Multe dintre tribunalele, judecătoriile şi parchetele, dar şi câteva curţi de apel, din ţară vor rămâne, începând cu 1 ianuarie 2014, cu funcţii de conducere vacante, fie că vorbim de cea de preşedinte, vicepreşedinte, prim procuror sau prim procuror adjunct.

Situaţia este valabilă în Bistriţa-Năsăud, numai că aici putem liniştit vorbi despre o rotire a cadrelor sau reconfirmare pe funcţii, evident în urma susţinerii unui concurs. În acest moment, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii s-au făcut publice numele magistraţilor care şi-au depus candidaturile şi au primit undă verde pentru participarea la concurs.

 

 

Pentru funcţia de preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi-au depus candidaturile doi magistraţi. Este vorba mai precis de actualul vicepreşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Liliana Elisabeta Preda, şi preşedintele Secţiei I Civilă din cadrul aceleiaşi instituţii, Cristina Gabriela Frenţiu.

Şi la Judecătoria Năsăud se schimbă preşedintele. Aici şi-a depus candidatura judecătorul Mihăiţă Constantin, ginerele lui Dragu Creţu – judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Actualul preşedinte al Judecătoriei Năsăud, judecătorul Claudiu Marius Gurlui, candidează pentru şefia Judecătoriei Beclean.

La Judecătoria Bistriţa, funcţia de vicepreşedinte este declarată vacantă. Aici şi-a depus candidatura judecătoarea Nicoleta Laura Moldovan, vicepreşedinte în funcţie al acestei instanţe.

Şi o serie de parchete îşi schimbă conducerile. Este şi cazul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, unde prim procuror a fost până în 2009 Adriana Veturia Moldovan, acuzată de procurorii Anticorupţie de luare de mită, trafic de influenţă şi primire de foloase necuvenite. Pentru funcţia de prim procuror candidează Ileana Ancu, care deţine şi în prezent această funcţie din 2010.

Liliana Preda vrea să-l înlocuiască pe fostul ei şef, Nicolae Marian

 

Liliana Preda – judecător la Secţia Penală şi vicepreşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud – a asigurat începând din luna mai şi conducerea instanţei judeţene, după ce fostul preşedinte, judecătorul Nicolae Marian a fost transferat la Curtea de Apel Cluj.

Liliana Preda nu este singura din familie care practică magistratura. Ea are o rudă de gradul III în cadrul Judecătoriei Năsăud, şi în acest caz este vorba de judecătorul Petru Rus. Numele acestuia este unul bine cunoscut, datorită implicării sale, în 2009, în dosarul în care fosta şefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, prim procurorul Veturia Adriana Moldovan a fost învinuită şi cercetată de săvârşirea infracţiunii de luare de mită, trafic de influenţa şi primire de foloase necuvenite.

Până în luna mai, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a fost condus de judecătorul Nicolae Marian, care a fost transferat la Curtea de Apel Cluj.

Cu privire la accederea lui Nicolae Marian la şefia Tribunalului Bistriţa-Năsăud exista o întreagă istorie în spate. Potrivit unui articol publicat de jurnalistul de investigaţii Dan Badea, pe blogul său, Nicolae Marian a avut susţinători puternici pe trei foşti judecători la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi aici este vorba de Gheorghe Buta, Virgil Andrieş şi Valentin Mitea. Primul a fost chiar preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, până în 1998. Cert este însă că cei trei foşti colegi, ajunşi rând pe rând foarte sus în schema ierarhiei tagmei judecătorilor – preşedinte Curte de Apel Cluj, preşedinte Consiliul Superior al Magistraturii sau judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ) – s-au sprijinit reciproc la nevoie, dar nu şi-au uitat nici subalternii, iar judecătorul Nicolae Marian pare să fie unul dintre aceştia. Potrivit jurnalistului Dan Badea, Marian a fost susţinut în principal de Gheorghe Buta. Astfel, în perioada 1990-1998, Nicolae Marian a fost preşedintele Judecătoriei Năsăud, în timp ce Buta era preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud. După plecarea lui Buta la Curtea de Apel Cluj, în 1998, locul său a fost luat de fostul său subordonat de la Năsăud, judecătorul Nicolae Marian, care de atunci şi până anul acesta s-a aflat la preşedinţia tribunalului bistriţean. Marian s-a aflat în subordinea lui Gheorghe Buta şi pe când acesta a devenit preşedintele Curţii de Apel Cluj.

