Liderii organizaţiilor judeţene bistriţene PSD, PC, UNPR şi PLR au semnat zilele trecute protocolul de colaborare care va fi valabil până în iunie 2016, încercând astfel să resusciteze aparent USL. Liberalii-reformatori ai lui Tăriceanu se împăunează cu faptul că, la finele lunii martie, şi-ar fi înscris partidul în Registrul Partidelor Politice, fapt încă departe de adevăr.

 

În dosarul care s-a judecat la Tribunalul Bucureşti, cap de listă este Partidul Naţional al Mediului, prin „reprezentat legal preşedinte ANUŢOIU IONICĂ”, formaţiune politică ce a solicitat instanţei încuviinţarea modificării statutului partidului. Intervenient în acest dosar a fost PNL Bistriţa-Năsăud care a solicitat instanţei să respingă cererile formulate de PNM.

După cinci termene de judecată, instanţa a admis cererea de modificarea Statutului şi a Programului Partidului, intervenite conform celor hotărâte în cadrul Congresului Extraordinar al Partidului Naţional al Mediului din 19.12.2014, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în 5 zile de la comunicare. Drept urmare, noul statut şi modificările intervenite în baza acestuia, inclusiv denumirea de Partidul Liberal Reformator vor putea fi înscrise în Registrul Partidelor Politice doar atunci când instanţa va pronunţa o sentinţă definitivă şi irevocabilă.

„Anulează ca nesemnată cererea de intervenţie înregistrată la data de 25.02.2015. Admite în principiu cererea de intervenţie formulată de Partidul Naţional Liberal Filiala Bistriţa-Năsăud. Respinge cererea de înscriere în fals. Admite cererea principală. Încuviinţează modificarea Statutului şi a Programului Partidului, intervenite conform celor hotărâte în cadrul Congresului Extraordinar al Partidului Naţional al Mediului din 19.12.2014. Dispune înscrierea modificărilor în Registrul Partidelor Politice. Cu apel în 5 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 30.03.2015”, este sentinţa pronunţată de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Potrivit surselor Gazeta de Bistriţa, liberalii bistriţeni sunt pregătiţi să atace sentinţa imediat după ce vor primi comunicarea oficială.

 

Fac lipeala pe unde şi cu cine se poate

Până una alta, liberal-reformatorii, inclusiv cei din Bistriţa-Năsăud, încearcă să se lipească pe lângă formaţiuni politice mai mult sau mai puţin puternice.

Despre o posibilă fuziune a Partidului Conservator (PC) cu PLR se discută încă de la finele anului trecut, dar până acum nu s-a concretizat nimic. Mai mult decât atât, în rândul conservatorilor rămaşi la mâna lui Daniel Constantin după ce Dan Voiculescu, liderul din umbră a partidului, a fost condamnat la închisoare şi încarcerat, au început să apară tensiuni şi foarte multe discuţii. Asta din cauză că prin fuziunea pusă la cale de Constantin şi Tăriceanu, noua formaţiune politică ar avea un nou statut, o nouă doctrină, iar cei mai mulţi conservatori se tem că astfel îşi vor pierde identitatea.

 

Popescu şi Moldovan, parteneri nu doar la CJ BN

Pe fondul acestor tensiuni care macină la nivel central Partidul Conservator în timp ce liberal-reformatorii mai au de aşteptat o vreme până când partidul lor va deveni unul oficial cu adevărat, zilele trecute a fost semnat la Bistriţa un protocol de colaborare între preşedinţii interimari ai filialelor judeţene ale PSD, UNPR, PC şi PLR, respectiv Radu Moldovan, Alexandru Constantin, Constantin Braşoveanu şi Dorin Popescu.

Protocolul, valabil până în iunie 2016,prevede o colaborare strânsă între cele patru formaţiuni politice la nivel de consiliu judeţean, municipal, oraşe dar şi în cele 58 de comune ale judeţului Bistriţa-Năsăud, fiind o copie a decedatei USL şi un fel de replică a social-democraţilor la unificarea dreptei sub pecetea noului Partid Naţional Liberal.

„În urma mai multor discuţii cu colegii mei preşedinţi ai organizaţiilor judeţene de la partidele care formează coaliţia de guvernare am luat decizia să şi oficializăm relaţia noastră, care este foarte bună, printr-un protocol de colaborare. Le mulţumesc colegilor mei, în special celor de la PLR, pentru decizia de a fi alături de mine şi de proiectele pe care împreună le-am propus cetăţenilor în campania din 2012, proiecte de dezvoltare, de creare a noi locuri de muncă. Au ales să fie alături de promisiunile făcute cetăţenilor în loc să se ducă într-o altă structură politică poate mai convenabilă şi mai atractivă, unde era poate mai puţin de muncă. Această colaborare e cea mai bună pe care am avut-o de când fac politică. UNPR şi-a asumat o candidatură independentă la alegerile locale, e o decizie importantă. E un partid condus mai milităreşte, dar s-ar putea ca multora să le placă milităria pe care o aduce în viaţa politică. În politică lucrurile se pot schimba foarte repede, ce se va decide la nivel naţional vom pune în practică şi la nivel de judeţ. PSD are 7.523 de membri în Bistriţa-Năsăud. Îmi doresc foarte mult ca viitoarea echipă de conducere a Consiliului Judeţean să fie formată din cele patru partide, dar rămâne de văzut, în politică e greu de spus ce se va întâmpla mâine. În momentul de faţă, această alianţă are majorităţi în aproximativ 48-50 de consilii locale”, a declarat liderul PSD BN, Radu Moldovan.

Dorin Popescu, preşedintele interimar al liberalilor reformatori bistriţeni, a subliniat faptul că membrii formaţiunii politice condusă de Călin Popescu Tăriceanu sunt adevăraţii continuatori ai liberalismului.

„Reprezint o formaţiune care a fost aleasă sub forma USL, iar dacă nu era această construcţie poate unii dintre noi nu ne regăseam aici. Am început USL şi trebuie să ne ţinem de cuvânt până la capăt. Împreună cu PC sper să devenim o formaţiune puternică, o formaţiune care să reprezinte ceva pe scena politică. Trebuie să fim uniţi, existăm ca şi cea mai bună variantă de guvernare, atât pe plan local cât şi pe plan naţional. Este foarte clar că încercăm şi sper să reuşim cât mai repede o fuziune a PLR cu PC. Noi suntem continuatorii adevăraţi ai liberalismului, ne identificăm cu liberalismul adevărat”, a spus Dorin Popescu.

Din spusele lui Dorin Popescu reiese însă un aspect foarte interesant în condiţiile în care liberal-reformatorii susţin că există ca partid. Cu toate căîn Bistriţa-Năsăud la numărătoare ar fi circa 100 de aleşi locali, dintre care 11 sunt primari care au migrat din PNL în baza ordonanţei traseismului, formaţiunea politică nu are constituite organizaţii, însă la alegerile locale din vara anului viitor liberal-reformatorii îşi fac calcule să candideze pe liste proprii.

„Nu am făcut încă organizaţiile, suntem în construcţie, dar avem circa 100 de aleşi locali: primari, viceprimari, consilieri. După sărbători vom începe să concretizăm organizaţiile. N-am fost adeptul unui partide masă, considerăm că un număr suficient de membri ar fi în jurul a 1.000. Se vor găsi soluţii să mergem fiecare partid pe liste proprii la alegeri, pentru că ar fi păcat să se piardă voturile liberalilor şi lumea să stea acasă în loc să voteze pseudo PNL-ul”, susţine Dorin Popescu.

DORIN POPESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.