LA LOC COMANDA! Armata Română revine la purtarea obligatorie a uniformei militare în spațiul public

709

Este o decizie așteptată de mult timp de opinia publică, ca Armata Română, să revină la obligativitatea purtării uniformei de oraș și de serviciu în spațiul public. Ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, a anulat ordinul care le permitea militarilor să vină și să plece de la locurile de muncă îmbrăcați în ținută civilă. Noul ordin semnat de ministrul Apărării vine să completeze articolul 211 din Regulamentul de Ordine Interioară (RG1), care reglementează portul uniformei militare.

 

Atât Garnizoana Bistrița, cât și cea din Cluj găzduiesc unele din cele mai mari baze militare din țară, cu un număr de câteva mii de oamenii, care își desfășoară activitatea și locuiesc în cele două orașe. Exagerând un pic lucrurile, nu fără o urmă de ironie, nemaivăzând în spațiul public oameni îmbrăcați în uniformă militară, lumea credea probabil că România nu mai există armată, că a fost desființată. Situația a fost generată de motive multiple, dar principala cauză a fost sărăcia lucie a Armatei Române, ajunsă până în pragul colapsului, datorat unor guvernări dezastruoase și iresponsabile.


Citeşte mai multe detalii despre acest subiect în ediţia tipărită a Gazetei de Bistrita

Doru Costin

6 COMENTARII

 1. D-apoi ar trebui modificata si semantica gradelor militare, ca la ofiteri cel putin este de tot „rasul”… Nu sunt nostalgic dupa epoca „Mitraliatului” , dar ofiterii aveau un epolet cusut cu fir de matase si purtau niste stelutze care ridicau uniforma la un grad de eleganta superioara celor de astazi, care nu arata absolut deloc frumos . ( Era sa spun cat pe ce cum arata, dar tare ma tem ca foloseam un termen foarte urat , ceea ce nu se cuvine raportat de armata care ne reprezinta totusi ) .
  Nu stiu cine a hotarat schimbarea acestei semantici a formei si continutului gradelor militare si cu a cui consultare publica . Interesant este totusi ca la generali a ramas tot cu ” stele” desi nu mai sunt sub „puterea sovietica” . O fi ea traditia militara care se incearca sa se pastreze „din istorie”… dar sa nu uitam ca si oamenii au evoluat dupa ce au „cazut din pom” si erau plini de par ca maimutzele… si asta nu inseamna ca trebuie sa ne intoarcem inapoi si sa fim iar la fel… ! Uitati-va la tinuta celor de la politie, ce frumos si elegant arata… !
  Si ofitzerii americani sunt capitalisti si pentru aia tot… „stelutze”… poarta , ca si rusii care sunt comunisti, doar ca sunt altfel amplasate .
  Problema este ca deja le este rusine unora sa mai poarte haina militara, atat de la Armata, cat si la Politie, SRI, sau alte arme… si n-am inteles de ce .

 2. Sigur că da, opinia publică trepăda de mare nerăbdătoare, toate problemele sunt rezolvate, asta rămăsese. Dacă ne uităm și la fotografia pe care ați publicat-o, aproape sigur, militarii vor deveni ținta bătăii de joc, îmbrăcați în pițigoi multicolori și cu pantalonașii ăia strâmți, „la modă”. Armata este oriunde în lumea asta, o organizație tradiționalistă, ale cărei simboluri
  și uniforme reprezintă ceva și nu țin cont de „modă”.

 3. Ma voi astia cu „moda militara ” … chiar sunteti betegi la cap !
  Eu am crezut ca aia din dreapta, este o poza din epoca medievala … si ati pus-o acolo, sa vedem cat de urata era, nu ca asa vreti s-o concepeti acuma !
  Chiar vreti sa devina toti cei care poarta haine militare , ciuca mistourilor publice ?
  Ma cine dr.acu va propune asa ceva si de unde mama poznii va inspirati ? Ma… parca traiti pe alta „lume ” voi toti cei care lucrati in serviciile de ” moda si logistica militara ” … ! Cu ce societate de ca.cat ati ” batut palma ” sa va faca aceste uniforme , fara sa consultati populatia tzarii si in special pe cei care trebuie sa poarte aceste uniforme ?
  La Jandarmerie, „smecherii” au „batut palma ” cu generalii acestora si sistematic, le tot modifica uniformele si le tot f.u.. cate o dunga, ba cate o linie, ba cate o cuta… si le modifica si le stramba uniformele fel si chip si-i obliga volens-nolens sa si le cumpere pe banii lor. Sa n-aveti impresia ca o uniforma completa, costa 2 milioane de lei… vechi… ci… sa nu va speriati daca va spun ca in jurul a 30 de milioane de lei… Pai, numai o geaca de vara costa 4-5 milioane de lei … , o camasa 100-150, un pantalon de vara 3-400 … si un veston de vara ( de oras ma refer ) undeva la 8-9 milioane de lei vechi…
  La militari li se da o anumita norma de echipare ( in uniforme si in bani ) dar sa nu credeti ca anual la valoarea a cate o uniforma completa… ci dintr-o anumita suma ( minima si aleatorie pe minieter… ) isi cumpara fiecare ce crede ca i s-a rupt, ori invechit sau i-a ramas mica ( cate un veston, cate un pantalon, o pereche de bocanci… o sapca, o cascheta…etc. etc. dar ini nici un caz toate odata si daca te uiti atent la efectivele militare de armata, jandarmerie… etc. egal… veti vedea ca fiecare poarta alt gen de bocanci ori pantofi, ptr ca si le cumpara pe banii lor, de unde pot si vad ei ca sunt mai de calitate si nu li se rup ( sau dezlipesc ) talpile cand sar peste cel mai mic razor ori santz… si pantalonii nu li se rup in c.. , doar cand se apleaca ( sa dea macar bunaziua … ) vorba ceia.

 4. Este un lucru bun. Să știm și noi că avem armată. Uniforma purtată în timpul liber te obligă la o comportare civilizată, uneori tentantă pentru domnișoare, iubitoare de grade, parteneri cu venituri sigure.
  După mine, mai frumoase erau gradele, așa zis „rusești”.

 5. Domnul Gavrila, nu erau rusesti. Erau americane ! Numai aranjamentul pe epolet era de tip rusesc…
  S-a revenit la gradele militare din epoca in care stateam cracanati prin pomi… ca cica-s traditionale, dar generalilor nu li s-a schimbat si tot cu stele au ramas, probabil ca ei nu puteau sta cracanati acolo ca-s prea batrani si ramolitzi .
  Sistematic, nu stiu cine dr.acu a facut tot mai urata si mai urata uniforma militara si acuma vad ca vor s-o faca de „pitzigoi”…
  Au dreptate cei care au comentat pana acuma , poate, poate or citi si cei care se ocupa de „moda militara ” si sa mai lase „traditia ” asta de rahat in evul mediu , ca nu-i pentru zilele noastre .

LĂSAȚI UN MESAJ