Nu este un mister faptul că MIS Grup este una dintre firmele care câştigă licitaţii pe bandă rulantă în Bistriţa-Năsăud. De data aceasta s-a întrecut de tot: firma mamă a câştigat o licitaţie pentru ridicarea unei clădiri, iar Silvania Internaţional Prod, controlată de fiica omului de afaceri Emil Iugan, a câştigat licitaţia pentru dotarea clădirii ridicate de tată.

 

Cum poate un grup de firme să prindă trei licitaţii la un singur obiectiv? Ei bine, ne învaţă „şmecheria”, Emil Iugan, unul dintre antreprenorii abonaţi la bani publici. Să începem cu începutul.

În 2016, în comuna Şanţ se construia Complexul cultural şi de alimentaţie publică, un soi de cămin cultural cu sală de nunţi, dar şi spaţii pentru comercializarea produselor agroalimentare. Licitaţia a fost câştigată de Emil Iugan, pentru lucrări acesta încasând 3,3 milioane de lei. De altfel, Iugan a fost singurul ofertant.

Pentru acelaşi proiect, Emil Iugan mai încasează 2,4 milioane de lei. Asta după ce Primăria Şanţ a mai organizat o licitaţie pentru modificări ale proiectului iniţial. Şi această licitaţie a fost câştigată, de curând tot de firma lui Iugan.

„În faţă vor funcţiona două spaţii comerciale destinate mărfurilor producătorilor locali, în timp ce în spate va fi un amplu loc de folosinţă a bucătăriei reci, a bucătăriei calde, a depozitului de fructe şi a celui de băuturi, camerei frigorifice, vestiarelor şi grupurilor sociale. Tot de la demisol va porni un lift, care va aduce mâncarea pentru ospeţele de nuntă ce vor fi organizate în primitoarea sală de festivităţi ce va fi amenajară la parter. Mansarda va aparţine unei terase, ce va avea legătură directă cu sala de festivităţi”, descria proiectul chiar la începutul lucrărilor Ioan Szabo.

 

Tatăl cu construcţia, fiica cu dotarea

Dacă MIS Grup s-a ocupat cu ridicarea clădirii şi a mai pus mâna şi pe modificările proiectului, fiica a pus mâna pe licitaţia care prevede dotarea centrului de la Şanţ.

Licitaţia pentru dotarea complexului cu mese şi scaune s-a finalizat în urmă cu câteva zile. Câştigătoarea a fost Silvania Internaţional Prod, firmă care face parte din acelaşi grup de firme, care este administrată de Virginia Fărcaş, fiica lui Emil Iugan.

Autorităţile locale din Şanţ vor plăti 350.000 de lei pentru dotarea cu mese şi scaune a acestui centru. La licitaţie au mai participat şi alţi doi ofertanţi, însă preţul cel mai bun l-a oferit Silvania Internaţional Prod.

 

57 de contracte din bani publici în 10 ani

Aproape 60 de milioane de euro a încasat MIS Grup din 2007 încoace, din bani publici. Firma omului de afaceri Emil Iugan a pus mâna pe nu mai puţin de 57 de contracte, majoritatea încheiate cu autorităţile din Bistriţa-Năsăud.

Firma pare să nu rateze nicio licitaţie organizată în zona sa de activitate. Astfel, în 2010, Emil Iugan pune mâna pe o licitaţie în valoare de 22 de milioane de lei pentru modernizarea unui drum local care leagă Lunca Ilvei de Şanţ, lucrări la proiectul „Modernizare sistem de alimentare cu apă în localitatea Lunca Ilvei”, execuţie de lucrări la proiectul de modernizare şi dotare clădire muzeu în comuna Şanţ, ridicarea unei creşe pentru copii în Lunca Ilvei, furnizare de utilaje pentru întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor.

Doar Primăria Măgura Ilvei a pompat în MIS Grup în jur de 5 milioane de euro în perioada 2012-2015, cu ajutorul a 6 contracte. Trei contracte au vizat modernizarea drumurilor comunale, unul pentru construcţii drumuri comunale, iar altul pentru lucrări de regularizare a cursurilor de apă.

Al 6-lea contract vizează, culmea, lucrări diverse şi neprevăzute la proiectul de modernizare a drumurilor comunale, pe care tocmai firma în cauză le-a făcut.

