Judecătoarea exclusă din magistratura, Camelia Bogdan face recurs la ÎCCJ

213

Exclusă din magistratură de către Secția pentru Judecători în materie disciplinară a CSM, Camelia Bogdan a atacat cu recurs decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. Deși putea să facă recurs în termen de 15 zile, dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei la 28 de zile de la data la care CSM a decis excluderea. Extrem de interesant este că nu Secția pentru procurori este parte în proces, ci Inspecția Judiciară, anunță Jurnalul.ro.

La aproape o lună de zile lucrătoare de la momentul excluderii din magistratură, Camelia Bogdan s-a adresat cu recurs Completului de 5 judecători al Instanței Supreme. În 20 martie, pe rolul acestui complet a fost înregistrat dosarul nr. 869/1/2017, având ca obiect „abatere disciplinară magistrați”, Camelia Bogdan având calitatea de recurent, iar Inspecția Judiciară cea de intimat. Data ultimei comunicări, mai exact faza prealabilă a judecății, a fost 21 martie. De remarcat este faptul că, în ciuda faptului că decizia de excludere din magistratură a Cameliei Bogdan aparține Secției pentru Judecători în materie disciplinată a CSM, Consiliul nu este parte în acest proces, fosta judecătoare alegând să atace în instanță instituția care a elaborat raportul care a stat la baza excluderii sale, respectiv Inspecția Judiciară. Asta, cel mai probabil, deoarece posibilitatea de a ataca hotărârea de excludere cu recurs putea fi făcută în maximum 15 zile de la comunicarea acesteia, fapt care, din datele existente, nu s-a întâmplat. Totodată, la dosarul de la Înalta Curte au fost formulate și admise trei cereri de intervenție accesorie, cu faza prealabilă a judecății în datele de 21, 27 și 29 martie, ale intimaților-intervenienți Asociația Grupul pentru Investigații Politice (GIP), Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) și Asociația Forumului Judecătorilor din România. Cauza se află în procedură de filtru, iar primul termen de judecată urmează să fie alocat.

Reamintim faptul că, în 8 martie 2016, Secția pentru Judecători în materie disciplinară a CSM a luat în discuție dosarul Inspecției Judiciare, cu numărul 46/J/2016, în care Camelia Bogdan a fost cercetată disciplinar. În apărarea sa, fosta judecătoare a ridicat două excepții, prima privind nelegala sesizare a Secției pentru Judecători în materie disciplinară, iar a doua a intervenției prescripției, ambele excepții fiind respinse ca neîntemeiate. În schimb, Secția pentru Judecători a admis acțiunea disciplinară efectuată de Inspecția Judiciară și, în baza art. 100, litera e din Legea 303/2004, i-a aplicat judecătoarei Camelia Bogdan sancțiunea excluderii din magistratură.

LĂSAȚI UN MESAJ