După megaproiectul construcţiei de locuinţe, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss simte nevoia de a rămâne în atenţia opiniei. Şi ca politician versat ce este, ştie că pentru ca reflectoarele să rămână asupra ta e nevoie să „produci” evenimente, Kiss supune acum dezbaterii publice un nou proiect grandios: vrea să repare toate drumurile din judeţ.
Numai că această iniţiativă, fără nici o discuţie, extrem de importantă pentru dezvoltarea judeţului s-ar putea întoarce împotriva iniţiatorului şi să-l lovească ca un bumerang. Mai ales dacă analizăm modalitatea concretă prin care preşedintele Kiss vrea să pună în practică proiectul.

Teodor Puşcaşiu

Conform estimărilor Consiliului Judeţean, pentru reabilitarea tuturor drumurilor judeţene, exceptând de aici cele naţionale, ar fi necesară suma de 107,9 milioane de euro, adică undeva în jur de 4.000 de miliarde de lei. Dacă s-ar continua actualul sistem de finanţare, din fondurile aflate la dispoziţia Consiliului Judeţean, nici în 50 de ani nu s-ar reuşi modernizarea infrastructurii rutiere în întregime, susţin reprezentanţii CJ.
Mai marii judeţului, în frunte cu preşedintele Alexandru Kiss şi-au pus deci mintea la contribuţie pentru a găsi sursele de finanţare adecvate pentru ca în trei ani de zile, până nu-i expiră mandatul, să reuşească în acest demers.
Soluţia găsită de Kiss este una pe cât de surprinzătoare, pe atât de periculoasă pentru buzunarul contribuabilul bihorean. Preşedintele Alexandru Kiss vrea nici mai mult nici mai puţin ca fiecare bihorean să cotizeze lunar la finanţarea proiectului său.
 
Sistemul dublei taxe

Cum vrea Consiliul Judeţean să facă rost de suma exorbitantă de 4.000 de miliarde? Taxând din nou contribuabilul bihorean.
„Ne-am gândit ca fiecare locuitor din judeţul Bihor să acorde timp de trei ani, lunar 50.000 de lei pentru reparaţia şi reabiliatarea reţelelor de drumuri din judeţul Bihor. Pe lângă aceasta, fiecare primărie din judeţ, fiecare Consiliu Local să folosească posibilitatea de a lua împrumuturi până la 20% din valoarea totală a bugetului”, a declarat cu nonşalanţă preşedintele Consiliului Judeţean. O altă sursă identificată de şeful Consiliului Judeţean şi care îl va arde la buzunar pe contribuabil este contractarea unui împrumut de circa 35 milioane de euro.
Adică, nu ajunge că plăteşte taxe peste taxe şi accize la carburanţi, bihoreanul este chemat să mai scoată alţi bani din buzunar pentru o problemă pe care autorităţile judeţene sunt incapabile să le rezolve de ani de zile.
Prin cheta pe care vrea s-o organizeze, preşedintele Consiliului Judeţean urmăreşte să-şi mascheze neputinţa în a obţine alocarea unor fonduri consistente de la bugetul central. În mod normal, aflându-se la Putere, Kiss nu ar trebui să facă altceva decât să solicite alocarea finanţări de la bugetul central, pentru că aşa cum ne tot declară politicienii locali, judeţul Bihor a contribuit şi contribuie şi pe mai departe cu sume suficient de mari, pentru a primi măcar odată banii pe care îi solicită.
Sau poate şi Consiliul Judeţean ar trebui să mai strângă cureaua şi să nu se mai „doteze” cu limuzine de lux pentru ştabi şi sediu de zeci de miliarde, ci să se pună pe economii…

Prefectul vrea referendum
 
Identificând riscurile unui asemenea demers, prefectul Ilie Bolojan, cooptat mai mult sau mai puţin forţat de către Kiss, vrea să organizeze un referendum pentru a vedea dacă acest tip de finanţare se bucură şi de acceptul locuitorilor judeţului.„Referendumul poate fi organizat în toamnă, iar în primăvara următoare să demarăm proiectul”, a afirmat prefectul. El a declarat că va susţine cauza şi în faţa Guvernului de la care speră să obţină măcar jumătate din suma totală. Rămâne de văzut dacă politicienii dâmboviţeni vor fi dispuşi să aloce o sumă atât de mare pentru judeţul Bihor, în condiţiile în care ei se codesc să finanţeze chiar şi autostrada Transilvania, un proiect de o anvergură şi un impact mult mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.