Duminică, 6 noiembrie, Palatul Culturii din Bistrița va fi gazda Caravanei Cărților, conduse de jurnaliștii Grigore Cartianu si Laurențiu Ciocazanu. Caravana începută joi, cu întâlniri la Focșani, Bacău, Piatra Neamț, și continuată vineri la Suceava, Siret, și Radauti, va mai poposi înainte să ajungă la Bistrița în alte trei localități din Moldova, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Cu ocazia evenimentului de duminică, ora 11, de la Palatul Culturii, bistrițenii sunt invitați să participe și la conferința susținută de cei doi cunoscuți jurnaliști, cu tema „De la revoltă la miracol: Decembrie 1989 – Noiembrie 2014”.

 

Din seria de autor Grigore Cartianu vor fi prezentate cărțile din trilogia „Misterele Revoluției” („Sfârșitul Ceaușeștilor”, „Crimele Revoluției” și „Teroriștii printre noi”); „Cartea Revoluției”, o ediție enciclopedică, tipărită în condiții de lux, care strânge între copertele sale cele 1.600 de pagini ale celor trei volume din seria “Misterele Revoluției”; „Jurnalul unui puci ratat”, relatarea la cald a crizei politice din vara anului 2012, cuprinzând editorialele scrise de autor zi de zi, timp de trei luni, și publicate în ziarul “Adevărul”, pe care-l conducea în calitate de redactor-șef; „Miracolul din noiembrie” (scrisă în colaborare cu Laurențiu Ciocăzanu), fabuloasa poveste a zilei de 16 noiembrie 2014, în care Diaspora română, solidarizată prin Facebook, a obținut o victorie eroică. Volumul scoate la lumină destine luminoase și povești emoționante, oferind explicații convingătoare pentru o surpriză colosală, dar și alte volume.

Caravana cărților aduce la Bistrița și documentarul „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun” (film pe suport DVD). Filmul este reconstituirea ultimelor trei zile din viața cuplului ceaușist, 22-25 decembrie 1989. Regizorul Radu Gabrea a produs video-documentul istoric bazat pe scenariul jurnalistului Grigore Cartianu, și inspirat de volumul “Sfârșitul Ceaușeștilor”. Producția are 90 de minute și este prezentat în șase limbi (română, engleză, franceză, germană, spaniolă și italiană).

Grigore Cartianu, în vârstă de 47 de ani, a condus redacțiile unor ziare românești importante (Adevărul, Evenimentul zilei) și a semnat mii de editoriale, interviuri și anchete gazetărești. Este o apariţie frecventă în emisiuni TV, pe teme de maxim interes. În prezent este Ombudsman al grupului de presă Adevărul Holding și realizator al emisiunii zilnice Cronica de noapte, de la Nașul TV. Serialul său despre prăbuşirea dictaturii comuniste şi despre Revoluţia Română (în ziar și la TV) a produs o emoţie naţională. Românii au aflat, şocaţi, că mulţi dintre asasinii din decembrie 1989 se află încă în libertate, ocupând chiar funcţii importante în stat.

Laurențiu Ciocăzanu (48 de ani), originar din Trocani, Gorj, a debutat în presa scrisă la scurt timp după prăbușirea regimului comunist. S-a șlefuit ca ziarist la BBC România, dar vârful carierei l-a găsit ca redactor-șef adjunct la Evenimentul zilei (2001-2006), apoi redactor-șef la Adevărul (2006-2008) și director editorial al publicațiilor Adevărul Holding (2008-2010). A încercat o experiență antreprenorială în Spania, timp de un an și jumătate, apoi a revenit la marea sa pasiune: presa din România. Este invitat permanent al mai multor canale TV. În primăvara anului 2015 a debutat ca autor de carte, publicând volumul “Miracolul din noiembrie”, alături de Grigore Cartianu.

Stilul tranșant, pătrunzator, tăios uneori, anchetele și interviurile prezentate în cărți, reflectă profunzimea muncii pe care jurnalistii au depus-o pentru a plăsmui istoria evenimentelor tratate în cărțile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.