 

Avere modestă, salariu de invidiat

 

Chiar dacă venitul salarial al vicepreşedintei Tribunalului Bistriţa-Năsăud este foarte mare în comparaţie cu alţi salariaţi din România, la capitolul avere Liliana Preda stă chiar foarte modest. Conform declaraţiei sale de avere completată anul trecut, judecătoarea Preda deţine, împreună cu soţul, o casă de locuit de 287 m.p., în Bistriţa, şi un autoturism marca BMW, fabricat în 2005. Din acelaşi document aflăm că Liliana Preda are de rambursat până în 2016, un credit în valoare de 38.500 euro. Salariul pe care vicepreşedinta Tribunalului l-a încasat în anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, deci în 2011, s-a cifrat la nu mai puţin de 100.870 lei. Mai precis ea a încasat lunar un salariu în cuantum de 8.405 lei (84 milioane lei vechi). Gabriel Preda, soţul judecătoarei, este angajat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, de unde, în 2011, a încasat un salariu anual în cuantum de 44.338 lei (3.694 lei, lunar).

 

Frenţiu, rivala de temut a judecătoarei Preda

 

Judecătoarea Cristina Gabriela Frenţiu este preşedinta Secţiei I Civilă din cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi membră al Colegiului de conducere al acestei instituţii. Din 2006, Cristina Gabriela Frenţiu este judecător cu drept de Curte de Apel, însă a preferat să rămână la Bistriţa.

Din declaraţia de avere, completat anul trecut, reiese că judecătoarea bistriţeană este foarte economă, având în vedere suma pe care o are depusă în conturi. Potrivit documentului citat, Cristina Gabriela Frenţiu are sub formă de economii suma totală de 155.875 lei şi 19.610 euro. În rest, ea este proprietara unui apartament de 83 m.p., în Bistriţa, şi a două autoturisme – un VW Golf III şi un VW Golf V.

Veniturile financiare înregistrate în 2011 sunt de invidiat pentru românul de rând. Astfel judecătoarea Frenţiu a încasat un salariu anual de 93.985 lei (7.832 lei lunar), în condiţiile în care la data completării ultimei sale declaraţii de avere – iunie 2012 – deţinea şi funcţia de vicepreşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Pe lângă salariul de magistrat, Cristina Gabriela Frenţiu a mai încasat 9.830 lei de pe urma activităţii didactice depusă la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării – Extensia Bistriţa din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj Napoca. La acestea se mai adaugă încă 4.080 lei din drepturi de autor, judecătoarea bistriţeană fiind autorul unor cărţi de drept şi articole publicate în revistele de specialitate.

 

Din avocatură, în magistratură. Acum vrea preşedinţie!

 

Conducerea se schimbă şi la Judecătoria Năsăud, dar şi la cea din Beclean. Astfel, pentru funcţia de preşedinte al Judecătoriei Năsăud şi-a depus candidatura judecătorul Mihăiţă Constantin, în timp ce pentru preşedinţia Judecătoriei Beclean candidat este Claudiu Marius Gurlui. Acesta din urmă este încă preşedintele Judecătoriei Năsăud.

Mihăiţă Constantin, originar din judeţul Galaţi, a intrat în magistratură la finele anului 2010, până atunci el practicând avocatura.

Candidatul la funcţia de preşedinte al Judecătoriei Năsăud nu este singurul specializat în Drept din familie. Soţia sa, Oana, este notar public, iar socrul său – Dragu Creţu – este judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Judecătorul Constantin stă foarte bine la capitolul avere. Astfel, în judeţul Galaţi, comuna Vânători, el deţine 500 m.p. de teren agricol extravilan şi 2.000 m.p. teren intravilan. În aceeaşi localitate are şi o casă de locuit de 448 m.p., iar în Galaţi are un apartament de aproape 56 m.p. Judecătorul mai deţine în proprietate un apartament de 70 m.p., însă locaţia acestuia nu este precizată în declaraţia sa de avere. Pe lângă aceste bunuri, Constantin deţine şi un autoturism, marca Opel Corsa, fabricat în 1998. Până în 2018, judecătorul năsăudean are de plătit ratele unui credit bancar în valoare de 102.000 franci elveţieni.

În calitate de judecător, Mihăiţă Constantin a încasat, în 2011, un salariu anual în cuantum de 52.472 lei (4.372 lei lunar), în timp ce soţia sa, notar public, a avut un venit de 140.000 de lei. Tot în 2011, bugetul familiei Constantin a mai fost completat cu suma de 88.000 lei, bani rezultaţi din vânzarea unui apartament cu o cameră.

 

Gurlui lasă Năsăudul pentru Beclean

 

Claudiu Marius Gurlui deţine în prezent şefia Judecătoriei Năsăud, însă acum s-a decis să îşi depună candidatura pentru funcţia de preşedinte al Judecătoriei Beclean.

