Liberalii și verzii bistriţeni au organizat o conferinţă de presă comună al cărei subiect a fost salvarea zonei verzi din Piaţa Centrală a municipiului, ameninţată cu dispariţia de proiectul de reamenajare propus de municipalitate.

 

Ioan Turc, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, a exprimat neîncrederea liberalilor în proiectele municipalităţii, care în majoritatea cazurilor de dovedesc a fi rateuri, adică bani îngropaţi, el dând ca exemplu locurile de joacă din parcul municipiului care sunt înconjurate de borduri din beton care pot produce accidente, pârtia de schi, care în opinia sa este sub standarde şi inutilă, situaţia fântânilor arteziene sau modul în care sunt amenajate unele pasaje. Referitor la starea trotuarelor, prezentarea a fost destul de plastică: “Trotuarele seamănă cu o  pistă de off-road pentru cei care ies cu copiii în cărucior la o plimbare, unde nu poţi merge nici cu opinci sau pantofi sport”.

De asemenea, Turc și-a exprimat dezacordul și față de alte proiecte ale municipalității, precum cel al construirii unei pasarele în Independenţei, care, în opinia sa, în loc să fluidizeze traficul îl va complica şi mai mult, şi proiectul construirii unui centru intermodal, care este inutil.

Referitor la zona verde din Piaţa Centrală, Turc a evidenţiat faptul că PNL nu se opune proiectului de reamenajare a zonei, dar că acesta ar trebui revăzut, regândit de aşa manieră încât Bistriţa să nu fie privată de o oază de verdeaţă care este emblematică pentru municipiu si care creează confortul cetăţenilor.

În același context, Marius Bălan a propus recadastrarea zonei, care în cartea funciară figurează ca zonă de construcţii încă din 1939 ceea ce ar permite eliminarea zonei verzi fără nici o problemă.

Totodată, Bălan a prezentat rezultatele unui sondaj realizat de Partidul Verde și din care reiese faptul că peste 800 de cetăţeni și-au exprimat dezacordul cu acest proiect care ar afecta confortul urban. Reprezentanții acestei formațiuni politice se gândesc foarte serios la organizarea unui referendum cu privire la acest proiect.

La rândul sau, Cristian Ţetcu a cerut ca municipalitatea să manifeste transparenţă să consulte cetăţenii oraşului prin dezbateri publice privind orice proiect care interesează direct cetăţeanul. Se propune organizarea unei audieri publice, care poate fi mai eficientă decât un referendum pe acest subiect, el evidenţiind că societatea civilă poate avea un cuvânt determinant în rezolvarea acestei probleme.

Și Diana Morar, consilier municipal PNL, se arăta îngrijorată de măsurile de mântuială luate şi recomandă eforturi pentru conservarea identităţii municipiului şi pentru evitarea kitchsului prin imitarea unor amenajări urbanistice copiate de la alte oraşe europene care nu au nimic comun cu personalitatea Bistriţei. În acest context, Diana Morar a adresat o serie de întrebări celor de la Protecția Mediului și celor de la Garda de mediu. Întrebări la care aşteaptă răspuns. De asemenea, se aşteaptă și opinia PSD Bistrița-Năsăud, care până în prezent nu a exprimat nici un punct de vedere cu privire la acest subiect.

 

Marius Vasilică

1 COMENTARIU

  1. Daca asa va fi imaginea Centrului bistritean , atunci va fi dezastru. Va fi unul searbad si deosebit de urat ! Cu totul altceva este insa, daca anumiti copaci sunt prea batrani si trebuie inlocuiti cu altii „tineri „… pentru a vita accidentele nedorite, de care raspunde administratia de la primarie , daca sunt pe domeniul public .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.