile puteri ale lumii vor sa distruga Libia" si si-a intrebat, retoric, poporul, daca vrea ca Statele Unite sa intervina in Libia, asa cum au facut-o in Afganistan, Irak sau Somalia.
Longevivul lider libian le-a cerut celor "care il iubesc pe Muammar al-Gaddafi" sa iasa in strada si sa-si arate sustinerea. "Luati-va copiii de pe strazi. Va drogheaza copiii, vi-i imbata si ii trimit in iad", a declarat presedintele libian. Gaddafi a adaugat ca "daca va fi necesar se va folosi forta, in concordanta cu legile internationale si constitutia libiana".
Andrei Tomos

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.