Conform ultimei sa declaraţii de avere completată în 2012, preşedintele instanţei năsăudene este proprietarul unui apartament de 55 m.p. în Năsăud şi al unui autoturism, marca Opel Astra, fabricat în 2009. Judecătorul Gurlui are contractate două credite, unul în lei şi unul în valută. Astfel, până în 2014 el trebuie să returneze un împrumut în valoare de 20.000 de euro, iar până în 2017 trebui să finalizeze şi pe cel de-al doilea credit, în valoare de 60.000 lei.

Salariul încasat de judecătorul Claudiu Marius Gurlui în anul fiscal 2011 s-a cifrat la 90.791 lei (7.566 lei lunar), în timp ce soţia sa, grefier la Judecătoria Năsăud, a încasat 32.159 lei (2.679 lei, lunar).

 

Vrea reconfirmare pe post

 

Funcţie declarată vacantă cu 1 ianuarie 2014 este şi cea de vicepreşedinte al Judecătoriei Bistriţa. Pentru această funcţie şi-a depus candidatura chiar magistratul care deţine şi în prezent vicepreşedinţia instanţei bistriţene, Nicoleta Laura Moldovan.

Din ultima declaraţie de avere completată în 2012 a judecătoarei Nicoleta Laura Moldovan reiese că aceasta deţine o suprafaţă de 125 m.p. de teren intravilan şi un apartament de 108 m.p., ambele în municipiul Bistriţa. Ambele imobile au fost dobândite prin donaţie, în 2004. Pe lângă acestea, magistratul bistriţean are şi un autoturism, marca Renault Laguna, fabricat în 2001.

Conform documentului citat, Nicoleta Laura Moldovan are contractate două credite în valoare totală de 30.000 de euro, pe care trebuie să le returneze până cel târziu în 2029.

Venitul salarial anual al judecătoarei bistriţene s-a cifrat în anul fiscal 2011 la 77.838 lei (6.486 lei lunar), în timp ce soţul său, inspector de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud, a încasat în aceeaşi perioadă, un salariu anual în valoare de 33.473 lei (2.789 lei lunar).

 

Ancu candidează şi ea pentru reconfirmare

 

Funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud a fost şi ea scoasă la concurs. Pentru această funcţie există o singură candidatură, cea a Ilenei Ancu, actualul prim procuror al acestui parchet.

Ileana Ancu a acces la şefia Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud în urma unui concurs pentru această funcţie în 2010. Anterior Parchetul din Năsăud a fost condus mulţi ani de prim procurorul Adriana Veturia Moldovan.

 

Se spune că nu e străină de dosarul fostei şefe

 

Fostul prim procuror Adriana Veturia Moldovan a fost acuzată în 2009 de procurorii DNA de luare de mită, trafic de influenţă şi primire de foloase necuvenite. Familia magistratului neagă acuzaţiile şi spune că întreaga poveste este o înscenare. Mai mult, rudele acuză că la mijloc este doar răzbunarea unui alt procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, fiind vorba mai precis de Ileana Ancu, cea care acum candidează pentru a doua oară la şefia parchetului năsăudean. Surse din anturajul familiei prim-procurorului susţin faptul că între fiul Adrianei Veturia Moldovan, avocatul Stelian Moldovan, şi procurorul Ileana Ancu a existat un conflict mai vechi. În anul 2008, procuroarea Ancu a depus la Baroul de Avocaţi Bistriţa-Năsăud o plângere împotriva avocatului Stelian Moldovan, prin care solicita cercetarea disciplinară pentru concurenţă neloială.

Principalul capăt de acuzare adus Adrianei Veturia Moldovan se referă la comiterea unei infracţiuni de primire de foloase necuvenite. Fosta şefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud a fost învinuită că ar fi beneficiat de lucrări în valoare de 55.000 euro la o casă de vacanţă, în zona Poiana Zânelor. Anchetatorii deţin probe că un anume Emil Nistor şi tatăl acestuia i-ar fi construit magistratului năsăudean un pod în faţa cabanei sale din Poiana Zânelor. Acesta se apără arătând că pentru lucrarea respectivă ar fi plătit sima de 150.000.000 lei (n. r. – vechi), pentru care s-a eliberat factura fiscală de rigoare. În total, susţin anchetatorii DNA Cluj, pentru lucrările de la casa de vacanţă din Poiana Zânelor, Adriana Moldovan ar fi primit suma de 55.000 euro. Acuzaţia adusă de anchetatori, că această sumă de bani a fost primită pentru a „rezolva” un dosar privind pe Emil Nistor, care era cercetat pentru o infracţiune la regimul armelor şi muniţiilor, este negată vehement de către prim procuror.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.