Sectia de psihiatrie a Spitalului Orasenesc Beclean a fost scena unui episod macabru in dimineata zilei de 22 martie, anul curent. Un pacient nascut in anul 1970, din satul Halmasau (comuna Spermezeu), si-a incheiat socotelile cu viata in salonul unde statea impreuna cu alti trei pacienti. Trupul neinsufletit al barbatului a fost descoperit de un asitent medical.

Incidentul nu este unul singular. In urma cu patru ani un tanar de 26 de ani, din Ciceu-Cristesti, internat in Sectia de Psihiatrie a Spitalului Orasenesc Beclean, suferind de paranoia, a fost strangulat de un „coleg” schizofrenic.
Pacientul suferea de schizofrenie paranoica
In jurul orei 4 dimineata, omul, bolnav de schizofrenie paranoica, a fost gasit spanzurat cu sireturile de la bocanci de o teava din salon, de catre asistentul de serviciu al institutiei. Din primele investigatii ale Politiei rezulta ca sunt clare cauzele mortii, neexistand suspiciuni de alta natura, fiind excluse si eventuale altercatii sau batai intre colegii de salon. In aceste conditii, cazul a ajuns pe mana medicilor legisti, care urmeaza sa se pronunte oficial asupra cauzei decesului, insa etapa este mai mult o formalitate de constatate a „asfixiei mecanice” ca ultim act al vietii bolnavului, care era internat de aproximativ 10 ani de zile la spitalul din Beclean. Directoarea unitatii spitalicesti, Maria Timar a precizat :,, Bolnavul era internat obligatoriu in spitalul nostru de trei ani, iar joi urma sa aiba un proces pentru ridicarea interdictiei pe care o avea. Probabil acest fapt l-a influentat si l-a determinat sa ia aceasta hotarare de a-si lua viata, spanzurandu-se cu sireturile de la incaltaminte.
Directoarea Spitalului Orasanesc Beclean spune ca nu are in subordine suficienti asistenti
Maria Timar, directoarea Spitalului Orasanesc Beclean a declarat pentru Gazeta de Bistrita: ,, Numarul personalului este relativ mic. Desi regulamentul de ordine interioara prevede o vizita in saloane la o ora, in decursul celor 60 de minute se poate intampla orice. In momentul de fata nu ne permitem un sistem video, pentru ca sumele pe care le primim din contractele cu Casa de Asigurari de Sanatate sunt prea mici.”
,,Nici nu se pune problema angajarii de personal”
Maria Timar spune ca este exclusa angajarea de personal, care ar fi, de altfel, mai mult necesar. ,, Nu se pune problema angajarii de noi asitenti medicali la sectia de psihiatrie. Asta deoarece nu ne ajung banii si, in plus, nu ne permite legislatia. Conform acelor normative in vigoare, se poate angaja o persoana, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, doar la vacantarea a 15 posturi de acelasi tip” mai puncteaza directoarea spitalului.  La sectia de psihiatrie sunt angajati 17 asistenti medicali.
Sectia de psihiatrie este suprapopulata
 
Directoarea spitalului din Beclean spune ca numarul de pacienti internati la sectia de psihiatrie depaseste standardele, motiv pentru care, de multe ori, apar conflicte intre pacientii care sufera de diverse afectiuni psihice. O medie a medicilor specialisti pe psihiatrie, in 2010, este de doi la 100 de pacienti.
Politia a demarat o ancheta
Conform reprezentantilor ISJ Bistrita-Nasaud, in cauza se efectueaza cercetari, iar in urma necropsiei vor fi stabilite cauzele mortii. Deca expertiza medico-legala atesta faptul ca barbatul s-a sinucis, din punct de vedere al politiei dosarul va fi inchis.
In urma cu patru ani, tot la Beclean, un oligofren a fost strangulat de un schizofrenic
Un tanar de 26 de ani, din Ciceu-Cristesti, internat in Sectia de Psihiatrie a Spitalului Orasenesc Beclean, suferind de paranoia, a fost strangulat de un „coleg” schizofrenic. Cel care l-a ucis era internat de 11 ani in sectia de psihiatrie a acestei unitati spitalicesti. Drama s-a petrecut intr-o camera din subsolul unui pavilion al spitalului. Incaperea functiona pe post de izolator temporar, unde erau inghesuiti si lasati, conform celorlalte persoane internate la vremea respectiva, nesupravegheati circa zece bolnavi, toti cu afectiuni psihice cronice. Ei erau inchisi, impreuna cu alti opt bolnavi, in izolator, o camera mica de la subsolul cladirii spitalului.
 
