O femeie din Beclean a reuşit să ţepuiască statul român timp de 15 ani. Treizeci de familii au intrat în jocul său şi i-au plătit câte 250 de lei lunar pentru o angajare fictivă, menită să aducă indemnizaţii pentru creşterea copilului, pe bandă rulantă.

Irina Petri este un nume bine cunoscut judecătorilor şi anchetatorilor de ani de zile. Femeia din Beclean a reuşit să pună la cale nişte înşelătorii care îi aduceau sume frumuşele.

 

Ultima ispravă a femeii implică nu mai puţin de 30 de familii din comunele de la poalele Ţibleşului. Culmea, această inginerie financiară din care ieşea toată lumea câştigată, mai puţin statul român, a funcţionat în jur de 15 ani.

Anchetatorii au luat-o pe urmele acestei femei specializate în înşelătorii abia în urmă cu câţiva ani. Între timp, aceasta mai este cercetată şi în alte dosare, pentru fapte similare.

Reţeta folosită de Irina Petri era foarte simplă. Aceasta căuta femei de la ţară însărcinate în primele luni, care nu aveau un loc de muncă şi care n-aveau nicio şansă să primească indemnizaţia de creştere a copilului, pe care le angaja fictiv.

Este vorba despre suma primită de proaspetele mămici pentru o perioadă de doi ani de la naşterea copilului. Aceasta reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. În prezent, indemnizaţia minimă este de 1.232 de lei.

Practic, pentru a primi această indemnizaţie, proaspetele mămici trebuie să fi lucrat în ultimul an. Cum multe din femeile de la ţară care se ocupau cu agricultura, nu aveau un contract de muncă şi deci nicio şansă să primească această indemnizaţie, Irina Petri a profitat.

Aceasta le angaja fictiv însă anterior sarcinii, astfel încât în acte să apară că au cotizat 12 luni la societatea comercială pe care o conducea. Pentru acest „serviciu”, care le aducea mămicilor o indemnizaţie de câteva sute de lei lunar, acestea trebuiau să îi achite Irinei Petri câte 250 de lei lunar pentru cele 12 luni în care au fost angajate fictiv.

Din această sumă, Irina Petri plătea o parte la stat sub formă de asigurări de sănătate şi alte taxe specifice angajaţilor, iar o parte îi intrau în buzunare.

 

Paravanul înşelătoriei – o cooperativă meşteşugărească

Drept paravan, Irina Petri s-a folosit de Cooperativa Meşteşugărească de grad I „Prestarea” Beclean, care, culmea, mai apare şi în alte dosare în care a fost trimisă în judecată femeia.

Aceasta are drept domeniu de activitate fabricarea de mobilă pentru birouri şi magazine şi a avut şi 27 de angajaţi la un moment dat. În 2010, ultimul an pentru care există un bilanţ, societatea a raportat o cifră de afaceri de peste 100.000 de lei şi pierderi de aproape 1.000 de lei.

Se pare că în ultimii 15 ani au fost angajate 30 de persoane fictiv pe această Cooperativă Meşteşugărească de grad 1, care au primit indemnizaţie de creştere a copilului.

Ce înseamnă asta în cifre? În medie angajaţii fictivi încasau în jur de 11.000 de lei în doi ani. Un calcul simplu scoate în evidenţă faptul că paguba cauzată statului român a ajuns la 330.000 de lei.

 

Păgubiţii se plâng că nu ştiau că fac ceva ilegal

Anchetatorii s-au decis să se îndrepte şi împotriva persoanelor care au fost angajate fictiv care, chiar dacă nu şi-au dat seama, au comis ilegalităţi. Deocamdată 5 persoane au fost trimise în judecată, la care se adaugă şi Irina Petri şi contabilul cooperativei Birtaş Gavril.

Au fost trimise în judecată Năzărica Paşca din Târlişua pentru că a prezentat acte necorespunzătoare adevărului la primăria comunei pentru a obţine indemnizaţia în perioada 2009-2011. Alături de ea este trimisă în judecată Cătuna Ana Maria, Man Maxim şi Sigartău Leontina din Târlişua şi Bolbos Ioan din Uriu.

Năzărica Paşca şi Bolbos Ioan sunt trimişi în judecată în acelaşi dosar în care este cercetată Petri Irina, administratoarea cooperativei, precum şi Birtaş Gavril contabilul cooperativei şi Cucură Gavril, soţul lui Cătună Ana Maria, una dintre beneficiarele indemnizaţiei.

Cei 5 au optat pentru recunoaşterea vinovăţiei. În acelaşi dosar, înregistrat în 20 martie la Judecătoria Beclean, s-a constituit parte civilă şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud.

În dosare separate sunt trimişi în judecată Maxim Man şi Sigartău Leontina din Târlişua, care au optat şi ei pentru recunoaşterea vinovăţiei. Această alegere le va aduce tuturor pedepse mai blânde. Toţi sunt cercetaţi pentru înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals.

Maxim Man, unul dintre bărbaţii trimişi în judecată susţine că în momentul în care Irina Petri i-a propus această „afacere” nu şi-a dat seama că face ceva ilegal. S-a gândit că e ca şi cum ar plăti asigurări de sănătate şi în schimb ar beneficia de indemnizaţie de creştere a copilului, care trecea de 600 de lei lunar în acea perioadă.

 

Irina Petri şi Gavril Birtaş, parteneri la ilegalităţi şi în alte „afaceri”

Irina Petri şi Gavril Birtaş, alături de alte două persoane, au mai fost trimişi în judecată în 2010 pentru contractarea ilegală a unor credite bancare. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru complicitate la înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri oficiale sub semnătură privată.

Anchetatorii spun că în perioada 2005-2008, cei doi au luat legătura cu mai multe persoane pe care le-au determinat să contracteze nouă credite bancare, în folosul acestora, în condiţiile în care la unităţile bancare creditoare s-au depus pentru cei 8 titulari de credite acte de angajare fictive, emise de ultimii inculpaţi.

Gavril Birtaş şi Irina Petri aveau calităţile de preşedinte şi contabil şef la Cooperativa Meşteşugărească de grad 1 Prestarea Beclean. Tunul dat de cei patru a ajuns la aproape 300.000 de lei.

În 2013 a venit şi sentinţa. Atât Irina Petri, cât şi Gavril Birtaş, contabilul cooperativei au primit câte 6 ani de închisoare. De asemenea, condamnaţii au fost obligaţi să plătească pagubele produse pentru băncile constituite părţi civile în dosar. Astfel, deşi prejudiciul calculat de anchetatori ajunge la 300.000 de lei, condamnaţii au avut de achitat doar aproape 180.000 de lei.

În 2016, Irina Petri şi Birtaş Gavril sunt trimişi din nou în judecată pentru înşelăciune şi complicitate la înşelăciune. De data aceasta partea vătămată este OTP Bank. Procesul este în derulare.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.