De la Târlişua, contractele parcă sunt trase la licitaţie. De la Primăria Târlişua, Iugan a încasat de-a lungul anilor 4,7 milioane de euro pentru construcţii de drumuri forestiere şi lucrări de regularizare a cursurilor de apă.

De la Ilva Mică, MIS Grup a încasat 3,2 milioane de euro pentru lucrări de izolaţie termică a şcolii din localitate, modernizarea de drumuri comunale şi amenajarea de drumuri forestiere.

Căianul Mic a băgat 2,5 milioane de euro, sumă „condensată” în trei contracte. Acolo, MIS Grup s-a ocupat de lucrări de regularizare a cursurilor de apă şi a viiturilor şi a reabilitat clădirea Grupului Şcolar „Ioan Căian Românul”.

Acestea nu sunt primele licitaţii câştigate de Iugan la Şanţ. În 2007, MIS Grup îşi adjudecă un contract de 828.488 de euro pentru pietruirea mai multor drumuri forestiere. În 2014, MIS Grup mai câştigă o licitaţie pentru lucrări hidrotehnice de regularizare şi consolidare a malului drept al pârâului Cârţibavul Mare, pentru care primeşte aproape 700.000 de euro.

Tot în 2014, MIS Grup câştigă şi un contract de 363.191 de euro pentru asfaltarea unui tronson dintr-o stradă din comună. În 2015 mai pune mâna pe un contract de 673.926 de euro pentru construirea centrului multifuncţional cu activităţi culturale şi alimentaţie publică, de care vorbeam mai sus.

În ultimii ani, în conturile MIS Grup au mai intrat două milioane de euro de la Milaş, două milioane de euro de la Telciu şi mai bine de două milioane de euro de la Rodna.

Pe lista primăriilor care au colaborat cu MIS Grup se numără şi Lunca Ilvei, care a semnat contracte în valoare de 1,55 milioane de  euro, Maieru şi Braniştea, care au direcţionat câte 1,4 milioane de euro, Feldru – circa 2,6 milioane de euro, Leşu – 1,3 milioane de euro şi Primăria Bistriţa.

Doar pentru campusul şcolar de la CNLR, MIS Grup a încasat 7,1 milioane de euro. De la ISJ Bistriţa-Năsăud mai încasează 1,1 milioane de euro, iar de la ANL 1,5 milioane de euro.

Cifra uriaşă de afaceri pe care o are MIS Grup nici nu ne mai miră. Astfel, pentru anul 2016,  MIS Grup a raportat o cifră de afaceri de 61 de milioane de lei şi un profit net de 2,8 milioane de lei.

În 2015 pare să-i fi mers mai bine, raportând o cifră de afaceri de 85 de milioane de lei şi un profit net de 5 milioane de lei.

Şi mai bine o duce Silvania Internaţional Prod, care a raportat pentru 2016 o cifră de afaceri de 92,3 milioane de lei şi un profit net de 1,5 milioane de lei. În 2015, Silvania Internaţional Prod a raportat o cifră de afaceri de 98,3 milioane de lei, iar în 2014, aceasta trecea de 103 milioane de lei.

Andreea Moldovan

3 COMENTARII

  1. I si care e problema? Aceasta firma pune painea pe masa la jumatate comuna . Ati fi vrut sa fie Frasinul sau Dimexul. Bravo lor , banii raman in comuna, dunt oameni de treaba si ajuta atatea persoane cu probleme fara sa li se intoarca nimic inapoi. Oricine are probleme apeleaza la ei si ii ajuta neconditionat. BRAVO LOR, BANII SA RAMANA LA COMUNA NU LA LARIONESI SAU SCURTU. SARBATORI FERICITE.

  2. Frumos articol de inceput de an 2018…Asta ca sa nu uitam in ce lume raim in Romania 2018. Tara unde mafia este la putere, unde toti din administratia judetului abia asteapta organizarea unei licitatii ca sa-si mai traga o spaga grasa, ca doar nu va inchipuiti ca firmele de genul asteia castiga licitatii in mod cinstit…Asta este realitatea romaneasca, peste tot, nu doar la noi in judet.
    Credeti ca nu se cunoaste sau nu se poate schimba ? Se poate, dar nu se vrea.

  3. Asistați social din bani publici. Se mai și dau cetățeni de onoare și mari angajatori din contracte cu statul. Amu’ sug toate contractele, ca era sa intre în insolventa și amu hop trebuie pupați în cur sa își revină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.