Un bolnav psihic cronic, diagnosticat cu schizofrenie, internat de 11 ani in Sectia de Psihiatrie a Spitalului Orasenesc Beclean, a ucis, prin strangulare, un alt pacient al spitalului. Politia orasului Beclean a fost sesizata de Florin Neacsu, medic in cadrul Sectiei de Psihiatrie Beclean, despre faptul ca in 31 iulie 2007, orele 18.00, pacientul Pintea Viorel C. de 26 de ani, din Cristestii Ciceului, a fost gasit decedat in izolatorul sectiei. In urma efectuarii necropsiei, s-a stabilit ca moartea acestuia a fost violenta si s-a datorat insuficientei respiratorii acute, consecutiva unei asfixii mecanice prin strangulare. Pacientii, se pare, s-au certat de la o tigara, iar Virgil B. l-a strangulat pe Viorel C. Pintea cu un siret de la incaltamintea unui coleg de camera. La scurt timp dupa tragicul eveniment, directorul ASP Bistrita-Nasaud de la vremea respectiva, dr. Constantin Anton, s-a deplasat la fata locului. „Conditiile in care sunt tinuti acesti pacienti sunt aceleasi pe care le stim de atatia ani, nu corespund normelor europene. De asemenea, exista un acut deficit de personal medical, pacientii nefiind supravegheati corespunzator. Lucrarile de reabilitare sunt intarziate, motiv pentru care bolnavii sunt tinuti mai multi in acelasi izolator. Dar, exista un procent de crima care apare in toate spitalele de psihiatrie, nu doar in cele din Romania. Grav este ca aceste izolatoare nu corespund normelor europene si trebuie sa dispara. Trebuie sa o luam de la zero”, a declarat atunci dr. Anton. Ceea ce presupunea izolator pentru cadrele medicale era de fapt o incapere cu baie de marimea unei camere de bloc. La momentul producerii crimei, in micul izolator erau inghesuiti zece pacienti cu diferite afectiuni psihice.
„Nu ne-am gandit ca se va intampla chiar asa!“
La cea data, singura scuza pe care directorul Spitalului Orasenesc Beclean, dr. Maria Timar, a gasit-o  este… neprevazutul. Astfel, aceasta declara in 2007: „Nu ne-am gandit ca se va intampla chiar asa. Toti sunt sedati inainte, iau cate un pumn de medicamente, dar lucrurile astea sunt imprevizibile. Nu era nimeni din cadrul personalului cu ei in izolator, va dati seama ca nimeni nu are curajul sa isi riste viata”. Ceea ce este de neinteles consta in faptul ca se cunosc riscurile pe care le presupune munca cu persoanele care sufera de afectiuni psihice cronice, dar nu se iau masurile necesare. Lipsa de personal este des invocata, insa neglijenta cadrelor medicale este impardonabila. Cum traim in Romania, de vina este mortul. Ca de obicei!

PARANOIA. Termenul paranoia a fost folosit pentru a descrie o boala mentala  in care o gandire deliranta este singura sau cea mai importanta caracteristica. In tentativa sa originala de a clasifica bolile mentale, Kraepelin  a folosit termenul paranoia pura pentru a descrie o conditie unde era prezent delirul, dar fara o deteriorare aparenta a capacitatii intelectuale si fara alte caracteristici ale dementia praecox , boala redenumita mai apoi schizofrenie.  Notabil, in definitia sa, gandul nu trebuia sa fie persecutor pentru a fi clasificat ca paranoic, deci orice gand delirant putea fi clasificat ca fiind paranoic. De exemplu, o persoana care are gandul delirant ca este o figura religioasa importanta ar fi clasificata de Kraepelin ca suferind de "paranoia pura". Chiar si in prezent, un delir nu trebuie sa aiba ca si caracteristici suspiciunea sau frica pentru a fi clasificat ca fiind paranoic. O persoana, ar putea fi diagnosticata cu schizofrenie paranoica fara un delir de persecutie, prin simplul fapt ca delirul se refera la ei insasi, cum ar fi gandul ca ar fi un agent SRI sau un membru cunoscut al familiei regale. Recent, in cadrul medical, termenul este folosit pentru a descrie deluzii in care persoana afectata crede ca este persecutata. Mai exact, ele au fost definite ca avand doua elemente centrale:
1.    Individul crede ca se intampla sau se va intampla ceva rau,
2.    Individul crede ca persecutorul are intentia de a-i face rau.
Intrucat se asteapta permanent la ostilitate, ridiculizare si tradare din partea celorlalti, paranoicul ajunge usor sa sufere de mania persecutiei.
SCHIZOFRENIE. Schizofrenia reprezinta un grup de tulburari psihice, in care realitatea este interpretata in mod anormal. Schizofrenia se caracterizeaza prin halucinatii, delir, comportment si gandire dezorganizata. Persoanele cu schizofrenie se izoleazta de ceilalti oameni si de activitatile din jurul lor, retragandu-se intr-o lume interioara, marcata de psihoza.
Contrar credintei populare, schizofrenia nu este acelasi lucru cu personalitatea scindata sau personalitatea multipla. Cuvantul “schizofrenia” inseamna ”minte-scindata” si se refera la o tulburare a echilibrului emotiilor si gandirii.
Schizofrenia este o boala cronica, ce necesita tratament pe toata durata vietii. Dar, datorita noilor medicamente, simptomele schizofreniei pot fi ameliorate, permitand pacientului sa aiba o viata productiva si placuta.
 
Raimond Petrut 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.